Свят New Europe: Разширението не е Евровизия, Зоране Редица наблюдатели

...
Свят New Europe: Разширението не е Евровизия, Зоране Редица наблюдатели
Коментари Харесай

New Europe: Разширението не е Евровизия, Зоране

Свят New Europe: Разширението не е Евровизия, Зоране Редица наблюдаващи и партии безшумно се причислиха към Макрон, признавайки, че нито Албания, нито Северна Македония, са подготвени да стартират договаряния за присъединение в този момент 25 октомври 2019, 11:08  New Europe: Разширението не е Евровизия, Зоране
New Europe: Разширението не е Евровизия, Зоране
 Страшни пожари в Калифорния, над 40 хиляди евакуирани
Страшни пожари в Калифорния, над 40 хиляди евакуирани
 На кого пречат
На кого пречат " алените фенери " на Амстердам
 Камионът в Англия е регистриран във Варна, какво още се знае
Камионът в Англия е регистриран във Варна, какво още се знае
 Защо морето край Истанбул се отдръпна с 25 метра, земетръс ли ще има
Защо морето край Истанбул се отдръпна с 25 метра, земетръс ли ще има
 Кое е мястото с най-вече столетници в света
Кое е мястото с най-вече столетници в света
 Турция приключи „ Мирна пролет ”, Съединени американски щати анулира глобите
Турция приключи „ Мирна пролет ”, Съединени американски щати анулира глобите
 Морето се отдръпна на 25 м във вътрешността, какво значи
Морето се отдръпна на 25 м във вътрешността, какво значи

астояващите за уголемение из цяла Европа бяха шокирани от третия неуспех на Европейския съвет да разгласи решението на 18 октомври за оповестяване на дата за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз на Албания и Северна Македония, макар продължителните договаряния,

написа основаното в Брюксел издание New Europe, представено от "Фокус ".

Макар виновността да беше ясно предоставена на френския президент Еманюел Макрон, че упорства за нуждата от цялостна промяна на целия "необратим " развой на разширение на Европейски Съюз, редица други наблюдаващи и партии безшумно се причислиха към френския водач във втората линия на обосновка, признавайки, че нито Албания, нито Северна Македония, са подготвени да стартират договаряния за присъединение в този момент.

Провал, кой не желае Северна Македония и Албания в Европейски Съюз

Въпреки необятно публикуваните извъртанията на множеството обявяващите се за уголемение и разпространяване на демокрацията неправителствени организации, присъединението към Европейски Съюз не е "награда " за смела политическа стъпка на един водач, който обвързва това с изказванието, че в този момент пътят на неговата страна е "европейски ", в този случай разрешаването на разногласието за името сред Атина и Скопие през 2018 година, а по-скоро на многоизмерна и многогодишна оценка, че дадена страна подхваща промени и е в положение да отговори на нови отговорности и проверими демократични стандарти, която в тази ситуация с Източна и Южна Европа стана много размита.

Why Macron's veto against the accession of North Macedonia and Albania brought the future of the EU into question https://t.co/hHnFRQ787F — #AJOpinion, by @dimitarbechev pic.twitter.com/IK0fmmlatM
— Al Jazeera English (@AJEnglish) 23 октомври 2019 година
Ще се забележим идната пролет

Във всеки случай Европейският съвет съумя да реализира единодушие по едно нещо на тази среща на върха: „ Европейският съвет ще се върне към въпроса за разширението преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Загреб през май 2020 година “

В какво положение ще е Европа тогава е мъчно да се планува в случай че в действителност Брекзит бъде осъществен. Във всеки случай битката за въздействие сред Берлин и Париж съвсем подсигурява, че ще има основни промени в процеса, прочут преди като Разширяване на Европейски Съюз, като мнението на множеството източни членове на Европейски Съюз, които упорстват за разширение, ще бъде съвсем напълно подценено, все едно проектът е да се отстрани гласуването в блока в жанр Евровизия, което, в случай че влязат повече неквалифицирани страни кандидатки, би отслабило ясно демократичните стандарти в границите на Съюза, дружно с укрепването на немското въздействие в целия Европейски Съюз.

Ето изискванията на България към Македония за Европейски Съюз

"Кърваво " писмо от Македония до Европейски Съюз поради България

"Et tu, Zoran? "

Читателите на New Europe няма да бъдат сюрпризирани, че министър председателят на Северна Македония Зоран Заев се отдръпна от светлината на прожекторите на 18 октомври, с цел да се появи на идващия ден, когато разгласи желанието си да осъществя отдавнашната си опасност, най-малко към Брюксел, да свика предварителни избори. След среща с политическите водачи през почивните дни, бе оповестена датата за този избор – 12 април, шест месеца преди постоянните и любопитно месец преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

Заев желае бързи предварителни избори, не дава оставка

Характеризирането на сходна промяна на изборния график като "предсрочни избори " е дискусионно и Заев като че ли имаше дребни усложнения да даде на опозицията си толкоз време да провежда акция. Нека не забравяме по какъв начин Заев, възползвайки се от неортодоксални и изцяло евентуално недемократични практики, съумя да завоюва гласовете, които му трябваха от ултранационалистическата съпротива, с цел да одобри спорните промени в конституцията, нужни за използването на Преспанския контракт с Гърция през януари тази година.

Заев също имаше забележителна задгранична поддръжка и продемократичните НПО-та, които нормално заливат Скопие, бяха съвсем невидими за този интервал, защото Заев притисна редица опозиционни депутати да сменят на позицията си, в това число да се съгласят със съмнителни подмолни сделки, които сложиха завършек на някои следствия на държавното управление за дейности и записи на диалози на тези депутати от предишното.

Междувременно Заев беседва с други водачи на Европейски Съюз в опит да поддържа полемиката за разширението под някаква форма. Той възнамерява пътешестване в края на октомври, с цел да се срещне с италианския министър председател Джузепе Конте, който загатна, че ще отвори своя самодейност за разширението.

Заев: Без София нямаше да има Договор с Гърция

Албания остава спокойна

Засега Албания не се движи към избори. Опозиционните партии обаче не пропуснаха опцията да нападат премиера Еди Рама поради дейностите на Макрон.

Освен това албанската опозиционна Демократическа партия приветства гласуваната през вчерашния ден от Европейския парламент резолюция, в която се упорства Европейски Съюз да стартира договаряния за участие с Албания и Северна Македония.

Според генералния секретар на партията Газменд Барди, "за да стартират договаряния е належащо ново държавно управление ", оповестява МИА.

В собствен пост в обществените мрежи той написа, че Албания е щастлива да има толкоз доста другари и поддръжка по пътя към европейската интеграция. Според него, решението на Екологичен потенциал е следващ сигнал, че Албания се възприема като част от Европа.

Задължение на страната е да не губи нито минута и да извърши всички условия, с цел да не получи идващ отвод.

"Албания има потребност от държавно управление, което ще бъде резултат от свободни и почтени избори, чийто приоритет ще бъде европейската интеграция, която ще бъде откровена с европейските си сътрудници, която ще се ангажира с осъществяването на 9-те условия и ще работи за албанците, Албания и за цяла Европа ", счита Барди.

Резолюцията на Екологичен потенциал

Европейският парламент (ЕП) одобри в четвъртък резолюция, в която акцентира, че Албания и Северна Македония дават отговор на условията за започване на договаряния.

Парламентът показва надълбоко отчаяние от невъзможността за реализиране на съглашение за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз с двете страни по време на срещата на върха на 17-18 октомври.

Депутатите показват страдание за позициите на Франция, Дания и Холандия за блокиране на решението и акцентират, че Албания и Северна Македония са положили обилни старания през последните няколко години и дават отговор на критериите на Европейски Съюз да стартират договаряния за участие.

Резолюцията приветства напъните на Северна Македония за споразумяване на сложни двустранни въпроси със прилежащите страни. Евродепутатите правят оценка позитивно последните промени в правосъдната система в Албания.

Парламентът акцентира, че "неприемането на решение " от страна на водачите на Европейски Съюз е стратегическа неточност, която накърнява доверието в Европейски Съюз и изпраща негативно обръщение до други вероятни страни-кандидатки. Това би могло на други интернационалните участници, чиито полезности не подхождат на ползите на Европейски Съюз, да се сближат с Албания и Северна Македония.

We are disappointed the @EUCouncil did not agree to open accession negotiations with North Macedonia & Albania at this time. The U.S. supports their EU aspirations & continued reforms for the good of their citizens. pic.twitter.com/LvrqMWIFGf
— Morgan Ortagus (@statedeptspox) 18 октомври 2019 година
Реформата на процеса на разширение, поддържана от някои страни, не би трябвало да попречва Албания и Северна Македония, които към този момент дават отговор на условията. Двете страни би трябвало да бъдат оценени съгласно личните им достижения и справедливи критерии, а не да бъдат преценявани през призмата на вътрешнополитически стратегии в други страни.

Депутатите приканват страните от Европейски Съюз да работят отговорно към Албания и Северна Македония и да вземат единомислещо позитивно решение на идната среща. Европейският парламент би трябвало да ускори дейностите си в поддръжка на демокрацията, с цел да подсигурява, че националните парламенти в Западните Балкани играят ролята си на мотори за демократична промяна, написа в резолюцията

Текстът е признат с 412 гласа "за ", 136 'против " и 30 гласа "въздържал се ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР