Сводестият мост над река Олудере в Харманли ще бъде реставриран

...
Сводестият мост над река Олудере в Харманли ще бъде реставриран
Коментари Харесай

Реставрират Гърбавия мост в Харманли

Сводестият мост над река Олудере в Харманли ще бъде реставриран за 750 000 лева, откакто кметът Мария Киркова подписа контракт по план. Той се осъществя посредством Interreg - ИПП България ​- Турция 2014-2020 в съдействие сред общината и " Асоциация за разпространение на Одрин и туризма в Одрин ". Това оповестиха от локалната администрация.

Проектът планува възобновяване на пешеходната зона. Ще бъде заздравена достоверната конструкция на оборудването, което е културна-историческа полезност. Ще бъдат осъществени действия по прекъсване на разрушителните процеси по инфилтрация на вода, ерозия на фугите и камъка, изслояване на старите неуместно поставените циментови фуги.

Особено внимание ще се обърне в пренаправата на настилката на моста. Така ще бъде спряно проникването на вода в структурата му. Ще бъде отстранена прораслата растителност, цялостната му конструкция ще бъде почистена, камъните - укрепени, а откритите фуги - запълнени с подобаващ материал.

Изграден още през 1585 година, Гърбавият мост е доста повече от знак на града ни. Той е единственият напълно непокътнат мемориал от обособяването на Харманли като населено място. Смята се, че е построен от огромния проектант на Османската империя Мимар Синан и съчетава в себе си най-хубавите градоустройствени, инженерни и художествени постижения на времето си.

" Съоръжението несъмнено се счита за един от най-изящните средновековни мостове в България. С близостта си по жанр и метод на строеж на мостовете на Мимар Синан, приети за национално и международно културно завещание в няколко страни, полезността на този мост може да бъде обсъждана освен като културен обект с локално значение, само че с национално и наднационално такова ", разясниха експерти.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР