Талибаните разпоредиха затварянето на средните училища за момичета в Афганистан

...
Талибаните разпоредиха затварянето на средните училища за момичета в Афганистан
Коментари Харесай

Талибаните затвориха училищата за момичета броени часове след отварянето им

Талибаните разпоредиха затварянето на междинните учебни заведения за девойки в Афганистан броени часове откакто те бяха наново отворени, оповестява " Франс прес ".

Говорителят на талибаните Инамула Самангани удостовери, че девойките са били помолени да се върнат вкъщи си, без обаче да даде повече детайлности.

От министерството на образованието пък оповестяват, че нямат позволение да разясняват въпроса.

Тази заран екип на " Франс прес " снимал образователно занимание в гимназията за девойки " Заргона " в столицата Кабул, когато преподавател влезнал и споделил на ученичките да си потеглят.
 Талибаните в Афганистан поздравиха дамите по случай 8 март
Талибаните в Афганистан поздравиха дамите по случай 8 март

В известието също по този начин се загатна, че държавното управление на страната дава улеснения за дамите въз основа на признатите обичаи на исляма.

Момичетата, щастливи, че още веднъж са на учебно заведение - за първи път, откогато през август предходната година талибаните завзеха властта, затворили учебниците, събрали пособията си и си тръгнали разплакани.

След идването на власт на талибаните учебните заведения бяха затворени заради пандемията от ковид, като единствено на момчетата и на по-младите девойки беше позволено да възобновят часовете два месеца по-късно.

Имаше опасения, че ислямистките фундаменталисти ще закрият цялото официално обучение за девойки , както направиха по време на първото си ръководство от 1996 до 2001 година

Международната общественост определели правото на обучение за всички като основен въпрос в договарянията за оказване на помощ и признание на талибанския режим в Афганистан. Редица страни и организации предложиха да дават средства за възнагражденията на учителите.
 Жените в Афганистан ще могат да пътуват единствено с компаньон от мъжки пол
Жените в Афганистан ще могат да пътуват единствено с компаньон от мъжки пол

Транспорт ще се отхвърля на тези, които не носят хиджаб
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР