Свободната библиотека или свободната книжарница - наричат я и по

...
Свободната библиотека или свободната книжарница - наричат я и по
Коментари Харесай

Свободна библиотека заработи в магазинче за екопродукти

Свободната библиотека или свободната книжарница - назовават я и по двата метода, е място, където можеш да вземеш гратис и да оставиш книга, с цел да бъде потребна на различен човек. Тя е в магазинче покрай центъра - на улицата, носеща името на будителя Найден Геров. Приема се доста добре от ценителите на литературата. Мнозина с наслада дават издания от персоналните си библиотеки или даже купуват нови книги и ги подаряват. Някои даже се тормозят, като видят скъпа и нова книга и по няколко пъти питат дали в действителност може да я вземат гратис. Сред тях може да се видят нови заглавия, международна класика, развлекателно четиво и какво ли не.



Това ни описа Десислава Ангелова, известна в локалната общественост като човек с дейна гражданска позиция по значими въпроси и един от моторите на редица позитивни начинания за града. Сред тях беше и свободната библиотека навън, която до неотдавна работеше всяко лято на Острова с доброволци от локалната организация „ Бъди смяната “.

„ За страдание, с помощта на " прелестните " условия в страната ни, се разпръснахме - някои в по-големи градове, други - в чужбина. Един ден обаче на мен свободната книжарница ми залипсва и по този начин взех решение да отворя сходна в магазинчето си. Такива свободни библиотеки има на всички места по света - в Холандия, в Германия, там са навън и с достъп по 24 часа в денонощието. А хората са доста четящи и доста уважаващи писаното слово. Аз към момента не дръзвам да оставя книгите на улицата, само че пък работното време е 16 часа дневно “, споделя пазарджиклийката.



Желанието й е да споделя знанието. Желанието й е всеки човек, даже да не може да си разреши да купи книга, да може да я вземе и да я прочете. Желанието й е да продължи да бъде смяната в едно общество, в което към момента има деца, непознаващи страстта от контакта с книгата.

Ангелова е запалена и по здравословния живот. Така преди години първо основава група " Чихра " (от чиста храна), след това открива свое магазинче за да предлага екологични артикули. С времето схваща, че това е извънредно сложна задача. Почти няма локални производители, залагащи на екоземеделието. Ако пък решиш да внасяш нещо, камионите се обработват със мощни препарати, които избиват гризачите. Логично е да се сети човек по какъв начин работят и на хората.

Въпреки това обаче Десислава не се отхвърля от възгледите си и прави всичко допустимо те да останат водещи в магазинчето. Вярва, че в случай че сме задоволително упорити, можем да бъдем смяната.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР