Т урският президент Реджеп Тайип Ердоган заминава в неделя за

...
Т урският президент Реджеп Тайип Ердоган заминава в неделя за
Коментари Харесай

Какво носи Ердоган в чантата си за срещата с Джо Байдън

Т урският президент Реджеп Тайип Ердоган отпътува в неделя за Брюксел за присъединяване в срещата на върха на НАТО. Но най-важното, което се чака в Анкара, е срещата сред Ердоган и американският президент Джо Байдан, която е планувана да се състои в деня на формалното откриването на форума - 14 юни.

В Брюксел в действителност ще бъде първият контакт онлайн сред двамата държавни глави след избирането на Джо Байдън за президент на Съединени американски щати, написа за Българска телеграфна агенция Нахиде Дениз.

Преди това администрацията на Ердоган постави доста старания да уреди среща с Байдън. Макар че Ердоган и Байдън се познават добре още от времето, когато Джо Байдън бе вицепрезидент на Обама, американският президент даже не отговори на поздравлението на Ердоган по случай встъпването му в служба.

Едва 5 месеца по-късно, тъкмо в навечерието на годишнината от арменските събития, Байдън потърси по телефона Ердоган, с цел да му заяви, че "ще признае арменския геноцид ", както и стана.

В последна сметка срещата Ердоган-Байдън бе включена в програмата на форума.

Това се преценя за казус в турско-американските връзки,

защото преди Байдън, обичайно турският президент бе измежду първите задгранични държавни глави, одобрявани в Белия дом от съответния новоизбран американски президент.

Не е загадка, че конфликтните точки сред Турция и Съединени американски щати през последните години са доста повече от допирните, само че все пак Турция остава значим сътрудник за Съединени американски щати и НАТО.

Близки до турския президент наблюдаващи показват, че Ердоган отива на срещата с Байдън с 9 сериозни за Турция тематики, които стоят в основата на споровете от позиция на Анкара.

На първо място се слага битката против ФЕТО - Анкара е гневна, че Съединени американски щати не й предават посочения за началник на опита за прелом Фетуллах Гюлен, който се намира в Съединени американски щати.

Подкрепата на Вашингтон за терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК) и считаните за нейно крило кюрдски милиции в Сирия е също проблем, който мощно тормози Турция.

По време на срещата се чака Ердоган да изиска от администрацията на Байдън да предприеме съответни стъпки, с цел да задоволи Турция по тези въпроси в сходство с връзките в алианса.

Най-критичната тематика на срещата Ердоган-Байдън ще бъде въпросът за С-400, който от известно време стои на дневен ред.

"Както Турция постоянно е подчертавала, на срещата в Брюксел ще бъде декларирано, че С-400, които Турция закупи от Русия, нямат измерения, които да заплашват системата за сигурност на НАТО ", означават турски анализатори.

Изключването на Турция от програмата за рационализация на самолетите Ф-35, обстановката в Сирия, Либия, Източното Средиземноморие, Нагорни Карабах са тематиките, които се планува да бъдат сложени на масата.

От търговско-икономическите тематики Ердоган се чака да сложи амбициозната цел взаимният стокообмен с Америка да доближи 100 милиарда $ - пет пъти повече от настоящето равнище, както уточни турският президент на среща наскоро с представители на водещи американски компании.

Проправителствените анализатори в Анкара вършат много оптимистични прогнози. Те чакат на срещата сред Ердоган и Байдън "да бъдат направени стъпки за развиване на благоприятни условия за съдействие, като бъдат взети под внимание сензитивните за Турция въпроси ". Според анализаторите срещата "ще бъде начало на нов интервал в турско-американските връзки ".

Критичните към Ердоган анализатори обаче показват, че "Джо Байдън за пръв път ще сложи пред Ердоган въпроса за спазването на демократичните права в Турция - проблем, по който страната е мощно подложена на критика ".

Въпреки споровете сред Турция и Съединени американски щати напоследък, достигащи понякога до рецесии, макар дистанцията сред Ердоган и Джо Байдън /в съпоставяне с предходни американски президенти, с които Ердоган контактуваше непосредствено - б.а/, "очакванията са, че Байдън ще употребява изразителност, чиято цел е да задържи Турция в западния блок, което е доста значимо за сигурността на НАТО и Европа. Според идващите от Вашингтон сигнали, познанството сред Ердоган и Байдън, датиращо отпреди, ще се отрази позитивно на срещата ", показват турски анализатори.

Вероятно след срещата Ердоган-Байдън ще има разлики в изказванията на двете страни, тъй като за американската страна предпочитани са въпросите на демокрацията и спазването на правата на индивида в Турция. Въпреки това е малко евентуално тези въпроси да засенчат военните и икономическите ползи, които са водещи в връзките сред Турция и Съединени американски щати.

В рамките на форума на НАТО Ердоган ще организира двустранни срещи, които са от огромна значимост за Турция - с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, с френския президент Емануел Макрон, с немския канцлер Ангела Меркел, и английския министър председател Борис Джонсън.

Предвижда се да се организира и среща сред Ердоган и гръцкия министър председател Мицотакис, която заслужава обособен коментар.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР