Свободата, независимостта, мирът и демокрацията трябва да се отстояват неотклонно

...
Свободата, независимостта, мирът и демокрацията трябва да се отстояват неотклонно
Коментари Харесай

Никола Минчев: Свободата, независимостта, мирът и демокрацията трябва да се отстояват неотклонно и при всички обстоятелства

Свободата, независимостта, мирът и демокрацията би трябвало да се отстояват праволинейно и при всички условия.

Това съобщи ръководителят на Народното събрание Никола Минчев на тържественото честване на връх Шипка на националния празник – 3 март.

В словото си ръководителят на Народното събрание акцентира, че днешният свят е друг, изпълнен е с опасности и рискове. На няколкостотин километра от България се води война, провокациите пред нас са доста и разнообразни, само че ние би трябвало да ги преодоляваме, оставайки правилни на полезностите на актуалния свят, съобщи Никола Минчев.

Днес е трети март, ден за национална горделивост, нашият народен празник, акцентира ръководителят на Народното събрание. Никола Минчев напомни, че на този ден е подписан Санстефанският кротичък контракт и за българите това е денят на свободата. Той бележи постигането на фантазията на българските възрожденци, а пред България се открива нова вероятност – да гради лична страна, да дава отговор сама за бъдещето на своя народ, на своите деца, съобщи ръководителят на Народното събрание.

За да се стигне до тук е извървян дълъг и сложен път – на осъзнаване на своята еднаквост, на битка за култура и независима черква, на битка за национално избавление, уточни Никола Минчев. Българският народ, пробуден от възрожденци и комити, от Паисий, Раковски, Софроний Врачански, Бенковски, Ботев и Левски, е узрял за свободата и го потвърждава посредством Априлското въстание, акцентира той и добави, че е била написана нова страница от нашата история, след която Източният въпрос се трансформира в български. Априлското въстание е потушено, само че то отваря очите на света за тежкото състояние на българския народ и изиграва своята политическа роля, съобщи ръководителят на Народното събрание.

Никола Минчев акцентира, че свободата е извоювана по бойните полета на Руско-турската война, със саможертвата на опълченците, само че и от участниците в националноосвободителните битки, от героите на Априлско въстание. Днес ние почитаме паметта на всички български, съветски, украински, румънски, финландски, полски, сръбски и от други националности воини, жертвали себе си за бъдещето на българския народ, съобщи ръководителят на Народното събрание. Той добави, че на връх Шипка се отдава респект на чутовния героизъм на опълченците, които потвърждават жертвоготовността и величието на българския народ.

Подписаният на днешния ден Санстефански контракт е посрещнат с екстаз от българите, той сплотява земите с българско население и обрисуваните от него граници съответстват с тези на Българската екзархия, уточни Никола Минчев. За страдание Берлинският конгрес разпокъсва територии и по-късно българският народ има един блян – обединена България, скоро по-късно реализира Съединението, а Сръбско-българската война потвърждава, че българите могат да пазят своята страна, акцентира ръководителят на Народното събрание.

На тържественото честване на националния празник и отбелязването на 144 години от Освобождението на България на връх Шипка участваха народни представители, министър председателят Кирил Петков и министри от държавното управление, представители на локалната власт и жители.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР