Свят Турция реши да прати войски в Либия, Тръмп предупреди

...
Свят Турция реши да прати войски в Либия, Тръмп предупреди
Коментари Харесай

Турция реши да прати войски в Либия, Тръмп предупреди Ердоган

Свят Турция реши да прати войски в Либия, Тръмп предизвести Ердоган Турция може да изпрати войски в поддръжка на либийското държавно управление против силите на Хафтар, които са подкрепяни от Египет, ОАЕ, Саудитска Арабия и Русия 2 януари 2020, 20:54  Турция реши да прати войски в Либия, Тръмп предизвести Ердоган
Турция реши да прати войски в Либия, Тръмп предизвести Ердоган
 Гърция, Израел и Кипър подписаха за газопровода EastMed
Гърция, Израел и Кипър подписаха за газопровода EastMed
 Карлос Гон избяга в Ливан, Интерпол го търси
Карлос Гон избяга в Ливан, Интерпол го търси
 Почина Ник Гордън - някогашният другар на дъщерята на Уитни Хюстън
Почина Ник Гордън - някогашният другар на дъщерята на Уитни Хюстън
 Пожарите в Австралия: Извънредно състояние и оцветени ледници
Пожарите в Австралия: Извънредно състояние и оцветени ледници
 Страшни наводнения точно на Нова година, десетки жертви в Индонезия
Страшни наводнения точно на Нова година, десетки жертви в Индонезия
 Името Холандия публично престана да съществува
Името Холандия публично престана да съществува
 Над 200 запалени коли в Страсбург в новогодишната нощ
Над 200 запалени коли в Страсбург в новогодишната нощ

урският парламент даде през днешния ден позволение за военна интервенция в Либия като гласоподава едногодишен мандат за разполагане на турски бойци в Либия, където гражданската война ескалира. В резолюцията се показва, че гражданската война заплашва ползите на Турция в Средиземноморието и Северна Африка.

От присъстващите в залата 509 депутати 325 са дали своят вот в поддръжка на резолюцията, а 184 - срещу. Очакваше се проекторезолюцията да бъде призната леко, защото ръководещата Партия на справедливостта и развиването /ПСР/ на президента Реджеп Тайип Ердоган и нейият съдружник - Партията на националистическото деяние /ПНД/, имат парламентарно болшинство, отбелязва ДПА. Извънредно съвещание на Народното събрание бе свикано през днешния ден за разискване на проекторезолюцията, която ще разреши на държавното управление да взима решение за установяване на момента и за обсега на разполагане на войски в Либия, както и за числеността на въоръжените сили, които ще бъдат изпратени.

Парламентът е одобрявал и по-рано сходни резолюции. На 8 октомври Народното събрание гласоподава за удължение с една година на мандата за осъществяване на интервенции на турската войска в Сирия и Ирак. На идващия ден Турция предприе военна интервенция в Североизточна Сирия, напомня организацията.

Turkey's parliament pass bill allowing the government to deploy troops to Libya to intervene in civil conflict https://t.co/zzN170Q1oU
— BBC News (World) (@BBCWorld) January 2, 2020
Ердоган съобщи, че либийското държавно управление на националното единодушие /ПНС/, което Турция поддържа, е поискало от Анкара да изпрати бойци. Той обаче не уточни период за това.

През ноември Турция и ПНС подписаха две противоречиви съглашения за съдействие във военната област и сигурността и за морските граници, като първото от тях планува образование на военни и логистична поддръжка.
През декември интернационално приетото либийско държавно управление на националното единодушие на премиера Файез ел Сарадж изиска помощ от Анкара за отбиване на настъплението на силите на авторитетния в Източна Либия боен пълководец Халифа Хафтар.

Турският вицепрезидент Фуат Октай съобщи през вчерашния ден, че даже след приемане на проекторезолюцията, Турция може да се откаже да изпраща войски в Либия, в случай че силите на Хафтар спрат офанзивата си против държавно управление в Триполи.

В признатата през днешния ден резолюцията се отбелязва, че самообявилата се Либийска национална войска на Хафтар заплашва да вземе на прицел турски жители и компании в Либия и турски кораби край крайбрежията на страната. Силите на Хафтар са подкрепяни от Египет, ОАЕ, Саудитска Арабия и Русия.

Основната турска опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/, прокюрдската Демократична партия на народите и консервативната "Добра партия " гласоподаваха против проекторезолюцията. Депутатът от НРП Юнал Чевикьоз сподели, че това е боен мандат за изпращане на турски бойци да се борят в Либия, вместо мандат за филантропична поддръжка.Той предложи вместо това да бъдат изпратени мироопазващи сили на Организация на обединените нации в Либия.

Според признатата резолюция президентът ще взима решение за обсега, размера и момента за предприемане, в случай че е належащо, на военни интервенции и интервенция.

Ние изпращаме нашите деца, с цел да станат мъченици в либийската пустиня, съобщи депутатът от "Добра партия " Айтун Чирай, като добави, че Турция не би трябвало да застава на страната на никоя враждуваща секта в Либия.
Той сподели, че Турция няма потребност да бъде въвличана в нови спорове в региона, и уточни, че резолюцията крие риск да сложи турските бойци в "ситуация по сходство на Виетнам " в Либия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и американският му сътрудник Доналд Тръмп са разискали в телефонен диалог двустранните връзки, както и районните развития и преди всичко обстановката в Либия и Сирия, съобщи Анадолската организация. Ердоган е декларирал в диалога, че в Турция наблюдават с безпокойствие и страдание нападенията против американските сили за сигурност в Ирак и е изразил удовлетворение от приключването на митингите против посолството на Съединени американски щати /в Ирак/.

Доналд Тръмп предизвести турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган против всяка „ външна интервенция “ в Либия, обявиха от Белият дом. В телефонно позвъняване Тръмп "посочи, че задграничната интервенция усложнява обстановката в Либия ", сподели в изказване представителят на Белия дом Хоган Гидли.

#BREAKING Trump warns Turkey's Erdogan against "foreign interference " in Libya, White House says pic.twitter.com/s2LfBisc7c
— AFP news agency (@AFP) January 2, 2020
Египет уверено осъди признатата от турския парламент резолюция. Изпращането на турски войски в Либия "може да се отрази отрицателно на стабилността в региона на Средиземно море, посочи египетското външно министерство и прикани интернационалната общественост незабавно да реагира на това решение.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР