Тълпата е малобройна, но Саид ал Буршаид, актьор и водещ,

...
Тълпата е малобройна, но Саид ал Буршаид, актьор и водещ,
Коментари Харесай

"Етап на чиракуване" без дебати - Катар се готви за първите си парламентарни избори

Тълпата е малобройна, само че Саид ал Буршаид, артист и водещ, с горделивост държи тирада във връзка първите парламентарни избори в Катар - капка народна власт в политическата пустиня на тази богата страна от Залива, ръководена от монархическата фамилия Ал Тани. " Това ни е работата - да осведомяваме гласоподавателите и да образоваме хората ", бодро декларира претендентът звезда, влезнал по червен килим в една спортна зала в Ал Уакра, южно от столицата Доха. Няколко десетки катарци, облечени с обичайни плебеи, го слушат деликатно, отпивайки чай.

На 2 октомври катарците следва да изберат 30-членен съвет, наименуван Шура - законодателен орган без особени пълномощия. По-рано членовете на Шурата бяха назначавани от емира, в чиито ръце към момента остава множеството власт в страната, където политическите партии са строго неразрешени и до през днешния ден. Тези избори съставляват дребна и рядка отстъпка в интерес на демокрацията в един район, твърдо затворен за обществен спор. Според наблюдаващите прочее тя няма да значи поврат за Катар.

Естествено Шурата ще може да предлага закони, да утвърждава бюджета и да смъква министри, само че всемогъщият емир ще има право на несъгласие. Вотът ще се организира на фона на акция за възстановяване на имиджа, водена от дребното богато на газ емирство, постоянно охулвано от правозащитните организации, по-специално с наближаването на Световното състезание по футбол, планувано там следващата година.

Говорейки пред събралите се, Саид ал Буршаид грижливо заобикаля нормалните предизборни нападки, като ту внимателно възпява правата на трудещите се и на дамите, ту сипе общоприетите славословия за политиката на емира, шейх Тамим бин Хамад Ал Тани. " Стремежът ни е да създадем системата по-отворена, също и да разискваме въпроси на съвремието ", твърди пред Агенция Франс Прес артистът, облечен с бяла кандура - обичайна тога, носена от мъжете в Залива.

" Точният човек "

Улиците из страната бяха изпъстрени с предизборни плакати, само че 14-дневната акция протече без същински диспути и не засегна деликатни въпроси, засягащи автократичната и прекомерно консервативна страна. От общо 284 претенденти едвам 28 са дами. Мъжете гласоподаватели, пристигнали да поддържат Саид ал Буршаид, са пет пъти повече от жените; разделя ги червен кадифен връв.

" Според мен Катар надали ще завоюва от това кой знае какво, що се отнася до законодателство или национални промени, разяснява изборите Майкъл Стивънс, аналитик от мозъчния център " Институт за проучване на външната политика ". Според дипломатически източници локалните семейства и племена към този момент са провели неофициални вътрешни гласувания, с цел да дефинират кой да бъде определен. А задграничните служащи - голямото болшинство от популацията, не могат да вземат участие във вота.

При все това Насер ал Куари вижда в него " положителна и доста значима стъпка напред " ; надява се хората да не се лимитират с избора на претендентите, " най-близки до фамилния или приятелския им кръг ". " Бих желал да изберем точния човек на точното място ", споделя пред Агенция Франс Прес този млад гласоподавател.

" Да си кажат думата "

По думите на Даниел Райхе, учител по политически науки от Джорджтаунския университет в Катар, следва " една стъпка към народна власт, каквато може би нямаше да бъде направена без наближаващото Световно състезание ", насочило прожекторите към емирството. Остава да забележим дали Шурата " ще получи повечко власт ", споделя той.

" Правителството разбра, че е време за демократична система у нас. Ние сме втората страна в Залива след Кувейт ", показва за Агенция Франс Прес шейсетгодишен гласоподавател, поискал анонимност.

Малко петролно емирство от Залива, Кувейт единствен измежду страните от района поддържа относително оживена парламентарна дейност; определените депутати не се двоумят да нападат някои министри. И там обаче ключовете на властта са в ръцете на монархическата фамилия Ас Сабах. " Очаква ни един стадий на чиракуване. Дошло е време хората да могат да си кажат думата ", радва се шейсетгодишният гласоподавател. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР