Свят Великобритания отново велика? Има две непреодолими пречки Лондон ще

...
Свят Великобритания отново велика? Има две непреодолими пречки Лондон ще
Коментари Харесай

Великобритания отново велика? Има две непреодолими пречки

Свят Англия още веднъж велика? Има две непреодолими спънки Лондон ще се освободи от оковите на Европейски Съюз и ще си възвърне славата на Британската империя - обещаваха последователите на Брекзита. Но Съединени американски щати попари тези очаквания. И слага условия, сложни за осъществяване. 30 юни 2020, 22:55  Англия още веднъж велика? Има две непреодолими спънки Източник: iStock/Getty Images
овореше се за "Global Britain " – за величието на Англия като комерсиална нация, която след напускането на Европейски Съюз ще подписа доста по-изгодни за нея двустранни търговски съглашения. Но никакви двустранни съглашения с Европейски Съюз и със Съединени американски щати не се обрисуват, а към този момент изминаха четири години след вота на британците за Брекзит, пишат от "Дойче веле ".

Англия отхвърля удължение на договарянията с Европейски Съюз

Американският договарящ Робърт Лайтхайзър да вземем за пример към този момент обясни на британците, че преди президентските избори в Съединени американски щати, които са през ноември, не може да се чака някакво огромно съглашение. Теоретично допустима е единствено мини договорка, отбелязва в собствен разбор седмичникът „ Ди Цайт ".

Разговори с американците се водят от юли 2017 година, формалните договаряния започнаха през май тази година. За американците е приоритет да запазят добре платените работни места в страната и да реализират висок растеж на локалната стопанска система.

Kоронавирусът - тактичност за попречване на Brexit

Изискванията на Съединени американски щати са сложни за осъществяване

Затова те изискват от британците редица сложни за осъществяване неща: да дадат на Съединени американски щати цялостен достъп до английския пазар, да отстранен всевъзможни регулаторни бариери, да пуснат на английска земя американските лекарства, които са по-скъпи от европейските, да разрешат вноса на американско месо, а дружно с него и на по-хлабавите американски правила за надзор, и да позволен американските компании до присъединяване в състезанията за публични поръчки във Англия.

Брекзит: завършек на специфичния статут на жителите на Европейски Съюз

Още преди година американският президент Тръмп предизвести Борис Джонсън, че комерсиално съглашение сред двете страни ще има единствено в случай че английското държавно управление отхвърли контрактуваното с Европейски Съюз: „ Искаме да търгуваме с Англия, само че с тази договорка това няма да е допустимо ", сподели Тръмп, имайки поради политическата декларация за бъдещите връзки сред Обединеното кралство и Европейски Съюз, контрактувана от Борис Джонсън.

„ Борис би трябвало да внимава! “, предизвести американският президент. С други думи: Ако Джонсън стартира да се преценява прекомерно доста с изискванията на Брюксел, най-много във връзка с пазарните регулации, това ще осуети сключването на съглашение с американците.

Това няма да се хареса на британците

Какво значи това по-конкретно? Британците биха желали да внасят пилешко месо от Съединени американски щати, само че в Америка то се обработва с хлор и други химикали, с цел да се предотвратят рисковете от болест със салмонела.

Освен това в Съединени американски щати е позволено превозът на живи кокошки да трае до 28 часа, а не до 12, както е в Европейски Съюз. През времето на този по-продължителен превоз обаче пораства заплахата от болест измежду птиците. Поради това Европейски Съюз не разрешава вноса на този тип месо. Ако британците се съобразят с условията на Европейски Съюз, това ще им попречи да сключат съглашение с американците. А сходни спънки има и в редица други области – като се стартира от защитните колани в колите до обозначенията за хранителни добавки.

Скандал, Сорос заплаща, бута Джонсън и стопира „ Брекзит “

По-рано Джонсън не се интересуваше изключително от такива детайлности. Но в този момент английският министър председател е пред сериозна алтернатива: в случай че Лондон не се придържа към стандартите на Европейски Съюз, с цел да може да договаря с американците, британците рискуват да изгубят свободния си достъп до пазара на Европейски Съюз. Ако пък съблюдават европейските правила, комерсиалното съглашение става неинтересно за американците. Споразуменията на Съединени американски щати с Мексико и Канада (USMCA) и с Австралия (AUSFTA) сподели, че тези страни бяха принудени да изпълнят тежките условия на Съединени американски щати.

Проучване на Harvard Kennedy School от май тази година сочи, че за английската индустрия сключването на съглашение с Европейски Съюз към този момент е по-важно. През 2016 година износът на Англия за Европейски Съюз е бил на стойност от 235,8 милиарда паунда или към 270 милиарда евро, до момента в който за Съединени американски щати – от 99,6 милиарда паунда или 115 милиарда евро.

От тези животни зависи ориста на Англия

Китай е идващият препъни-камък

И за Тръмп, и за Джонсън сключването на съглашение би имало символно значение – като доказателство за това, че след рецесията, провокирана от ковид, стопанската система още веднъж потръгва и политическата рецесия, обвързвана с пандемията, е към този момент преодоляна. Но цената за това е висока, изключително за английското държавно управление.

Доналд Тръмп води предизборна битка, която е пропита от протекционизъм и неприязън по отношение на Китай. Британците пък биха желали Китай да стане техен желан търговски сътрудник след Брекзита. Всичко това не предвещава нищо положително за британците, заключава седмичникът „ Ди Цайт ".

Борис Джонсън: Това е неуместно и срамно

А какво, в случай че не се реализира съглашение с Европейски Съюз?

В този случай търговията ще би трябвало да се реализира според разпоредбите на Световната комерсиална организация. Те са предопределени кардинално за улеснение на размяната на артикули сред страните, само че все пак съдържат доста повече трудности, в сравнение с един контракт за свободна търговия. Там, да вземем за пример, са планувани голям брой разнообразни митнически ставки за другите групи артикули.

Сериозни политически вреди

Последствията биха били предвидими, разяснява „ Дойчландфунк ": Камионите ще чакат на дължи опашки, евентуално ще настъпят усложнения с доставките. Но още по-сериозни биха били политическите вреди, които ще бъдат нанесени при несключването на съглашение. При това състояние съгласно специалистите сред двете страни ще се откри ледников интервал. Като цяло минусите при срив в договарянията са толкоз огромни, че би трябвало да се одобри, че двете страни ще реализиран съгласие.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник: Англия Брекзит.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  Нови 4 заповеди за изключителната епидемиологична конюнктура Нови 4 заповеди за изключителната епидемиологична конюнктура  Влизането от България в Гърция - единствено през Влизането от България в Гърция - единствено през " Кулата-Промахон``  Абитуриент от Велико Търново е с COVID-19 Абитуриент от Велико Търново е с COVID-19  СЗО: Най-лошото занапред следва СЗО: Най-лошото занапред следва  1 Над 2 милиона пенсионери ще получат по-високи пенсии от юли  1 Формуляр на британски и QR код за прекосяване при отмора в Гърция  1 Защо българите избират почивката в чужбина --> Пaрите ни  Над 2 милиона пенсионери ще получат по-високи пенсии от юли Над 2 милиона пенсионери ще получат по-високи пенсии от юли  Формуляр на британски и QR код за прекосяване при отмора в Гърция Формуляр на британски и QR код за прекосяване при отмора в Гърция  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  СЗО: Най-лошото занапред следва СЗО: Най-лошото занапред следва  Разкриха за какво е изчезнала цивилизацията на маите Разкриха за какво е изчезнала цивилизацията на маите  Как коронавирусът се предава безсимптомно Как коронавирусът се предава безсимптомно  Спите над 9 часа? За какъв проблем подсказва това Спите над 9 часа? За какъв проблем подсказва това Виц на деня Въпрос: - Ако ме удари селяндур, важи ли гражданската отговорност? Отговор: - Да. А, в случай че селянинът е с каска, важи и каското. Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  БГНЕС От 1 юли - билети и карти за градския превоз в София и в пощите Към момента контрольорите на ЦГМ не престават да оферират и билети от 1,60 лева в транспортните средства  Небостъргачът Върховен административен съд забрани градежа на небостъргача " Златен век " Делото се връща за разглеждане от различен състав  <p>40% от инфектираните с COVID-19 в италиански град били без симптоми&nbsp;</p> Изследване сподели: 40% от инфектираните с COVID-19 в италиански град били без признаци Град Во, с население близо 3200 души, бе подложен под карантина за четиринадесет дни още на 21 февруари  <p>ЕС дава над половин милиард на България от Спасителния план&nbsp;&nbsp;&nbsp;</p> Европейски Съюз дава над половин милиард на България от Спасителния проект до 2022 година Средствата са за превъзмогване на отрицателните последствия от пандемията  istock Допълнителен отпуск за учителите и шефовете Причината са компликациите, провокирани от пандемията с COVID-19  Restart Life Fest поставя началото на градското лято Restart Life Fest поставя началото на градското лято Фестивалът е на 3 и 4 юли в София  Китай подписа противоречивия закон за националната сигурност на Хонконг Китай подписа противоречивия закон за националната сигурност на Хонконг Засега няма публично оповестени детайлности какво планува законът, само че той влиза в действие от през днешния ден  Красимир Вълчев Красимир Вълчев: Всяко дете ще бъде признато в гимназия Вълчев изясни, че в МОН не вършат промени, а по-скоро корекции и стъпки към по-компетентностен метод, който е общопризнат преди 4 години  Агенция по вписванията Дълги опашки се извиха пред Агенцията по вписванията Днес е последният период, в който компаниите би трябвало да заявяват неналичието на активност през изтеклата година  Мощна стихия удари Варна Мощна стихия удари Варна Улиците се трансфораха в реки  istock Премиерът подреди неотложно прекъсване на багерите в Рила Окръжна прокуратура – Кюстендил се самосезира поради техниката на територията на Седемте рилски езера  Тежки съмнения: Гърция атакува лодки с бежанци Тежки съмнения: Гърция атакува лодки с бежанци Страната обаче отхвърля да е употребила незаконни способи против мигрантите в свои териториални води  Божидар Димитров Откриват бюст-паметник на Божидар Димитров в Созопол Историкът си отиде на 72 години през 2018 година  <p>&quot;Това ще обърне християните против исляма&quot;&nbsp;&nbsp;</p> Патриарх Вартоломей: Превръщането на Света София в джамия ще обърне християните против исляма " Надяваме се, че в последна сметка мъдростта и разсъдъкът ще надделеят ", разяснява Константинополският патриарх

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР