Танковете са предвестници на финансов хаос, както и на физическо

...
Танковете са предвестници на финансов хаос, както и на физическо
Коментари Харесай

Ролята на Русия като инвестиционен пазар избледня, като тя представлява по-малко от 4% от индекса на MSCI за акциите на развиващите се пазари

Танковете са предвестници на финансов безпорядък, както и на физическо заличаване. Русия знае това, както всяка друга страна. Първата чеченска война източи държавната хазна и форсира съветската финансова рецесия от 1998 година Въпросът този път е до каква степен ще се разпространят вълните отвън Русия, написа Financial Times.

Най-тревожното предвещание е свободното рухване на рублата, откакто западните водачи предложиха доста по-строги наказания. Те възнамеряват да замразят активите на Руската централна банка, да забранят покупко-продажбите с нея и да изключат някои съветски банки от интернационалната разплащателна мрежа Swift. Шокът върху валутните запаси на Русия (оценени на 630 милиарда долара) е понижен от пренасочването на страната към активи, които западът не може да доближи, и от релативно ниските равнища на държавния й дълг.

Въпреки това пакетът от наказания е оповестяване на финансова война. Банката на Русия удвои лихвите до 20% (от 9,5% - бел. прев.), с цел да отбрани рублата. Но валутата се намали с съвсем една пета до 104 рубли за щатски $. От неделя руснаци се редят на опашки пред банкомати. Ликвидността се изпари за момент. Московската борса не отваря. Облигациите, деноминирани в рубли, не се търгуват. Доларовите еврооблигации спаднаха на половина. Цената на суаповете за обезпечаване против съветски дефолт скочиха до 37% от номиналната стойност на облигациите.

Световната финансова система е нежна. Пандемията към момента не е завършила и държавните салда са натоварени с задължения. Има опция съветската финансова рецесия да ускори други шокове – да вземем за пример възходящите цени на храните на разрастващите се пазари. Финансовите рецесии в Русия и Азия в края на 90-те години се застъпиха. Жертвите включваха американския хедж фонд Long-Term Capital Management.

Войната и глобите ще подкопаят вътрешния стопански напредък и ще надуят цените, предавайки резултата върху останалия свят посредством деноминираните в твърда валута нефт и газ. Със сигурност експозициите този път са най-вече по-слабо изразени. Ролята на Русия като капиталов пазар избледня, като тя съставлява по-малко от 4% от показателя на MSCI за акциите на разрастващите се пазари. Но ще има доста области на финансова болежка, от компании, отдаващи самолети на лизинг на " Аерофлот " до първокласни английски интернати с съветски възпитаници.

Купонните заплащания по облигациите ще пресечен. Съществува нараснала заплаха от хакерски атаки от вида на претърпяната от Toyota. Най-фината опасност е от сривове, които не можем да предвидим: моменти от вида Lehman Brothers, когато суматохата се популяризира и пазарите замръзват. Малките или междинни спънки за бизнеса по-късно се трансформират в екзистенциални закани. Войната значи, че тази опасност в този момент е по-голяма, в сравнение с бе след началото на пандемията.

Източник: Investor.bg
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР