Танцът е като магия, от която никой не може да

...
Танцът е като магия, от която никой не може да
Коментари Харесай

Балетът - изкуство, мечта, магия

Танцът е като магия, от която никой не може да избяга. И не, не просто танцът, а съвършеният танц, наименуван балет. Събрало толкоз деликатност, прелест, суетност, въображение и страст в себе си, това изкуство е меко казано изтънчено и несравнимо. Балетът ни вкарва в един магически свят, изпълнен с фантазии, младост и хубост. Някъде бях прочела, че балетът е като да рисуваш картини по вода - мисля, че това съпоставяне разказва съвсем идеално магията на този тип изкуство.

Още през 692 година Църквата се афишира срещу танца. Заклеймява го като подбуждащ греховни усеща. В следствие танцът минава през разнообразни стадии - от отказване до слагане на фундамент, според от еволюцията в нравите.

Епохата, в която всички изкуства търпят революционно развиване - това е Ренесансът. Именно тогава е сложено началото на европейския балет. Първият театър датира от 1581 година - тогава това единение от пантомима, сценография, хореография и музика получава признанието, което заслужава и става едно от седемте изкуства.

29 април е разгласен от Юнеско за Международен ден на балета, тъй като това е рождената дата на " бащата " на балета - Жан Жорж Новер. През 1759 година излизат неговите „ Писма за танца и балетите “ и с тях се слага теоретичната страна на балета по метода, по който се танцува и през днешния ден.

През столетията мощен искра и обогатяване балетът получава с развиването на съветската класическа школа. Тя е дала на света доста известни композитори, измежду които се откроява Чайковски с неговите " Лебедово езеро ", " Лешникотрошачката ", " Спящата хубавица ", доста имена, доста подиуми.



Българският балет стартира да се развива доста по-късно. През 1928 година е подложен " Копелия " - първата българска балетна режисура с балетмайстор Анастас Петров. Той е първият, който приготвя професионални балерини, пояснява облици от известни творби, развива стъпки и подхожда към балета изцяло професионално.

Днес балетът единение на изкуство, магия, специалност и както всяка специалност в изкуството има своите тъмни страни и неволи. Скоро остро беше показан въпросът за пенсионирането на балерините и балетистите, тяхната активност по-късно. Много малко хора се замислят какъв брой къс е техният професионален живот.

На сцената се вижда единствено блясъкът, хубостта, изяществото, с което се споделя една история, страст. Спокойствието и елегантността на това изкуство, съвършенството, които излъчва една балерина са повече от магия. Балетът не е единствено поминък, той е фантазия. Не инцидентно една от най-разпространените стремежи на дребните момиченца, че и момченца, е да бъдат балерини или балетисти. Балетът сбъдва фантазията на всяка дребна девойка да бъде като принцеса на сцената. Почти всяко момиченце бленува за красивата пачка и палците. Много значимо е да се знае, че балетът е изкуство и за двата пола и не е наложително изискване, половата ориентировка на момчетата да се промени, което е един грандиозно неверен фатализъм. Освен изкуство, той е и един от най-хубавите физически занимания, които може да тренира вашето дете.

Вижте за какво:

От най-ранна възраст балетът учи децата на концентрация;

Създава убеденост и самочувствие;

Развива креативната страна на детето, въображението и креативността;

Разкрива музикалността и грациозността;

Развива по най-хубавия метод двигателната просвета, както и прецизните, точни, координирани движения;

Заздравява мускулатурата

Ако детето ви има предпочитание, можете да го запишете на балет още на тригодишна възраст, въпреки и тези напълно начални занимания да са по-скоро време, прекарано в игри, танци и занимания. На четири години към този момент могат да се слагат основите на класическия балет. Да се вкарват стъпките, главните положения на главата, ръцете, да се заучават придвижванията и следването на главните " па дьо ".

Това обаче зависи напълно от вашето дете. Най- значимото и първо изискване е то да осъзнае, че това, което прави е точно това, което желае. Трябва да се има поради и обстоятелството, че балетът изисква в действителност огромни старания, труд и дисциплинираност, в случай че се възприема толкоз съществено, колкото е всяко изкуство. И, несъмнено, най-важното - без обич нищо не се получава. Не се ли влюбиш в балета, няма по какъв начин да пожелаеш да го направиш част от живота си.

Мен персонално този тип танц ме оставя безмълвна. Много се надявам, че за в бъдеще ще стават от ден на ден тези, които по- постоянно ще се обръщат към този тип развлечение. Защото това е просвета, която заслужава внимание. Затова, в случай че още не сте ходили на балет, помислете какво ще вършиме в събота вечер!
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР