Свободата, демокрацията, човешките права са били заветните цели на много

...
Свободата, демокрацията, човешките права са били заветните цели на много
Коментари Харесай

Румен Радев: В днешния свят на несигурност и предизвикателства ценностите ни остават морален компас

Свободата, демокрацията, човешките права са били заветните цели на доста генерации, които са положили старания и са създали всеотдайност в името на това да се радваме на тези полезности през днешния ден и това са най-високите постижения на нашата цивилизация, съобщи президентът Румен Радев, който изнесе в границите на визитата си в Гърция лекция пред Европейската организация за обществено право на тематика " Универсални човешки полезности и господство на закона: стълбове на европейското развиване ".

 Румен Радев организира диалог на Виж още

Когато приказваме за нашите полезности, би трябвало да признаем, че те надалеч не се ползват съвършено и надалеч не се реализират изцяло, означи Радев. Обаче, в днешния свят на неустановеност, на растящи провокации и бързи трансформации, тези полезности остават нашия честен компас и си заслужават всяко изпитание, добави той.

По думите му европейските полезности исторически са довели до правилата на върховенството на закона и страната на общественото благополучие. Европа е неповторимо геополитическо пространство и подобаващ модел на общество, което цели да обезпечи връзката сред пазарната стопанска система и допустимо оптималната отбрана на човешките и обществени права, означи Румен Радев.

Историята е потвърдила, че за политиците е предизвикателство да ръководят страната демократично, оценявайки всяка крачка, която вършат през призмата на отбраната на свободата, човешките права и върховенството на закона, уточни още президентът, като разяснява, че това е най-трудният метод на ръководство. Всяко едно политическо решение би трябвало да подхожда на управителните ни правила. Затова, от време на време наподобява, че в Европа сме мудни и неефективни, добави той.

Според него някои геополитически или районни сили, които не са обвързани или лимитирани от потребността да съблюдават тези правила, са по-бързи и по-ефективни в кратковременен аспект, когато взимат решения. Той ги съпостави с " бегачи на къси дистанции ", които се възползват от преимуществото на бързия старт. Човешкото развиване, обаче, не е спринт, а маратон, ние ще спечелим в дълготраен аспект, защото имаме доста по-силна морална основа, основана на нашите полезности, счита Румен Радев.

Той уточни, че законът би трябвало да предизвиква и пази полезностите, а законодателството може да бъде поправяно по този начин, че по-добре да служи на тези полезности. Радев сложи въпроса кой метод е по-честен, честен и потребен за обществото - би трябвало ли законодателството да следва обществените развития като легализира процесите и държанието в същинския живот, или обществените развития би трябвало да следват и съблюдават моралните правила, включени в законодателството. Смятам, че преди всичко и над всичко са нашите полезности, уточни президентът.

Той изясни, че в България продължава парламентарен спор дали конституцията ни към момента подхожда на общественото и политическо развиване на страната ни, имаме ли потребност от чисто нова конституция или поправките в съществуващата ще бъдат задоволителни. Независимо какъв е методът, би трябвало да заобикаляме всевъзможни опити да подчиним конституцията на институционални, партийни или персонални ползи, съобщи президентът.

Румен Радев разяснява още, че през днешния ден Европа претърпява сложни времена. Той означи, че нашите общества са образувани от модел, който жителите ни управляват по-добре на национално, в сравнение с европейско равнище. Затова са нужни по-нататъшни промени на регламентите на Европейски Съюз, които би трябвало да са учредени на експертен и теоретичен метод, счита президентът.

Президентът акцентира, че нашите общества са изправени и пред провокации, които не са свързани единствено с европейския ни план, само че имат и световно измерение. В ерата на бързото развиване на технологиите и изкуствения разсъдък, ние би трябвало да моделираме развиването им по подобен метод, че те да служат на нашите правила и да подсигуряват човешките права. Загубени сме като цивилизация в случай че допуснем противоположния развой - технологиите да господстват над нашите полезности и правила, предизвести президентът.

Румен Радев означи ролята на Европейската организация за обществено право, като уточни, че второ следващо десетилетие тя високо носи факела на върховенството на закона и предизвиква спазването на човешките права. Не става въпрос единствено за обществено право, става въпрос за полезности, които са надълбоко вкоренени в основата на нашия Европейски Съюз, които ни сплотяват и ни вършат по-силни и сполучливи, сподели той. Жизненоважно е да пазиме тези полезности през днешния ден, когато световните технологии и влошаващите се политически и обществени несъгласия господстват в обществата ни, съобщи президентът и добави, че точно по тази причина ролята на Европейската организация за обществено право пораства на фона на този политически пейзаж.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР