Талибаните може да изолират афганистанската столица Кабул в рамките на

...
Талибаните може да изолират афганистанската столица Кабул в рамките на
Коментари Харесай

Рискове за нова мигрантска вълна от Афганистан

Талибаните може да изолират афганистанската столица Кабул в границите на 30 дни и да завладяват града след три месеца, предизвестява американското разузнаване. Германия и Нидерландия прекратиха връщането на мигранти от Афганистан без право на леговище, само че Гърция предизвести, че Евросъюзът не е подготвен за още една мигрантска рецесия.

Американският президент Джо Байдън съобщи, че не съжалява за решението си да изтегли американските елементи от Афганистан и съобщи, че държавните войски би трябвало да се бият за идеята си.

Колапсът на държавността в Афганистан ще сътвори условия за интернационален тероризъм и екстремизъм, установи шеф щабът на английските въоръжени сили военачалник Ник Картър.

Миналия месец американското разузнаване предвижда, че афганистанското държавно управление може да падне след по-малко от шест месеца. Новите оценки за три месеца излизат след светкавичното нахлуване на бунтовниците. Те към този момент управляват 65 % от територията на страната и девет от общо 34 провинциални столици. Последните три паднаха в границите на 24 часа. Днес е бил заменен началник-щабът на афганистанската войска.

" Трябва да се бият за себе си и за своята страна. Ще продължим да съблюдаваме уговорките си, да оказваме въздушна поддръжка, да ги доставяме с храна и съоръжение, и да плащаме заплатите им. Но би трябвало да желаят да се бият, те са повече от талибаните. Не скърбя за решението си да се изтеглим ", съобщи американският президент Джо Байдън.

Президентът Ашраф Гани дойде в основния северен град Мазар-и-Шариф, с цел да търси поддръжка от локалните военни водачи. Мазар-и-Шариф е покрай границата с Узбекистан и Таджикистан, и рухването му ще значи цялостна загуба на държавен надзор над Северен Афганистан.

Германия и Нидерландия приключват връщането в Афганистан на отхвърлени претенденти за леговище. Решението опонира на писмото, което Берлин и Хага подписаха до Европейската комисия. В него шест страни членки упорстват на правото си да връщат отхвърлени претенденти за леговище от Афганистан.

" Наскоро афганистанското държавно управление изиска да прекратим полетите за репатриране до края на октомври. Сега изпълняваме това искане. Мисля, че това е вярното решение ", разяснява външният министър на Германия Хайко Маас.

Писмото до Еврокомисията е подписано и от Белгия, Австрия, Дания и Гърция.

" Прекратяването на връщането на хора без право на интернационална отбрана ще изпрати неверно обръщение в мъчно време за Афганистан. Този ход ще накара повече хора да тръгнат към Европейския съюз ", сподели министърът по миграцията на Гърция Нотис Митараки.

Атина прикани за спомагателна поддръжка за Турция за справяне с натиска на нови мигранти от Афганистан.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР