Така както ислямската религия забранява на своите последователи да консумират

...
Така както ислямската религия забранява на своите последователи да консумират
Коментари Харесай

Рибите и морските деликатеси в японската кухня

Така както ислямската вяра не разрешава на своите почитатели да употребяват свинско месо, само че разрешава всякакво друго, по този начин пък будизмът не разрешава убиването на всичко живо. В Япония, където всеобщо се изповядват будизъм и шинтуизъм, единствено допреди век и половина е било неразрешено да се употребява каквото и да е месо от чифтокопитни животни.

С навлизането на западните въздействия, тази възбрана е отпаднала, само че даже и през днешния ден се отдава желание към рибата и морските блага. В това няма нищо изненадващо, защото Япония е островна страна и на процедура може да се доставя с риба в големи количества.

Освен че е приета риболовна мощ, тя се подрежда измежду страните, които са и максимален потребител на риба и на морски блага. Според някои класификации даже е преди всичко.

От епохи рибите и морските деликатеси са участвали в ежедневното меню на японците. Заради обстоятелството, че водите към страната се въздействат както от топли, по този начин и от студени течения, освен броят на рибата и морските блага, които могат да бъдат уловени е огромен, само че огромно е и разнообразието им.

Наредени на многочислени сергии на японските пазари можете да срещнете да се продават риби като риба звук, рак, щука, сьомга, скумрия, червеноперка, ивичест тунец и доста друрги. От морските блага се срещат миди, калмари, сардини, всевъзможни скариди и даже миди Сен Жак.

 прясна риба

Другото, което е забавно да се спомене по отношение на рибата в Япония, е фактът, че в Страната на изгряващото слънце продължава уловът на китове. Макар да има международна възбрана поради намаляващият брой на тези големи животни, японците не престават да си похапват месо от кит, въпреки и не толкоз постоянно.

Няма по какъв начин да попаднете на някой инцидентен суши-бар, надявайки се, че ще можете да пробвате този деликатес, само че в случай че опитате шанса си в някой от влиятелните японски заведения за хранене е допустимо да си поръчате сашими, приготвено от месо от кит или непосредствено леко запържено китово месо.

Също интересн факт, който касае рибата и японците е, че те са майстори на приготвянето на фугу. Това е една от най-отровните риби в света, само че има специфични майстори, които могат да я обработват и надлежно да я пригодят за консумация.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР