Свят САЩ и Иран се приближават все повече до ръба

...
Свят САЩ и Иран се приближават все повече до ръба
Коментари Харесай

САЩ и Иран се приближават все повече до ръба

Свят Съединени американски щати и Иран се доближават от ден на ден до ръба Анализ за Vesti.bg на последните събития, написан от Руслан Трад  Руслан Трад 3 януари 2020, 21:15  Съединени американски щати и Иран се доближават от ден на ден до ръба
Съединени американски щати и Иран се доближават от ден на ден до ръба
 Феномен: Три слънца в небето над Китай
Феномен: Три слънца в небето над Китай
 Ирак е на път да се взриви, Европейски Съюз, Съединени американски щати и Русия уплашени
Ирак е на път да се взриви, Европейски Съюз, Съединени американски щати и Русия уплашени
 Рекордно топло в Норвегия, идва ли нова ледена ера
Рекордно топло в Норвегия, идва ли нова ледена ера
 Нападение във Франция, мъж намушка минувачи
Нападение във Франция, мъж намушка минувачи
 Заев подаде оставка, Пендаровски връчи мандат на Спасовски
Заев подаде оставка, Пендаровски връчи мандат на Спасовски
 Съединени американски щати убиха военачалник – воин за Иран
Съединени американски щати убиха военачалник – воин за Иран
 След щурма на американското посолство в Ирак Съединени американски щати е на кръстопът
След щурма на американското посолство в Ирак Съединени американски щати е на кръстопът

ва дни след старта на новата година, водещ хаштаг в Туитър е #WWIII – или Трета международна война. Причина за тази нервност в обществените мрежи, е още веднъж Близкия изток и в частност – събитията в Ирак.

Един от най-мощните военни командири в Близкия изток, иранският военачалник Касим Сюлеймани, беше погубен в Багдад при удар с американски дрон на фона на внезапна ескалация в Близкия изток след щурма от про-ирански бойци и симпатизанти на американското посолство в столицата на Ирак.

Смъртта на Касим Сюлеймани има огромно алегорично значение, защото той отговаряше само пред висшият водач на Иран, аятолах Али Хаменей.

Очаква се отговор от иранците, като той евентуално няма да е единично събитие, а отваряне на нови фронтове в Близкия изток.

Съединени американски щати убиха военачалник – воин за Иран

Убийството на Сюлеймани доближава Съединени американски щати и Иран към военния конфликт.

Касим Сюлеймани е паметна персона в Иран и района. Той освен беше един от най-важните хора в Техеран, само че и съществена персона в налагането на иранските ползи отвън страната. Мрежата му от контакти и шпиони се пресмята на хиляди оперативни лица, а милициите, на които той обезпечава политическа и икономическа поддръжка се простират от Йемен до Сирия, Ирак и Ливан. Чрез многочислените командири на тези милиции, които се отчитаха непосредствено на Сюлеймани, той имаше надзор върху близо двеста хиляди бойци.

Breaking News: The State Department urged Americans to leave Iraq after a drone strike killed an Iranian commander in Baghdad, and officials were braced for potential retaliatory attacks. Follow live updates here.https://t.co/VxjBVsnXlH
— The New York Times (@nytimes) 3 януари 2020 година
Сюлеймани е главен съдружник на водача на ливанската организация Хизбулла, Хасан Насралла, както и връзката сред него и Техеран. Но евентуално най-големият триумф на иранския военачалник, е запазването на сирийския режим на власт в Дамаск.

Той се трансформира в самобитен воин за хардлайнерите в Иран, поради интервенциите, които Сюлеймани извършваше „ зад кулисите “. Той можеше да бъде забелязан по всички фронтови линии, където Иран има ползи, в това число в Сирия, където даваше директиви на сирийски, иракски и афганистански елементи, подпомагащи сирийските държавни елементи при офанзивите им против бунтовниците.

Участието на Иран в сраженията в Сирия, Ирак и Йемен спомогна за динамичността на тамошните спорове и гибелта на десетки хиляди .

В тези старания, военачалник Сюлеймани е главен състезател, защото ръководейки елитните ирански елементи „ Ал Кудс “, той съставяше главната тактика. Влиянието му надвишаваше неведнъж формалното му позиция – неколкократно той беше спряган като вероятен идващ водач на Иран, поради че аятолах Али Хаменей е персоналният му наставник. Международните медии и разузнавания, изключително на Запад, проявяваха неприкрит интерес към генерала, граничещ с фикс идея.

През последните години се появи спор в разследващата общественост, дали Сюлеймани ще бъде погубен. Това би имало мигновен резултат – удар по иранската външна политика и налагането на ползите на Техеран.

Но би имало и други последствия – актове на възмездие, направлявани от Иран и даже някакъв тип боен спор. За специалистите е ясно, че спорът може да не включва разполагане на армии в класическия смисъл, а повишение на специфичните интервенции, офанзиви през милиции и други начини, изпитани през годините.

Ирак е на път да се взриви, Европейски Съюз, Съединени американски щати и Русия уплашени

Притесненията за вероятни тежки последствия имат отражение върху интервенциите на терен .

През 2008 година, да вземем за пример, американци и израелци убиват Имад Мугние, който беше военния водач на Хизбулла. Той беше погубен с кола-бомба, откакто излезе от иранското посолство в Дамаск, където имаше среща със Сюлеймани. Според осведомени лица, американците са блокирали израелското искане да бъде погубен и Сюлеймани.

Очевидно нещата са се трансформирали от 2008 насам. Последователните събития, довели до убийството на иранския военачалник, започнаха преди седмица. Про-иранска милиция, спонсорирана от „ Ал Кудс “ на Касим Сюлеймани, изстреля към тридесет ракети по иракската база К1 в региона на Киркук в Северен Ирак, убивайки американски чиновник – няколко американски бойци бяха ранени.

Това е и първата цивилна жертва за американците, откогато Иран ескалира офанзивите си през май предходната година. До предходната седмица, Техеран се ограничаваше до набези върху петролни уреди, танкери и позиции на Саудитска Арабия и Емирствата.

Pentagon says Iranian commander Qassem #Soleimani was developing plans to attack Americans https://t.co/pkMIjpa6TQ pic.twitter.com/2KpQWmo88a
— Reuters (@Reuters) 3 януари 2020 година
В отговор на обстрела по базата К1, Тръмп подреди въздушни удари по бази на про-ирански милиции в Ирак и Сирия, убивайки 25 бойци. Същите милиции проведоха проява пред американското посолство в Багдад, а щурмът на постройката, провокирал евакуация на американския дипломат, беше излъчен онлайн. Наложи се да бъде изпратена мощ, а самата офанзива върху посолството беше координирана от Касим Сюлеймани и Абу Махди ал Мухандис.

Ал Мухандис – водач на милициите Хашд ал Шааби и един от най-мощните командири в Ирак - почина дружно със Сюлеймани, когато е отивал да посрещне иранския военачалник, дошъл на летището в Багдад. Според западни организации, двамата са възнамерявали още офанзиви по американски цели.

Интересен миг е присъединяване на иракските служби в офанзивата против Сюлеймани. Според наличната информация, иракчаните са предали координатите на срещата на Ал Мухандис и Сюлеймани, както и маршрутът на конвоя им. Първоначално това провокира изненада измежду интернационалните наблюдаващи, тъй като публично Хашд ал Шааби са надълбоко свързани с Иран, а самите Хашд вземат участие в политическия живот на Ирак чрез партията си, която е и част от Народното събрание.

Реално обаче, данните имат смисъл. През последните месеци европейската разследваща общественост беше в течение на сигнали за желанието Хашд ал Шааби да узурпират властта в Ирак и да наложат държавно управление по усета на Иран.

Заради избухналите всеобщи митинги през октомври, тази концепция е била извадена на напред във времето, защото Техеран се е тормозил от удар по въздействието му в Ирак в случай че митингите съумеят да наложат държавно управление от технократи. Силата на Хашд, както и експанзивните планове на Иран не срещат утвърждение измежду всички иракски политици.

След щурма на американското посолство в Ирак Съединени американски щати е на кръстопът

След офанзивите на Израел предишното лято, при които бяха изумени бази на Иран в Ирак, Народното събрание в Багдад изиска премахване на американските сили от страната. Наскоро това искане още веднъж беше дебатирано.

Първата вълна от реакции от Иран се чака скоро. Най-логично е бойното поле да е Ирак, където има американски сили и бази. Друга допустима цел е Саудитска Арабия като американски съдружник и зложелател на Иран. Израел увеличи равнището на заплаха по границите си с Ливан и Сирия след новината за убийството на Сюлеймани, като се допуска, че офанзиви могат да бъдат осъществени в регионите, където има ирански елементи и сили на Хизбулла – а точно, Южен Ливан и Западна и Югозападна Сирия.

Съединени американски щати нападнаха бази в Ирак и Сирия, Помпео: Това беше обръщение

През последните месеци се наблюдаваше разполагане на ирански сили в Южна Сирия, тъй че сходни страхове за ескалация са оправдани.

През идващите седмици иранците евентуално ще насочат закани към враговете си – Съединени американски щати, Израел и Саудитска Арабия. Не е ясно какво ще предприеме Тръмп, поради непоследователната му политика. Дали ще реши да затегне още хватката, рискувайки спор не може да се предвижда толкоз скоро. До през вчерашния ден никой не си беше представял, че Касим Сюлеймани ще бъде погубен при американски удар. Очевидно иранците са подценили на какво са способни Съединени американски щати, защото до момента тактиката им даваше резултати – нагнетяване на напрежението, без да се минава линията. Атаката по американското посолство обаче беше допълнително и ето, че последва ответна реакция.

Междувременно, Съединени американски щати подредиха американските жители в Ирак да изоставен неотложно страната.

Журналисти също предизвестиха за заплаха от отвличания, откакто при щурма на американското посолство, двама френски публицисти бяха отвлечени от про-иранска милиция. След три години в Белия дом, Тръмп се озовава пред своята първа огромна външна рецесия. Сега е повече от нужно в Овалния кабинет да има положително обмисляне и самообладание, тъй като може да има нов геополитически трус.

Сили като Китай и Русия реагираха изненадващо сбито на последните събития, само че е ясно за всички, че в този момент целият свят гледа към Съединени американски щати и Иран.

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Руслан Трад Иран Ирак Съединени американски щати .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
1 коментар  1 Проверяват болничните, издадени сред Коледа и Нова година  1 Вижте по какъв начин да изчислите налога на колата си в София  1 Предлагат една цена на водата в цялата страна  1 С тол калкулатор пресмятаме какъв брой пътни такси изискуем --> Пaрите ни  Проверяват болничните, издадени сред Коледа и Нова година Проверяват болничните, издадени сред Коледа и Нова година  Вижте по какъв начин да изчислите налога на колата си в София Вижте по какъв начин да изчислите налога на колата си в София  Предлагат една цена на водата в цялата страна Предлагат една цена на водата в цялата страна  С тол калкулатор пресмятаме какъв брой пътни такси изискуем С тол калкулатор пресмятаме какъв брой пътни такси изискуем Не пропускай  Най-лошият сюжет за Перник, кой е отговорен за рецесията Най-лошият сюжет за Перник, кой е отговорен за рецесията  <br> разяснява фотография на <br>
разяснява фотография на
 <br> - дребната щерка на Илиана Раева, е <br>
- дребната щерка на Илиана Раева, е
 <br> <strong> 7 навика, </strong> към които да се придържаме през <strong> новата година </strong> <br>
7 навика, към които да се придържаме през новата година
Последни  Касим Сюлеймани Съединени американски щати и Иран се доближават от ден на ден до ръба  8 души са потърпевши от пиратки в ногодишната нощ 8 души са потърпевши от пиратки в ногодишната нощ  Феномен: Три слънца в небето над Китай Феномен: Три слънца в небето над Китай  <p>САЩ разполагат още 3 000 военни в Близкия изток&nbsp;</p> Съединени американски щати разполагат още 3 000 военни в Близкия изток  Рекордно топло в Норвегия, идва ли нова ледена ера Рекордно топло в Норвегия, идва ли нова ледена ера  <p>Един от намушканите с нож почина&nbsp;</p> Един от намушканите с нож умря  <p>Македонският парламент гласоподава служебното правителство&nbsp;</p> Македонският парламент гласоподава служебното...  Ето къде можете да изчислите новия налог за колата си в София Ето къде можете да изчислите новия налог за колата си в...  <p>Няма приключване на вода от бент. &quot;Бебреш&quot;&nbsp;</p> Няма приключване на вода от бент. "Бебреш "  Актьор, снимал с Ал Пачино и Джони Деп, в „ 18% сиво “ Актьор, снимал с Ал Пачино и Джони Деп, в „ 18% сиво “  Глобяват водач с 1500 лева за превишаване скоростта със 150 км/ч Глобяват водач с 1500 лева за превишаване скоростта със...  <p>Как <strong>световните звезди </strong>отпразнуваха <strong>Нова година</strong></p> Как международните звезди отпразнуваха Нова година  Най-лошият сюжет за Перник, кой е отговорен за рецесията Най-лошият сюжет за Перник, кой е отговорен за рецесията  Бойко Борисов Борисов: Акции за боклука на още 7 места  <p><strong>13 цитата</strong> от великия <strong>Толкин</strong>, които ще ни вдъхновят</p> 13 цитата от великия Толкин, които ще ни вдъхновят  <p><strong>9 секс промени</strong> за по-вълнуващ съкровен живот</p> 9 секс промени за по-вълнуващ съкровен живот  <p>Как <strong>Първата международна война </strong>вдъхнови един от най-<strong>великите романи</strong></p> Как Първата международна война въодушеви един от...  <p><span style= Виолета - дребната щерка на Илиана Раева, е...  „ Черешката на тортата “ сервира страсти, разнородни усети и изненади „ Черешката на тортата “ сервира страсти, разнородни...  Зоран Заев Зоран Заев внесе оставката си в Народното събрание Всичко от през днешния ден Виц на деня - Иванчо, харесва ли ти новата учителка? - Харесва ми, баща. Тя е млада и хубава, само че не е умна. - Защо мислиш по този начин? -… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Откриха монумент на Капитан Петко челник в Борисовата градина  Хемингуей предлага: Книгите, които да прочетем  Любовниците от Аушвиц: историята, която трогна света  Тайната на положителния самун и препоръките по какъв начин да го съхраняваме  Френско списание от 30-те: София съвсем не е балкански град  Маги Джанаварова за „ Маскираният артист “: Най-много ме разсмя съмнение, че съм Геро Най-много ме разсмя догатката...