С празничен камбанен звън, с който бяха посрещнати Негово Високопреосвещенство

...
С празничен камбанен звън, с който бяха посрещнати Негово Високопреосвещенство
Коментари Харесай

Пловдивският митрополит отслужи Пасхалната Вечерня - вторият Великден

С празничен камбанен звън, с който бяха посрещнати Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и преосвещените архиереи Велички Сионий, Знеполски Арсений и Смолянски Висарион в митрополитския храм " Св. вмчца Марина " в Пловдив, стартира Пасхалната Вечерня на 5 май.
Прочетете още
Митрополит Николай възглави пасхалното свещенодействие, в което присъединяване взеха също архимандрит Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев - протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Деян Стоенчев - нравствен надзирател при Пловдивска митрополия, храмовото духовенство, свещеници от града и митрополитският протодякон Илиян Александров.
Празничните песнопения извърши митрополитският хор „ Св. ап. Ерм “ с диригент протопсалт Георги Радев.

На богослужбата участваха кметът на Пловдив господин Костадин Димитров, командирът на Съвместното командване на специфичните интервенции ген.-майор Явор Матеев и брачната половинка му – зам.-външният министър полк. Невяна Митева, регионалният шеф на Пловдивска област инж. доктор Илия Зюмбилев, националният представител от 49-то Народно заседание господин Радомир Чолаков, архонтът господин Георги Гергов и брачната половинка му госпожа Вилиана Гергова, регионалният шеф на Пазарджишка област госпожа Валентина Кайтазова, ръководителят на Общинския съвет на Пазарджик господин Найден Шопов, шефът на РУО-Пловдив госпожа Иванка Киркова, някогашният кмет на Пловдив господин Здравко Димитров, господин Борис Калибацев и госпожа Татяна Попова – ктитори на храмове, общински и държавни чиновници, общественици и офицери.

Правоправещият архиерей прочете пред присъстващите боголюбиви миряни Синодалното Пасхално обръщение, в което се споделя:

„ Възкресяването на човешката природа в нейната първосъздадена непорочност, хубост и целокупност, което Единородният Божи Син и Син Човешки извърши, Той извърши не за Себе Си, а поради нас и нашето избавление. Тази прославена човешка природа Той възнесе на Небесата и по този начин проправи пътя към Царството на светлината и живота за всички тези, които са Негови, които чуват гласа Му и следват посочения от Него път.

В това е и цялата наша религия и вяра, всичкото ни упование; онази наслада, която Сам Той пръв ни възвести и която никой не ще може да ни отнеме: „ Радвайте се! “ (Мат. 28:9). И още: „ Радвайте се и се веселете, тъй като огромна е премията ви на небесата “ (Мат. 5:12). „ Радвайте се постоянно в Господа, и отново ще кажа: радвайте се “ – възкликва и апостолът на народите (Фил. 4:4), тъй като тази наслада по своята дълбочина и своето наличие е единствена по рода си, несравнима с никоя друга. Само с нея и единствено с помощта на нея ние можем да бъдем духовно здрави и цялостни. Тя е, която ни дава силите, нужни ни да преодоляваме всяко тестване и прелъщение в дните на нашия земен живот “.

След изпяването на великия прокимен ”Кой Бог е Велик... ” стартира четенето на възкресното свето Eвангелие на разнообразни езици. То прозвуча на български, гръцки, немски, френски, британски, църковнославянски и латински език.

Пасхалният привет „ Христос Воскресе! ” - „ Воистина Воскресе! ” се чуваше от дребни и огромни на всички места и в усмихнатите лица на всички се четеше - съгласно псаломския стих, че точно „ Този ден е Господ сътворил: да се възрадваме и развеселим в Него ”.

Високопреосвещеният митрополит Николай се обърна към богомолния народ с пасхалния привет: „ Христос Воскресе! ” и раздаде на всички по едно алено яйце.

Фотография: Пловдивска митрополия

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР