Свят Откраднати деца от Конго, осиновени в Белгия Родители изпращат

...
Свят Откраднати деца от Конго, осиновени в Белгия Родители изпращат
Коментари Харесай

Откраднати деца от Конго, осиновени в Белгия

Свят Откраднати деца от Конго, осиновени в Белгия Родители изпращат синове и дъщери на ваканционен лагер, децата им по този начин и не се връщат  Надежда Неменски 16 август 2019, 06:44 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Откраднати деца от Конго, осиновени в Белгия
Откраднати деца от Конго, осиновени в Белгия
 Иран тържествува, Гибралтар освободи супертанкера „ Грейс 1 ”
Иран тържествува, Гибралтар освободи супертанкера „ Грейс 1 ”
 Самолет с над 200 пасажери кацна в равнища, всички са живи
Самолет с над 200 пасажери кацна в равнища, всички са живи
 Грета Тунберг: „ Хората би трябвало да се обединят, с цел да притиснат властта ”
Грета Тунберг: „ Хората би трябвало да се обединят, с цел да притиснат властта ”
 Мощната тропическа стихия в Япония взе жертва
Мощната тропическа стихия в Япония взе жертва
 Напрежение на Самотраки поради извозването на туристи
Напрежение на Самотраки поради извозването на туристи
 Портрет на Бил Клинтън с рокля и токчета в имението на Епстийн
Портрет на Бил Клинтън с рокля и токчета в имението на Епстийн
 Тръмп изгубил близо $5 милиарда, само че не му пукало
Тръмп изгубил близо $5 милиарда, само че не му пукало

ъд в Белгия проверява сиропиталище за хипотетични отвличания и трафик на деца от Демократична република Конго. Децата са доведени в Белгия и са осиновени от фамилии, на които е казано, че са сираци. Години по-късно ДНК проби потвърждават, че това не е правилно във всички случаи, разказава Би Би Си (BBC).

Стотици километри северно от столицата на Конго Киншаса се намира село Гемена. В него множеството хора изкарват прехраната си със земеделие или лов на риба, други са дърводелци или имат магазинчета.

Абдула Либенж, 34-годишен шивач, е бащата в едно от четирите фамилии в региона, които през май 2015 година изпращат дете в Киншаса на това, което считали, че е ваканционен лагер.

Децата им в никакъв случай не се връщат. Без достъп до правна помощ или помощ от локалните управляващи, всичко което могат да създадат е да чакат .

Около две години след изгубването на дъщерята на господин Либенж, той получава ненадейно посещаване, което най-сетне ще хвърли светлина върху случилото се. Белгийските публицисти Курт Вертелерс и Беноа дьо Фрейн са създали следствие, започващо от скандал с осиновявания в родината им.

Как двамата публицисти разкриват скандалната история

Белгийският основен прокурор получава информация, че биологичните родители на редица конгоански деца, осиновени в Белгия са към момента живи и двамата публицисти се заемат да ги открият. Търсенето им ги води от Брюксел до работилницата на Абдула Либенж в Гемена.

Той ги кани вътре и им демонстрира фотография на щерка си. „ Направена е в деня на заминаването ѝ за Киншаса. Тя беше толкоз щастлива. Ние в никакъв случай няма да можем да идем в Киншаса, не можем да си позволим самолетния билет. Но тя получи късмет и това ни караше да се гордеем “, споделя Либенж. Това е една от няколкото фотоси на на групата от три девойки и едно момче, тогава на възраст сред 2 и 4 години. На една фотография те са с млад мъж от младежка организация, техния лидер до така наречен ваканционен лагер.

Пред различен дом Сурия Моюмбе чака обляна в сълзи, стискайки фотография на щерка си, която е била напълно дребна, когато е тръгнала и даже не е можела още да приказва. „ Семейството на брачна половинка ми ме упреква,ч е съм я подарила за тази почивка. Не трябваше да го върша, само че всички смятахме, че това е чудесна опция “, споделя тя пред публицистите.

Вертелерс и Дьо Фрейн се връщат в Брюксел и показват доказателствата си, след което прокурорът пътува го Гемена, с цел да събере ДНК проби.

След това сиропиталището Тумаини в Киншаса е затворено, а белгийско-конгоанският юрист Жулиен Мпемба е сложена под домакински арест и е изправена пред съществени обвинявания като началник на сиропиталището.

„ Шамар в лицето “ за новите фамилии

В Белгия новината е обявена на осиновителите. Някои от родителите са удостоверили пред Би Би Си, че са имали сходни опасения още при процеса на осиновяване и новината е удостоверила опасенията им.

„ Познавайки репутацията на ДР Конго, доста се притеснявах, само че организацията по осиновяванията ни подтикна към това и ни успокояваше, че всичко е законно. Беше като пестник в лицето, постоянно съм желал да избегна сходно нещо. Сега, макар убежденията ми, имам откраднато дете “, споделя един татко, поискал анонимност.

Когато избухва абсурдът в Белгия, бяха забъркани четири деца. Сега осиновителите на още 15 деца чакат резултата от ДНК проби.

Какво ще се случи с децата?

Белгийски фамилен съд ще вземе в последна сметка решение за бъдещето на децата. Всеки случай ще се преглежда настрана, само че съгласно специалистът по протекция на децата Найджъл Кентуел решаващо ще е мнението на самите деца. Следващият стадий ще бъде сложен за всички и осиновителите би трябвало да се приготвят за това, безапелационен е юристът Жорж-Анри Ботие.

За един от осиновителите няма добър излаз от обстановката: „ Ние се питаме кое е най-хубавото за това дете и нямаме отговор. Всъщност в действителност няма верен отговор на този въпрос. В тази история всички сме губещи “.

В Гемена Абдула Либенж таи дребна вяра щерка му да се върне. „ Знам, че хората ще кажат, че е по-добре в Белгия. И знаете ли, може би е по този начин, само че не мисля, че трябваше някой различен да прави този избор. Ние не получихме избор “, споделя той.

Във видеото горе вижте историята на откраднатите деца на Испания.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР