Сякаш не е достатъчно, че призракът на Брекзит преследва от

...
Сякаш не е достатъчно, че призракът на Брекзит преследва от
Коментари Харесай

Пакост или лакомство? Великобритания и ЕС се договориха да отложат Брекзит до Хелоуин

Сякаш не е задоволително, че призракът на Брекзит преследва от три години Англия и Европейския съюз, та рано тази заран двете страни се договориха да удължат крайния му период до Хелоуин. Новата последна дата - 31 октомври - предотвратява един извънредно рисков и евентуално апокалиптичен Брекзит, до който можеше да се стигне в петък.

" Моля ви, този път не губете време ", настоя ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск. Той сподели, че Европейски Съюз дава на Англия още шест месеца, " с цел да откри най-хубавото допустимо решение " на алтернативата Брекзит.

Като доста други неща, свързани с Брекзит, удължаването бе сложен компромис. Тереза Мей пристигна на изключителния съмит в Брюксел с искане напускането на Англия да бъде отсрочено до 30 юни. Някои европейски водачи избраха по-дълго удължение, само че френският президент Еманюел Макрон настояваше за доста къса пролонгация.

Лидерите на 27-те оставащи страни членки на Европейски Съюз заседаваха повече от 6 часа след вечеря с миди и тресчица, преди да се договорят за края на октомври с алтернатива за по-ранен Брекзит, в случай че Англия ратифицира съглашението за развода.

Мей сподели, че опцията за овакантяване преди този краен период е нейно основно искане. " Продължавам да имам вяра, че ние би трябвало да напуснем Европейски Съюз със съглашение и колкото е допустимо по-скоро ", сподели тя пред кореспонденти.

Премиерката означи, че в случай че английските депутати поддържат нейното съглашение за Брекзит, страната към момента може да напусне до 30 юни - крайният период за Брекзит, който тя изиска от Европейски Съюз, а даже и до 22 май, което ще спести на Англия присъединяване в изборите за Европейски парламент.

Мей приказва пред 27-те водачи от Европейски Съюз малко повече от час, преди те да се съберат на вечеря без нея, с цел да решат ориста на страната й. За разлика от някои неотдавнашни срещи на върха, минали в препирни, този път имаше признаци на топлина, даже на положително въодушевление. Мей и немската канцлерка Ангела Меркел бяха снимани по какъв начин се смеят, гледайки таблет, на който се вижда тяхна фотография по какъв начин приказват пред своите парламенти, облечени в наподобяващи си сини сака.

Много от водачите споделиха, че са склонни да дадат пролонгация на Брекзит, само че Макрон изрази запаси и още с идването си на срещата предизвести, че " нищо не е решено ". После обаче сподели, че е удовлетворен от резултата. " Постигнахме най-хубавия вероятен компромис, с цел да запазим единството на 27-те, давайки на Обединеното кралство повече време да реализира съглашение ", уточни френският президент.

Доналд Туск сподели, че по време на снадки период Англия " ще продължи да сътрудничи откровено като пълновръстен член на съюза, с всички права и като непосредствен другар и правилен съдружник в бъдеще ".

Изминаха няколко месеца, откогато Мей и Европейски Съюз реализираха съглашение за изискванията на английското отдръпване и рамката на бъдещите връзки. Оставаше единствено то да бъде утвърдено от английския и Европейския парламенти. Но английските депутати го отхвърлиха и то три пъти. С приближаването на датата на английското отдръпване - 29 март, и без изгледи за излаз от задънената улица, Европейски Съюз даде на Англия период до петък (утре) да утвърди проект за изтеглянето, да смени курса и да изиска нова пролонгация за Брекзит, или да напусне Европейски Съюз неорганизирано, без съглашение, което да смекчи удара.

Икономисти и бизнес водачи от дълго време предизвестяват, че Брекзит без съглашение ще докара до големи проблеми в търговията и пътуванията, а митата и митническите инспекции ще причинят тапи на английските пристанища, евентуално и недостиг на артикули. Един безреден Брекзит би навредил на страните от Европейски Съюз, както и на Англия, и всички желаят да го избегнат, само че има прекомерно малко единодушие по какъв начин да стане това.

В същото време бъдещето на Тереза Мей е нестабилно. Тя ще приказва пред английския парламент по-късно през днешния ден за резултата от срещата. По-рано тя беше споделила, че " като министър председател " не може да допусне Англия да остане в Европейски Съюз след 30 юни и беше дала обещание да се отдръпна, след Брекзита. Много депутати от Консервативната партия биха желали тя да се отдръпна още в този момент и да се даде опция на нов водач да се заеме със идващия стадий от Брекзита. Но те не могат да я принудят да си тръгне преди края на годината, откакто тя оцеля във на съмнение през декември.

До момента всяка английска самодейност да се реализира съглашение удря на камък. От няколко дни се водят договаряния сред консервативното държавно управление на Мей и основната опозиционна Лейбъристка партия за намиране на компромис, само че пробив няма. Лейбъристите избират по-мек Брекзит от оферти от държавното управление и желаят опазване на близки стопански връзки с Европейски Съюз. Двете страни споделиха, че ще продължат диалозите през днешния ден.

Сега във Англия стартира борбата за това по какъв начин да се действа през отпуснатото в допълнение време. На масата остават всички варианти: от Брекзит без съглашение, до парламентарни избори и отвод от Брекзит въобще.

Проевропейски настроените политици споделиха, че идващите няколко месеца би трябвало да се употребяват за осъществяване на нов референдум за овакантяване или оставане в Европейски Съюз. Лейбъристката депутатка Мери Крейг писа в Туитър, че Народното събрание би трябвало бързо да разсече гордиевия възел на Брекзит с подлагането на препоръчаното от премиерката съглашение на референдум.

Депутатите, които са за Брекзит, споделиха, че е време Мей да бъде заменена с различен закостенял водач - за предпочитане някой от " твърдите последователи на Брекзит ".

Ирландският министър председател Лео Варадкар сподели, че е пристигнало времето Англия да реши какво желае. " Даваме им доста време да вземат решение - уточни той. - Вижте, Европейският съюз не е затвор. Никой не е задължен да остава (в него), само че той също по този начин е и дом и ние няма да изхвърлим никого от него. "

А що се отнася до символиката на новия краен период? Варадкар сподели, че водачите на Европейски Съюз не са мислили за това. " Както научих довечера, Хелоуин не е празник, който се чества необятно из Европейския съюз ", означи ирландският министър председател. /bta.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР