СЗО съобщи за епидемични нива на наднормено тегло и затлъстяване

...
СЗО съобщи за епидемични нива на наднормено тегло и затлъстяване
Коментари Харесай

Затлъстяването причинява над 1,2 млн. смъртни случая годишно в Европа

СЗО заяви за епидемиологични равнища на наднормено тегло и затлъстяване в Европа, свързани с над 1,2 милиона смъртни случая годишно, като прикани за бързи промени в политиката, с цел да се обърне рисковата наклонност.

В нов отчет на Световната здравна организация се споделя, че през последните пет десетилетия процентът на затлъстяване в района е повишен със 138% и е обвързван с редица ракови и сърдечносъдови болести. Близо една четвърт от възрастните в Европа са със затлъстяване, което е повече, в сравнение с в който и да е различен район, като се изключи Северна и Южна Америка, показва СЗО.

" Нивото на наднорменото тегло и затлъстяването е достигнало епидемиологични размери в целия район и продължава да се усилва ", съобщи европейският офис на здравния орган.

" Повишеният показател на телесна маса е главен рисков фактор за незаразни заболявания, в това число рак и сърдечносъдови болести ", е представен в отчета районният шеф на СЗО Ханс Клуге.

Затлъстяването предизвиква най-малко 13 разнообразни типа рак и евентуално е причина за най-малко 200 000 нови случая на рак годишно, се споделя в отчета.

" Тази цифра се чака да нарасне още повече през идващите години ", се споделя в новия отчет на организацията.

Смята се, че наднорменото тегло и затлъстяването са причина за повече от 1,2 милиона смъртни случая годишно, което съставлява повече от 13% от смъртните случаи в района, добавя тя.

Последните налични изчерпателни данни от 2016 година демонстрират, че 59% от възрастните и съвсем едно от всеки три деца, 29% от момчетата и 27% от девойките,са с наднормено тегло в Европа.

През 1975 година 40 % от възрастните европейци са били с наднормено тегло. Оттогава до момента разпространяването на затлъстяването измежду възрастните се е нараснало със 138%, като сред 2006 и 2016 година нарастването е 21%.

Пандемията от ковид също се свързва с възходящите талии, изключително откакто локдауните са насърчили нездравословното хранене или заседналия метод на живот, се показва в отчета.

Той разкрива и спомагателни опасности за здравето, свързани с наднорменото тегло.

" Хората, живеещи със затлъстяване, са по-склонни да изпитат тежки последствия от спектъра на заболяването COVID-19, в това число банкет в интензивно поделение и гибел ", сподели Клуге.

СЗО прикани за промени в политиките за попречване на затлъстяването и поощряване на здравословния метод на живот, като да вземем за пример облагане с налог на сладките питиета и субсидиране на здравословните храни, като в същото време се ограничи предлагането на нездравословни храни на децата.

" Политическите интервенции, ориентирани към екологичните и комерсиалните детерминанти на неприятното хранене на равнището на цялото население, евентуално ще бъдат най-ефективни за превръщане на епидемията от затлъстяване ", съобщи организацията.

Европейският район на СЗО включва 53 страни, в това число няколко в Централна Азия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР