Свят Дориан вече взима жертви. Българка във Флорида: Има напрежение

...
Свят Дориан вече взима жертви. Българка във Флорида: Има напрежение
Коментари Харесай

Дориан вече взима жертви. Българка във Флорида: Има напрежение

Свят Дориан към този момент взима жертви. Българка във Флорида: Има напрежение Ветровете на Дориан доближиха 300 километра в час, което се случва за първи път в историята на Бахамите 2 септември 2019, 12:39 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Дориан към този момент взима жертви. Българка във Флорида: Има напрежение
Дориан към този момент взима жертви. Българка във Флорида: Има напрежение
 Полша пренебрегва Русия на годишнината от Втората международна война
Полша пренебрегва Русия на годишнината от Втората международна война
 Безпрецедентен напредък на антиимигрантите в Германия
Безпрецедентен напредък на антиимигрантите в Германия
 Ердоган разгласи началото на огромна правосъдна промяна
Ердоган разгласи началото на огромна правосъдна промяна
 Във Варшава: 80 години от експлоадирането на Втората международна война
Във Варшава: 80 години от експлоадирането на Втората международна война
 Ураганът Дориан доближи Бахамите, ветрове от 240 км/ч
Ураганът Дориан доближи Бахамите, ветрове от 240 км/ч
 The Jerusalem Post: Бенямин Нетаняху ще
The Jerusalem Post: Бенямин Нетаняху ще " наложи суверенитет " над всички израелски колонии по Западния бряг

" Грийнпийс България ": През последните 10 години пожарите в Южното полукълбо са най-вече породени от индивида

ете стана жертва на урагана Дориан, връхлетял през вчерашния ден островите Абако в северната част на Бахамския архипелаг, заяви през днешния ден в. "Бахамас прес ".

По данни на вестника седемгодишното момче се е удавило, до момента в който фамилията правело опити да се избави от стихийното злополучие. Това е първата жертва на Дориан в региона. Сестра на починалото момче е безследно изчезнала.

На 28 август организация ЕФЕ заяви, че Дориан е умъртвил в Пуерто Рико възрастен мъж, паднал от покрив поради мощния вятър.

По последни данни на Националния център за наблюдаване на ураганите в Съединени американски щати Дориан, образуван в Атлантическия океан, е стигнал оптималната - пета категория по скалата на Сафир-Симпсън. Ураганът е на 90 км източно от остров Гранд Бахама в архипелага и се движи в западна посока със скорост към 2,2 м/сек. Максималната скорост напразно в рамките му надвишава 82,7 м/сек.

Bahamas suffer ‘huge damage’ as hurricane Dorian slams into islands with winds of 220mph pic.twitter.com/lhICuQ3iLs
— The Independent (@Independent) September 2, 2019
След към два дни се чака ураганът да удари източната част на Флорида, по-точно Палм Бич, сподели за „ Здравей, България” Зорница Георгиева, българка, която живее в щата. „ Там към този момент има подредена наложителна евакуация за две зони от живущите - тези, които са по-близко до водата. Включени са щатите Флорида, Северна Каролина, Южна Каролина, Джордия. От 2 часа са включени Алабама и Вирджиния. Това е извънредно. Досега не се е случвало толкоз доста щати да са включени в първичната прогноза”, разяснява Георгиева.

Тя добави, че има напрежение в тези райони, само че комерсиалните обекти не са празни . Бензиностанциите също работят. Хората сами се доставят с нещата, които са им нужни. „ В случай на сериозна заплаха всяко едно учебно заведение се употребява като леговище. Съответно в тях има хранителни ресурси, вода и неща от първа нужда за хората, които желаят да останат там. Освен това всички библиотеки също са убежища”, описа българката.



Какво значи вихър от пета степен

Дориан e петият вихър от пета категория, който се образува в Атлантическия океан през последните години, отбелязва Франс прес. Силата на ураганите се мери по петстепенната канара на Сафир-Симпсън. Ураганите от пета степен са с ветрове със скорост над 252 километра в час, съгласно скалата. Ветровете на Дориан доближиха 300 километра в час, което се случва за първи път в историята на Бахамите. Този вид мощни циклони стават и по-чести от 2015 година насам. Преди това те са били доста по-рядко събитие.

This is video from #MarshHarbour, one of the areas being hit hard. #PrayForTheBahamas #Dorian. #BahamasInParyer #HurricaneDorian #Dorian2019 #dorianhurricane #dorianbahamas #Dorain #HurricaneDorian2019 #hurricandorian #Category5 #news #BahamasStrong pic.twitter.com/HjRHknF4Xx
— newsblunt (@newsbluntmedia) September 2, 2019
През 2016 година ураганът Матю от пета степен вилня в Атлантика. През септември 2017 година ураганът от пета степен Ирма опустоши Карибите и южните елементи на Съединени американски щати. През 2005 година ураганът Катрина, също от пета категория, аргументи пагубни наводнения и гибелта на над 1800 в регионите в Съединени американски щати на брега на Мексиканския залив. Ураганът Флоранс през 2018 година също беше пета категория, само че се намали до първа, преди да връхлети Северна Каролина и Южна Каролина. Въпреки това той аргументи наводнения и остави близо 500 000 семейства без ток.

Миналата година имаше и серия от изключително мощни стихии, в това число Флоранс през септември и ураганът Майкъл месец по-късно. Десетки хора починаха, а вредите бяха за 32 милиарда $ в двете Каролини и Флорида. Ураганът Майкъл, който също беше от пета степен, е считан за най-мощната стихия, връхлетяла Съединени американски щати от 1969 година насам.

Учените считат, че климатичните промени ще създадат в бъдеще тропическите стихии още по-разрушителни. Според тях тази действителност се вижда още в този момент. Покачването на температурата на океаните, съществена причина за усилване на ураганите, и покачването на морското ниво, биха могли да породят много опасности за ограниченията за крайбрежна отбрана, взети от управляващите.

Всичко за времето у нас и по света можете да намерите на Sinoptik.bg
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР