Там, където има струпване на мигранти, има и по-висока концентрация

...
Там, където има струпване на мигранти, има и по-висока концентрация
Коментари Харесай

СДВР: При струпване на мигранти има и повече престъпления

Там, където има скупчване на мигранти, има и по-висока централизация на закононарушения. Регистрираните закононарушения обаче до момента са осъществявани сред самите бежанци.

Това изясни шефът на Столична дирекция на вътрешните работи Любомир Николов по време на чуване в Столичния общински съвет, където се организира във връзка със сигурността на София след последните произшествия с бежанци.

Преди обаче да се стигне до изявлението на Николов, общинските съветници минаха през 40-минутен спор по приемането на дневния ред.

Пламен Данаилов от Има Такъв Народ изиска да бъдат изслушани жители, които живеят в региона на Женски пазар и " Овча купел ", с цел да опишат от първо лице има ли постоянно произшествия с мигранти.

Председателят Цветомир Петров се възпротиви, защото чуването на жители не е декларирано авансово и по този начин не излиза наяве кой ще влезе в залата на СОС.

След голям брой изявления на Карлос Контрера, Георги Георгиев, Ваня Тагарева (ГЕРБ-СДС) и други общински съветници в поддръжка на предлагането за чуване на жители, Петров се помири и го подложи на гласоподаване. В последна сметка общинските съветници одобриха да има втора точка в дневния ред, която вкарва чуването на трима жители.

Така СОС мина към първа точка в дневния ред, а точно чуване на представители на разнообразни институции, имащи отношение към сигурността на столицата.

Първи взе думата кметът Васил Терзиев, който акцентира, че с цел да се стигне до положителните решения, не би трябвало да се политизира въпроса. Има два вида жители и туристи в София - хора, които съблюдават публичния ред и такива, които не го. Трябва да накараме хората да съблюдават разпоредбите без значение от религията и етноса им, прикани кметът. В тази връзка Терзиев настоя в Столична община да бъде назначен заместник-кмет по сигурността.

Безусловно наш главен приоритет е да подсигуряваме сигурността и опазването на живота и здравето на столичани, разяснява на собствен ред основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев. По думите му последните произшествия с бежанци имат престъпен темперамент и няма събрани данни, че дейностите са осъществени на расова или ксенофобска основа.

При първия случай от 6 март със сборичкване в центъра на София е зародила кавга сред две групи, които са се познавали преди този момент, изясни Коцев. Образувано е досъдебно произвеждане за лека телесна щета по хулигански подбуди и се води следствие. Установени са създателите на действието, в чието осъществяване са взели участие шестима души. Те са жители на трети страни и са кандидатствали за придобиване на филантропичен статут.

По отношение на проблема с се касае за обир, посочи Коцев. В рамките на 24 часа са открити и арестувани причинителите, които са малолетни и малолетни . От през вчерашния ден са привлечени към наказателна отговорност и са арестувани за 72 часа. Предстои да се изиска непрекъснат арест за тях.

Думата взеха още шефът на Столична дирекция на вътрешните работи Любомир Николов, както и Мариана Тошева - ръководител на Държавна организация за бежанците.

В отговор на въпрос от ПП-ДБ-СС Николов изясни, че фактически там, където има скупчване на мигранти, има и по-висока централизация на закононарушения. Регистрираните закононарушения обаче са осъществявани сред самите бежанци.

В частните охранителни компании в центровете за мигранти Министерство на вътрешните работи е направило инспекции и е отправило наставления, изясни още Николов, само че не стана ясно по кое време. Той напомни и за импортирания в Народно събрание  тези частни компании да бъдат сменени от чиновници на Министерство на вътрешните работи.

След изявлението на шефа на Столична дирекция на вътрешните работи Ваня Тагарева изиска отмора, до момента в който се върне кмета Васил Терзиев, който излезе на неотложна среща. Председателят на СОС изясни, че Терзиев има представител - шефа на Дирекция " Сигурност " и в началото отхвърли да подложи предлагането на гласоподаване. Въпреки това и след голям брой остри реплики сред групите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ-СС предлагането бе препоръчано за гласоподаване и бе признато. Колко време ще продължи срещата на Терзиев остана неразбираемо.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР