Техническа грешка в матурата по български език и литература вчера.

...
Техническа грешка в матурата по български език и литература вчера.
Коментари Харесай

Проблеми с матурата по БЕЛ: Някои зрелостници са получили тестове без диаграма

Техническа неточност в матурата по български език и литература през вчерашния ден. Оказва се, че някои дванайсетокласници са получили друг вид на изпита, предава Българска национална телевизия.
Прочетете още
Някои зрелостници са били затруднени от задача от първия модул на изпита, където би трябвало да се отговори на въпроси по диаграма, обвързвана с рекламата в малките екрани.

" Стигнах до въпросната задача на страница 3, Текст 2, на която в действителност аз се затрудних, не можах да намеря логичност в задачата ", споделя дванадесетокласничката Зара.

Оказва се, че в изпитния ѝ вид диаграма няма.

" Установихме, че при мен тази диаграма въобще не присъстваше, при мен имаше единствено числа без диаграми, които да те насочат. Тоест аз логичност не открих в самата задача, което в действителност ме затрудни, забави ", прибавя Зара Рушанова, абитуриент.

Според зрелостниците въпросите няма по какъв начин да бъдат решени без графика.

" Няма диаграми, а единствено цифри, с които без диаграма е доста мъчно да се ориентира човек. А по-късно има и задачиу свързани с тази диаграма и просто няма по какъв начин ", уточни Иван Матеев, абитуриент.

Към диаграмата има 3 въпроса, които носят общо 4 точки.

" Не става въпрос за частен случай. Много хора са потърпевши и те не са вярно оценени. Пак споделям, това е вход към университетите. Тези 4 точки вероятно ще костват влизане в специалности, в които тя би поискала да се осъществя ", уточни Венцислава Миндова, учител по български език и литература.

Зара е изпратила сигнал до Министерството на образованието. Оттам дадоха отговор за " По света и у нас ", че знаят за казуса и той се дължал на механически проблем, обвързван с настройките на принтерите в другите учебни заведения. Всеки подаден сигнал ще бъде тестван.

В случай, че се откри, че абитуриент е работил с копие, на което диаграмата не е визуализирана напълно и това му е попречило да реши някой от трите въпроса, свързани с нея, за съответния въпрос ще присъден цялостният брой

От министерството допълват, че е било тествано по какъв начин наподобява принтиран файлът с матурата, преди да бъде изпратен до учебните заведения. Директорите също са били задължени да извършат сходна инспекция, преди да разпечатат изпита.

От министерството ще санкционират учебните заведения, които са раздали матура с изчезнали детайли на дилемите. Издадени са и спомагателни инструкции за идния в понеделник втори зрелостен изпит.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР