Тънко нарязани и подредени на красиво плато или върху ароматна

...
Тънко нарязани и подредени на красиво плато или върху ароматна
Коментари Харесай

Какво означава “без МОМ” и къде да го открием


Тънко нарязани и подредени на красиво плато или върху ароматна хрупкава филийка, саламите са емблема за вкусно угощение за всеки фамилен или другарски мотив. Но има един извънредно значим детайл, който може да съсипе или пък да направи тези специфични мигове още по-значими и запаметяващи се и това е качеството на саламите.

Едно от основните условия, с цел да се подсигурява високото качество, е в тях да не се съдържа механично отделено месо (МОМ). Когато месото е отделено ръчно, саламите съдържат по-малко добавки като консерванти, овкусители, оцветители, белтъци и други. При механичното обособяване на месо процесът се извършва машинно и под налягане, а получената суровина е с нарушена конструкция и ниска хранителна стойност. Това изисква вложение на повече сгъстители, оцветители и подобрители, с цел да се придаде форма и сбитост на крайния артикул - а това са все неща, които сигурно няма да създадат вкусването на обичания салам удовлетворяващо.
-->
За да се избегне това възприятие и чувство, пионерът в предлагането на салами без МОМ в България - Lidl, ползва строги инспекции на всеки три месеца за своите лични марки , с цел да се подсигурява тяхното непрекъснато високо качество и наличие. Компанията ползва подробен надзор върху целия развой на произвеждане и доставка, като слага високи лични стандарти за качество, които надминават нормативните условия. Контролът стартира още на равнище асортимент на доставчиците на месо. Това описа Йордан Рибаров, управител „ Стоково доставяне “ в Лидл България, който персонално тества всеки месец 80 типа салами лична марка на веригата.

Продуктите минават физико-химични и микробиологични разбори четири пъти в годината както от страна на веригата, по този начин и от самите производители. Всички салами от личните марки се подлагат и на ежемесечен органолептичен разбор – за усет, аромат, цвят, конструкция и други

На българския пазар Lidl предлага четири лични марки салами, които съставляват 80% от целия подбор салами на веригата:
Сред тях е обичаната на хиляди консуматори продуктова линия „ Родна стряха “, която се прави единствено и само от български производители , като се съблюдават достоверните предписания и усети от предишното.Pikok е марката с най-голямо многообразие – от кренвирши и наденици до варено-пушени ребра и бирени пръчици. Брандът предлага и няколко продукта, подобаващи за деца , както и линията Pikok Pure за артикули без консерванти и овкусители, с най-малко 90% месо. Колбасите под марка Pikok Pure се създават по новаторска технология, при която изкуствените добавки се заместват с натурални такива като къдраво, алено цвекло и паприка, и се употребяват естествени консерванти.Baroni е най-достъпната в ценово отношение марка, а Dulano включва създадени главно в Германия специалитети от месо .
Високите стандарти за качество на личните марки сухи салами от без значение изследване на швейцарската организация ICERTIAS (International Certification Association GmbH), извършено измежду 1200 българи през март 2022 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР