Водещата позиция на Русия в световния износ на зърно и

...
Водещата позиция на Русия в световния износ на зърно и
Коментари Харесай

Какво заплашва руския износ на зърно

Водещата позиция на Русия в международния експорт на зърно и пшеница може да бъде разтърсена заради спада на тазгодишната годишна продукция. Реколтата беше застрашена, от една страна, заради суха пролет в южната част на страната, а въпреки това, заради намаляването на разноските на фермерите за отбрана на културите, торове и други технологии. Защо фермерите внезапно понижиха технологията на посевите тази година?

Реколтите от зърно и пшеница, както и приходите от техния експорт, са изложени на риск от спад през тази година заради неподходящи метеорологични феномени. Индустриалните анализатори към този момент започнаха да понижават прогнозите си. Така Институтът за конюнктурата на аграрния пазар (ИКАП) намали прогнозата за реколтата от зърно в Русия през 2024 година от 146 на 142 милиона тона, в това число пшеница от 93 на 91 милиона тона заради сушата в южните региони.

„ Министерството на земеделието понижи прогнозата за тазгодишната годишна продукция до 132 милиона тона, а анализаторите я понижават до 142 милиона и 137 милиона тона. Все още не сме оповестили прогнозите си, защото първо би трябвало да забележим по какъв начин върви пролетната сеитба. За зимните култури към този момент е допустимо да се направи пресмятане, само че за пролетните още не. Но към момента изоставаме от проекта за пролетна сеитба “, споделя Аркадий Злочевски, президент на Руския зърнен съюз.

Проблеми ще има и с реколтата от пшеница. „ Липсата на превалявания води до дефицит на почвена влага в основни региони в южната част на страната, тъй че сега прогнозата за произвеждане на пшеница е леко намалена до 91-93 млн. тона, което към момента е над междинното за последните години. Ако обаче метеорологичните условия се влошат (по-специално суша в южната част на Русия), тези прогнози могат да бъдат поправени “, споделя Дмитрий Леонов, заместник-председател на управителния съвет на асоциацията “Руспродсоюз. ”

„ Основната причина за спада е класическата суша на юг, където виждаме огромни проблеми в три съществени района: в Ростовска област, Краснодарски и Ставрополски територии, като са наранени елементи от Воронежка и Волгоградска области “, означи генералът на ИКАП шеф Дмитрий Рилко. Той обаче добави, че в някои райони, в противен случай, „ даже има известно усъвършенстване “ - да вземем за пример обстановката в Централния федерален окръг е по-добра, в сравнение с беше преди.

Анализатор на “Ройтерс ” отбелязва, че толкоз изсъхнал и топъл април в Южна Русия не е следен от най-малко три десетилетия. Температурите обаче са ниски през май и по-ниските температури могат да играят значима роля за попречване на обилни загуби на годишна продукция на фона на извънредно сухата пролет. Юли е сериозен интервал за приемане на оптималната годишна продукция. В същото време загубите на годишна продукция в Русия могат да бъдат берекет за други международни снабдители на пшеница (Индия, Австралия и Съединените щати) и да отслабят позициите на Русия, която е удвоила реколтата си от пшеница за 20 години, счита анализаторът на “Ройтерс. ”

Износът на зърно от Русия също ще спадне през тази селскостопанска година. Анализаторите към този момент намалиха прогнозите си за експорт на зърно от 68 на 64,5 млн. тона, а за пшеница от 52 на 50,5 млн. тона. В същото време прогнозите за реколтата и износа може да бъдат понижени още веднъж в бъдеще.

„ Загубите на годишна продукция ще зависят освен от степента на неприятен шанс с времето, което не можем да предвидим, само че и от технологията на посевите. И главният проблем е тъкмо в това, че фермерите нямат пари, по тази причина технологията на културите е намаляла. Миналата година падна, само че не толкоз съществено, само че тази година към този момент е сериозно. И това усилва броя на загубите при неподходящо време “, споделя Злочевски.

„ На юг в Кубан в действителност имаше изсъхнало време през април, само че посевите към момента не бяха умрели. За да приказваме за цялостно засушаване, би трябвало да няма дъжд през май, тогава в действителност ще се получи сериозна обстановка. Но в този момент дават обещание дъжд и това може да усъвършенства обстановката. И през април имаше не суша, а дефицит на влага в почвата, което към момента не е злополучие. Ако поставите задоволително тор на семената и разнообразни отбрани, тогава такива култури са предпазени от технологията от съмнения на времето (ако не е пагубна суша). Например при софтуерна сеитба се употребяват стимуланти за развиването на кореновата система: корените порастват с ускорени темпове и навлизат по-дълбоко в почвата, като в същото време елементарно извличат нужната влага от почвата. Докато за недоразвитите корени това може да бъде сериозно “, изяснява Злочевски.

Трудно е да се каже тъкмо какъв брой е намаляло равнището на технологиите в културите. Експертът обаче даде исторически образец, по прилика с който може да се оцени евентуалното равнище на загуби.

„ През 2010 година имаше световна суша, тогава реколтата падна до 60,9 милиона тона при проект от 96 милиона тона. Тоест 30% от реколтата е облизана от крава с езика си заради суша. В резултат на това настъпи суматоха, беше оповестено цялостно ембарго, не се изнасяше нищо, а се правиха единствено вътрешни доставки. Потреблението беше оценено на 80 милиона тона, само че реколтата беше единствено 60 милиона тона. Сушата се случи незабавно след срутва на цените през 2009 година Тогава цените на пшеницата паднаха тройно - от девет на три хиляди рубли за звук. В резултат на това фермерите нямаха пари в джобовете си и равнището на технологичност на културите внезапно спадна през 2010 година Така загубихме до 30% от реколтата “, споделя президентът на Руския зърнен съюз.

За съпоставяне: в Съединени американски щати през 2013 година имаше веднъж и половина по-тежка суша в житния пояс, в сравнение с у нас през 2010 година Но заради високите технологии на културите, американците изгубиха единствено 10% от реколтата. Тоест цената на нискотехнологичните култури е загубата на почти 20% от реколтата, отбелязва Злочевски.

Защо фермерите обеднеха и нямаха ли пари за високотехнологични култури, т.е. за закупуване на торове, отбрана и други неща?

Злочевски счита, че отговорно е експортното мито, което експортьорът заплаща не от своя джоб, а от джоба на фермерите. „ Излишъкът от зърно не е липсващ. Сега имаме най-ниската продажна цена в страната – 120 $ за звук. Никъде другаде зърното не се продава толкоз на ниска цена. Дори в Аржентина цената не пада под 140 $ за звук, макар че имат износно мито от доста години. В рубли цените остават на ниско равнище от 14-15 хиляди за звук пшеница на съветския вътрешен пазар против 19 хиляди рубли през 2021 година, когато митата преди малко бяха въведени “, оплаква се Злочевски.

Въпреки това, изяснява специалистът, селяните продават звук зърно на експортьорите за 8-9 хиляди рубли, макар че индустриалната им себестойност е 10,5 хиляди рубли. Износителят включва в стопанската система на продажбите своите разноски за митото над 3 хиляди рубли на звук плюс рисковете митото да се усили до 5 хиляди рубли. „ В резултат на това експортьорът изважда пет хиляди от покупната цена от 14 хиляди рубли и това води до цена от 9 хиляди рубли за фермерите. Така работят отговорностите, които се трансферират върху плещите на производителите, които физически нямат пари да закупят нужните материали, защитни средства, торове и впрочем “, заключва Злочевски.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед3729Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед4103Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираКоментарен Поглед14205Д-р Румен Петков: Посещението на Си Дзинпин в Европа: Скритите посланияКоментарен Поглед6802Проф. Боян Дуранкев: Перспектива пред Европа: прозрение във философията на актуален Китай и взаимно обмисляне на общото ни бъдещеАлтернативен Поглед12620Нова епоха, нова вероятност за развиване /Дискусия по отношение на визитата на Си Дзинпин в Европа/Алтернативен Поглед93020Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед77195Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически изменничества  ЛЕВИЦАТА, водачи на листи, избори, 9 юни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР