Такеши успява да пренесе българската роза в Япония, а уасабито

...
Такеши успява да пренесе българската роза в Япония, а уасабито
Коментари Харесай

Как се отглежда уасаби в България?

Такеши съумява да придвижи българската роза в Япония, а уасабито в България

Как се отглежда уасаби в България? Японецът Такеши Шимазаки прави това допустимо.

Япония създава 5000 тона уасаби годишно. Пикантната зелена паста, която обичайно се сервира към сушито се добива от стъблото на растението. В страната на изгряващото слънце уасабито е наричано "зелено злато ", тъй като е едно от най-скъпите растения на пазара за зеленчуци.

“Добър ден, моето име е Такеши. Идвам от Токио, Япония. На 60-години съм. От месец декември пребивавам в Казанлък. Опитвам се да отглеждам Уасаби тук. За първи път пристигнах в България преди повече от 20 години като екскурзиант. Исках да посетя празника на розите. Тогава взех решение, че желая да основа бизнес с рози”, споделя японецът пред

Той акцентира, че по специалност е аромотерапевт и като подобен употребява доста розово масло.

“То би трябвало да бъде от най-високо качество. Затова пристигнах тук. България предлага най-високото качество на това масло. Розовият бизнес е доста сполучлив. Инвестирам в него към този момент 20 години. Произвеждам самичък розова вода, мед и масло. Имам лична дестилационна машина. Преди 4 години започнах да отглеждам българска роза и в Япония. Всички ми споделяха, че това е полуда, само че пробвах и в този момент имам към 2000 рози там. Успях да закарам българската роза в Япония и се запитах - какво друго мога да направя. Тогава взех решение да докарам Уасабито в България”, сподели Такеши.

Той е прекарал към 3 години в изследване къде в България би било уместно да го отглежда и в последна сметка е открил, че регионът към Казанлък е добър по тази причина.

Такеши употребява неестествен пясък. “Трябва да употребявате подобен, тъй като Уасабито може би няма да хареса солите в почвата от този регион. Освен това, аз го употребявам, тъй като сега се пробвам да храня растенията единствено с вода. Правя опит - дали е възможно”, сподели той.

Такеши споделя, че уасабито е едно от най-капризните растения. То се засажда напролет. Расте към 18 месеца. То има потребност най-много от сянка и доста чиста вода. Казва, че в Токио не би могъл да го отглежда. Затова избира България.

В Европа има доста японски заведения за хранене, на които ще мога да го продам по-късно. Уасабито е измежду най-скъпите растения. Един кг коства към 100 евро в Япония, а единствено за 100 гр. уасаби паста са нужни към 20 стъбла, изясни той.

Такеши стои в България единствено по шест месеца. За да продължи да развива плана с уасабито има потребност от сътрудници, които да му оказват помощ, до момента в който той е в Япония. Заради пандемията не е съумял да сътвори другарства тук. Надява се това да му се случи.

“Моята философия е да не мислиш прекомерно доста, знаете животът криволичи непрекъснато – към положително, към неприятно. Всеки ден, когато дойда тук виждам по един мъничък проблем. Понякога водата стопира, помпата стопира, токът стопира, вятър отнася палатката ми, само че в случай че се фокусираш единствено върху това си приключен. Животът е нещо доста непредвидимо, само че в случай че мислиш единствено за риска, няма да направиш нищо. За да дойда тук, пропътувах 9000 км от Япония. Това си е риск”, добави японецът.

“Погледнете каква природа имате, хора. Вие сте щастливци. Аз пристигам от Токио. Отгледан съм там, измежду здания, здания, здания. И тук в действителност оценявам тази независимост, която дава природата. Благодаря ви доста, българи”, приключи той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР