Свят Обща минимална заплата за Евросъюза - вижте откога В

...
Свят Обща минимална заплата за Евросъюза - вижте откога В
Коментари Харесай

Обща минимална заплата за Евросъюза - вижте откога

Свят Обща минимална заплата за Евросъюза - вижте от кой момент В някои страни възнагражденията са много ниски, счита Николас Шмит  Василена Василева 15 януари 2020, 11:56  Обща минимална заплата за Евросъюза - вижте от кой момент
Брюксел възнамерява да вкара обща европейска минимална заплата . Европейската комисия ще се опита да убеди скептичните северни страни в Общността да поддържат самодейността. Това съобщи еврокомисарят, отговарящ за работните места и обществените права Николас Шмит, написа европейската редакция на списание Politico.

Колко по-скъп ще е животът ни през 2020 година

К ъм момента са почнали съвещания за проекта на Европейска комисия да се бори с употребата на на ниска цена труд в Европейския съюз и обстоятелството, че в доста страни от Общността служащите получават доста по-ниски заплати за някои специалности, спрямо други страни.

Ако задоволително страни в Европейски Съюз поддържат самодейността, това може да докара до въвеждането на нов закон в Общността.

Today in CPH: Employment Commissioner Nicolas Schmit discusses proposal for a Minimum Salary in Europe with Danish Municipalities. COM wants a fair min. salary across Europe, not the same. Should be set according to national traditions. @euidanmark @NicolasSchmitEU @Mich_Ziegler pic.twitter.com/HwWABeGw4n
— Torbjorn Olausson (@TorbjornEUCOM) December 12, 2019
Въпреки това Шмит акцентира, че Брюксел се е вслушал в рецензиите на северните страни, които се опасяват, че сходна самодейност може да подкопае техните системи за групово договаряне, с които служащите и работодателите в тези страни дефинират заплащането.

"Проведохме голям брой полемики с шведските, както и с датските профсъюзи, с работодателите и с държавните управления в тези страни ", отбелязва той.

Синдикати и работодатели: В България токът е рекордно безценен

"Ясно е, че в бъдещия юридически текст ще се подсигурим да има всевъзможни типове разпореждания, от които да излиза наяве, че системата за групово договаряне, както тя действа в Швеция, Дания и може би други страни, е предпазена ", безапелационен е Шмит.

Еврокомисарят добавя още, че няма да има обвързване за страните от Европейски Съюз да вкарват минимална заплата съгласно европейското право.

В Дания, Швеция и Финландия минимална работна заплата няма . Вместо това възнагражденията се договарят непосредствено сред синдикатите и работодателите – така наречен система за групово договаряне. И като цяло са по-високи, в сравнение с в множеството други страни в Европейски Съюз.

Датският министър по заетостта Петер Хумелгаард Томсен, съобщи в обществената мрежа Twitter по-рано, че има "огромна потребност " от обществено обединяване в Европа, само че "това би трябвало да бъде направено без да подкопава системата за групово договаряне ".

Дават по 530 евро на месец на безработните в Словения

Шмит твърди, че неговата самодейност не е ориентирана против скандинавските страни, а към други страни от Европейски Съюз, където има минимална заплата, само че тя е прекомерно ниска. Той не посочи за кои страни става дума.

"В някои страни минималните заплати не подсигуряват заслужен стандарт на живот ", показва той.

Минималната работна заплата в България от 1 януари 2020 година е 610 лева Размерът ѝ се увеличи с 50 лв. или с 8,9% спрямо 2019 година.

Мотивите за покачването бяха икономическото развиване на страната ни, устойчивите темпове на растеж на Брутният вътрешен продукт, увеличение броя на заетите и регистрираното повишение на междинната работна заплата.

Увеличението с 8,9 % се чака да подтиква интензивността на пазара на работната мощ, да способства за повишаване на приходите на най-нискодоходните групи на заетите и да понижи неравенството в приходите и бедността, да се увеличи покупателната дарба и виталното нивото на популацията.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР