Свободата като концепция в испаноезичната култура и свободата на медиите

...
Свободата като концепция в испаноезичната култура и свободата на медиите
Коментари Харесай

`Преподаватели, журналисти и посланици дискутираха за свободата на медиите

Свободата като идея в испаноезичната просвета и свободата на медиите през днешния ден “ е тематиката на конференция, която се организира в Аулата на Софийския университет „ Свети Климент Охридски “. Форумът е проведен от Сдружението на испаноговорещите публицисти в България в съдействие с посолството на Испания у нас, Софийския университет с катедра „ Испанистика “ и Институт „ Сервантес “. 

„ Свободата, Санчо, е едно от най скъпите богатства, с които Бог подарява хората. С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето. За свободата, както и за достойнството, може и би трябвало да се жертва животът и назад, лишаването от независимост е най-голямото зло, което може да сполети индивида “. 

Тези фамозни думи на Дон Кихот от едноименния шедьовър на Мигел де Сервантес, представени от Георги Митов, ръководител на Сдружението на испаноговорещите публицисти в България, като че ли не са писани преди повече от 4 века, те звучат настоящо и през днешния ден. А Рицаря на печалния облик е своеобразното постоянно въплъщение на концепцията за свободата ,   и освен в испаноезичната просвета. 

Конференцията през днешния ден събра преподаватели, публицисти, медийни специалисти, посланиците на Испания и на Куба. Конференцията е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира единствено ден след отбелязването на 30-годишнината от честването на Световния ден на свободата на печата. 

С форума се уважава и 20-годишнината на Сдружението на испаноговорещите публицисти

Евродепутатът Елена Йончева се включи с видеобръщение, отдадено на това за какво е значим новият Европейски акт за свободата на медиите, който ще сътвори редица правила за финансиране на медиите, за бистрота на собствеността им. Йончева е безапелационна, че методът за противопоставяне на подправените вести е посредством силата на тестваната вест и репортерските свидетелства

Един от акцентите в програмата на форума беше експозето на Милена Димитрова, ръководител на Обществения съвет на Българското национално радио, за свободата в БНР и заветите на Сирак Скитник . Общественото радио разгласи 2023 година за Година на Сирак Скитник, защото през нея означаваме 140 години от рождението и 80 години от кончината му. 

Медийният специалист и учител във Великотърновския университет Маргарита Пешева уточни до какви рискове може да докара времето на робожурналистиката, какво ще стане със ссвободата на изданията, радиото, малкия екран и има ли брод за конвенцоналните медии в цифровите автомагистрали, издигнати от изкуствения разсъдък. 

Повече по тематиката можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР