СЗО прогнозира бързо нарастване на случаите на рак до 2050

...
СЗО прогнозира бързо нарастване на случаите на рак до 2050
Коментари Харесай

СЗО прогнозира бързо нарастване на случаите на рак до 2050 г.

СЗО предвижда бързо повишаване на случаите на рак до 2050 година Според интернационалната организация случаите ще се усилят със 77% по отношение на 2022 година

Според последните данни на Международната организация за проучване на рака

към СЗО, през 2012 година е имало 14,1 милиона нови случая и 8,2 милиона смъртни случая по света. Десет години по-късно имаше 20 милиона случая и 9,7 милиона смъртни случая.

Международният орган предвижда, че ще има повече от 35 милиона нови случая на рак до 2050 година 77% нарастване по отношение на равнищата от 2022 година И че смъртните случаи ще се удвоят от 2012 година до повече от 18 милиона.

Международната организация за проучване на рака цитира тютюна, алкохола, затлъстяването и замърсяването на въздуха като основни фактори за предстоящото нарастване.

Бързо възходящото световно задължение на рака

отразява както застаряващото и възходящо население, по този начин и измененията в излагането на хората на рискови фактори, доста от които са свързани със социално-икономическото развиване. Тютюнът, алкохолът и затлъстяването са основни фактори за повишаването на заболеваемостта от рак. Докато замърсяването на въздуха продължава да бъде основен рисков фактор за околната среда “, се споделя в изказването.

Очаква се по-развитите страни да видят най-голямо нарастване на броя на случаите. С спомагателни 4,8 милиона нови случая спрямо прогнозите за 2022 година, сподели СЗО. Въпреки това страните в дъното на Индекса на човешкото развиване, употребен от Организация на обединените нации, ще отбележат най-голямо нарастване – 142%. Страните в междинния диапазон се чака да записват 99% нарастване.

„ По сходен метод се планува смъртността от рак в тези страни да се удвои до 2050 година “, сподели СЗО.

„ Въздействието на това нарастване няма да се усети еднообразно в страните с разнообразни равнища на Индекса на човешкото развиване. Тези с минимум запаси за ръководство на увеличението на заболеваемостта от рак ще понесат главната тежест “, сподели Фреди Брей, началник на отдела за наблюдаване на рака в Международната организация за проучване на рака.

Глобалната обсерватория на рака на Международната организация за проучване на рака, която обгръща 185 страни и 36 типа рак, демонстрира, че 10 типа рак са причина за две трети от новите случаи и смъртните случаи в света през 2022 година

Ракът на белия дроб е най-често диагностицираният в света,

представляващ 12,4% от новите случаи и 18,7% от смъртните случаи. Ракът на гърдата е втората най-разпространена форма, само че до момента в който съставлява 11,6% от случаите, той съставлява по-малко от 7% от смъртните случаи. Други значими аргументи за гибел са ракът на черния дроб, червата и стомаха.

Различията са изключително огромни при рак на гърдата

Жените в страните с по-ниски приходи са с 50% по-малко евентуално да бъдат диагностицирани от тези в страните с по-високи приходи, което ги излага на „ доста по-висок риск от гибел от заболяването заради късно диагностициране и несъответстващ достъп до качествено лекуване.

Една от 12 дами в страните с по-високи приходи ще бъде диагностицирана с рак на гърдата през живота си и една от 71 ще почине от него, съгласно данните. В най-бедните страни единствено една от 27 дами ще бъде диагностицирана през живота си, само че една от 48 ще почине от заболяването.

Въпреки че е изцяло предотвратим, ракът на шийката на матката е осмата най-често срещана в света и деветата водеща причина за гибел от рак. С 661 044 нови случая и 348 186 смъртни случая. Това е най-често срещаният рак при дамите в 25 страни, доста от които са в Африка на юг от Сахара.

„ Въпреки напредъка, реализиран в ранното разкриване на рак и в лекуването и грижите за пациенти с рак, има обилни разлики в резултатите от лекуването на рак освен сред районите с високи и ниски приходи в света, само че и в границите на обособените страни “, акцентира доктор Кери Адамс, началник на Асоциацията за интернационален надзор на рака.

„ Съществуват принадлежности, които разрешават на държавните управления да приоритизират грижите за рак

и да подсигуряват, че всеки има достъп до налични и качествени услуги. Това не е единствено въпрос на запаси, а въпрос на политическа воля “, добави той.

Д-р Панайота Митру, шеф по проучванията, политиката и нововъведенията в Световния фонд за проучване на рака, съобщи: „ Такива впечатляващи доказателства провокират световна паника за големите разлики в заболеваемостта от рак и смъртността, които съществуват сред, само че също и в границите на другите страни. Сега е моментът да приемем тази световна рецесия съществено. Ако желаеме да обърнем обстановката. “

Професор Соланж Питърс, президент на Международната фондация за битка с рака, сподели, че съжалява за разширяващата се бездна в грижите за рака.

„ Тревожно е, че единствено 5% от световните разноски за битка с рака отиват в страните, които носят 80% от тежестта на рака “, сподели той.

Разработването на все по-вълнуващи лекувания за рак доближава до все по-малко и по-малко хора по света

Докато пациентите в страните с високи приходи могат да живеят и да се излекуват от рак, пациентите в неравностойни условия умират мъчително от същото заболяване. Трябва да се оправим с тази обществена покруса и икономическа тежест, като предотвратим милиони смъртни случаи от рак посредством стратегически вложения. Време е да преодолеем разликата и да спасим животи в международен мащаб “, акцентира той.

Д-р Жан-Ив Блю, шеф на обществената политика в Европейското сдружение по здравна онкология, сподели, че в очакване на „ цунами “ от нови случаи на рак, би трябвало да има „ бързи и решителни “ дейности за понижаване на замърсяването, излагането на азбест и други канцерогени, намаляване на държания, които усилват рисковете от рак, и справяне с бариерите и нежеланието за имунизиране против предотвратими ракови болести.

 

Източник: Science Alert, Guardian / Превод:

Още вести четете в категория Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР