Сюрреализмът е революционно течение в изкуството, което след 20-те години

...
Сюрреализмът е революционно течение в изкуството, което след 20-те години
Коментари Харесай

Хората пазят старателно своите тайни ~ Рене МАГРИТ

Сюрреализмът е революционно течение в изкуството, което след 20-те години се популяризира из целия свят. Представлява душевен автоматизъм, който предлага изложение – вербално, документално или по всевъзможен различен метод, на същинското действие на мисълта. Диктовка на мислите при неявяване на всевъзможен надзор, налаган от разсъдъка, лишена от всички естетически и морални грижи. Стремежът е да се разрушат всички други душевен механизми и да се заменят при решаването на всички кардинални проблеми в живота.

Белгиецът Рене Магрит е един от представителите на зората на сюрреализма. За разлика от доста велики художници е оценен още приживе. Картините му дължат поразяващия си резултат на откраднатия смисъл – без да губят своята известност, предметите съумяват да изградят комплицирани метафори. Самият художник споделя, че единствената му цел е да склони фена към размисъл.

Гениалният белгиец има присъщ интелектуален жанр и безчувственост, посредством които построява абсурден свят, кадърен внезапно да ни изтръгне от безразличието. Очарован е от свързването на противоположности, картините му носят мистично възприятие и тревога.

Как е допустимо да се живее с такова възприятие на комплицираност?! Мрачен като траурен сътрудник, прецизен като преподавател по математика, сериозен като банков служител, през целия си живот Магрит следва едни и същи навици, всекидневието му е подредено и тривиално и безспорна диаметралност на присъщия за художниците бохемски живот. Цели 45 години споделя съществуването си с една и съща жена. Обитава скромна къщурка в Брюксел със зелена ливада и саксии с цветя на прозорците. Рисува по същия метод, по който и живее – умерено. Но постоянно е мъчно да се разбере какво мисли...

 (René Magritte in Bowler Hat - portrait by Duane Michals, 1965)

Моята живопис съставлява забележими облици, които не крият нищо; те будят тайнственост… Тайнствеността също не значи нищо, тя е непознаваема.

Всичко пред взора ни има скрита страна, която постоянно желаеме да забележим, само че това е невероятно. Хората пазят усърдно своите секрети...

Всеки предмет навежда на мисълта, че съществува и различен, който се крие зад него.

Ако сънят е превод на живота ни когато сме будни, будният ни живот също по този начин е превод на съня.

Моите рисунки не са съновидения, които ни водят в дебрите на съня, а такива, които ни пробуждат.

 The Son of Man, 1964

 Man in a Bowler Hat, 1964

 Faraway looks, 1927


Act of violence, 1932

 Homage to Mack Sennett, 1934

 Checkmate, 1926

 Secret Life IV, 1928

 Attempting the Impossible, 1928 

 Portrait of Stephy Langui, 1961


A friend of order, 1964

 High Society, 1962

 Delusions of grandeur, 1948

 The big family, 1963

 The false mirror, 1928

 The king's museum, 1966

 The happy donor, 1966

 The lovers, 1928

 Good faith, 1965

 The face of genius, 1926

 The difficult crossing, 1926

 The double secret, 1927

 The Listening Room, 1952

 The Postcard, 1960

 The therapeutist, 1937

  

(René Magritte and Golconda painting, 1965, © Steve Schapiro)         (René Magritte with The Son of Man, 1964, © Bill Brandt)

Картини: WikiArt
Снимки: Sylphies Hideout

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР