Тънки дълги нишки от горещ газ излизат от околностите на

...
Тънки дълги нишки от горещ газ излизат от околностите на
Коментари Харесай

В центъра на Млечния път са открити стотици тънки нишки

Тънки дълги влакна от парещ газ излизат от покрайнините на свръхмасивната черна дупка Стрелец А* в сърцето на нашата вселена. Досега астрономите са виждали такива влакна, насочени перпендикулярно на равнината на Млечния път, само че в този момент са разкрили и успоредни. Механизмите на тяхното формиране може да са напълно разнообразни.

Смята се, че в дейния център на нашата вселена се намира свръхмасивна черна дупка. Околностите ѝ са може би най-неспокойният и плевел район в целия Млечен път. Тук понякога се срещат необикновени структури и обекти: остатъци от погълнати галактики, „ мехури ", излъчващи гама-вълни, ускорени до рискови скорости звезди и така нататък Неотдавна този лист беше запълнен със стотици тънки влакна, филаменти от горещи газ, протягащ се от черната дупка. Това се оповестява в нова публикация, оповестена в The Astrophysical Journal Letters.

Астрономът от Северозападния университет Фархад Юсеф-Заде и сътрудниците му са употребявали данни, събрани от радиотелескопа MeerKAT. Още през 80-те години на предишния век инструментът забелязал газови филаменти, насочени перпендикулярно на равнината на галактиката, а в този момент е съумял да разграничи и влакна, ситуирани паралелно на нея. Те се отклоняват от центъра, безусловно като спиците на колело, достигайки дължина от 5 - 10 светлинни години. Те са доста по-къси от отвесните влакна, обхващащи до 150 светлинни години, и постоянно наподобяват прекратени. Освен това те са доста по-малко: не към хиляда, а единствено няколкостотин.

Учените свързват разликите в ориентацията и структурата на нишките с разнообразни механизми на тяхното формиране. Вертикалните филаменти, излизащи от центъра повече или по-малко перпендикулярни на равнината на Млечния път, се образуват под въздействието на магнитни полета и лежат по техните силови линии. Те отразяват релативистките потоци от заредени частици, които изхвърчат от покрайнините на черната дупка, ускорявайки се до скорости, близки до светлината.

За разлика от тях хоризонталните влакна може да се образуват заради нагряване на веществото в околния молекулен облак. Учените допускат, че са зародили преди няколко милиона години, когато изключително огромно количество материя е паднало в черната дупка. Това е основало излъчвания на мощни, тесни потоци от частици и излъчване - джетове. Те към момента се движат през веществото на молекулярния облак, мощно го нагряват и оставят след себе си влакна от парещ газ, ясно забележими в радиодиапазона.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР