Свръхмасивните черни дупки, които са в центъра на повечето галактики

...
Свръхмасивните черни дупки, които са в центъра на повечето галактики
Коментари Харесай

Уловиха черна дупка да яде звезда [ВИДЕО]

Свръхмасивните черни дупки, които са в центъра на множеството галактики са " тихи " досега, в който до тях се приближи обект. Щом жертвата пристигна на рисково разстояние, тя бързо попада в " лапите " на гравитационните сили на дупката. Такива галактически учени пиршества учените са виждали постоянно. Едва в този момент обаче, астрономи от университета " Джон Хопкинс " са съумели да видят освен това събитие, само че също по този начин да разпознават жертвата на черната дупка. Жертвата се оказа богатата на хелий звезда, намираща се на разстояние 2,7 милиарда светлинни години от Земята.

През юни 2010 година екип от откриватели, воден от Суви Джерази благодарение на няколко телескопа фиксирала изригване в ултравиолетовия набор, което се появило в центъра на вселена в съзвездието Дракон. Изригването достигнало своя пик един месец по-късно и по-късно последователно през идващите 12 месеца намаляло. Събитието приличало на детонация на свръхнова, само че достигането на пика било доста по-бавно. Изследователите заключили, че повода била изхвърляне на газ по време на поглъщането на звездата от черна дупка. Според изчисленията на астрономите, масата на черната дупка е към 3 милиона слънчеви маси, което е съпоставимо с масата на черната дупка в центъра на нашата вселена.

Погълнатата звезда е в заключителния стадий на своето развиване. Звездата се нараснала и се трансформирала в червен колос. Астрономите допускат, че звездата, преди да бъде " изядена ", се е въртяла към черната дупка по доста издължена елиптична орбита, сходно на орбитата на комета, въртяща се към слънцето.

Черна дупка гълтам звезди и в нашата вселена, само че тези събития се случват доста рядко - един път на всеки 100 хиляди години.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР