Свистене. Сетне взрив, за щастие някъде другаде, последван от въздишка

...
Свистене. Сетне взрив, за щастие някъде другаде, последван от въздишка
Коментари Харесай

Афганистан - геополитическият бардак

" Свистене. Сетне гърмеж, за благополучие някъде другаде, последван от въздишка и осъзнаването, че към този момент са пощадени, до момента в който някъде другаде измежду рев и задушливи облаци пушек настава пъкъл, трескаво ровене с голи ръце, изплъзване отдолу под руините на каквото е останало от сестра, брат, внуче. Но от противоположната страна на пощадата беше мъката да се чудиш кой е потърпевш. Нощем Лайла лежеше в леглото си и гледаше неочакваните бели проблясъци, отразени в прозореца. Вслушваше се в далечните откоси на автомати и броеше ракетите, свистящи от горната страна, до момента в който къщата се тресеше и от тавана се сипеше мазилка. Някои нощи, когато светлината от гърмежите беше толкоз ярка, че човек можеше да чете книга, сънят по този начин и не идваше. А в случай че заспеше, сънищата й бяха цялостни с пожари, откъснати крака и стонове на ранени. "

Така в своята книга " Хиляда сияйни слънца " разказва обстановката в Афганистан роденият в Кабул публицист Халед Хосейни. Описанието се отнася за времето на гражданската война, малко преди талибаните на вземат властта през 1996 година.

Положението не се трансформира доста с намесата на Съединени американски щати в страната през 2001 година. Да, реализира се прочут баланс, само че популацията, изключително в столицата, живее в непрекъснат боязън и очакване на следващия гърмеж или безчинство.

Конфликтът в Афганистан, несъмнено, е сложен. Той е артикул на вътрешни и външни фактори, като по-скоро вторите са определящи за разпоредбите на играта. Афганистан несъмнено е казус в интернационалните връзки.

Няма друга страна с сходен неуправляем безпорядък

и в това време да бъде самобитен компромис в връзките сред огромните играчи. На първо място, това са районните фактори - Пакистан и Иран. На второ място, афганистанската земя е сцена на ползи на двете суперсили Съединени американски щати и Русия. На трето, ползи в централноазиатската страна имат още Китай, Турция, Саудитска Арабия и Индия. Най-важните опорни точки в политиката на огромните са търговията и транспортните коридори. След октомври 2001 година с установяването на американски бази в страната напрежението се намали и нормализираната обстановка разкри нови благоприятни условия за съседите на Афганистан - Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. Те се интересуват от достъп до пазарите на Индия и Пакистан и по-точно желаят построяването на транспортен кулоар, който да минава през територията на Афганистан и да доближава пристанищата на Индийския океан. Военното и политическо наличие на Съединени американски щати в страната са подбудени не толкоз от желанието на суперсилата да гради демократично общество и да спомага за умиротворяването на ислямската страна, колкото са поръчител за установяването на едно дълготрайно американско наличие и пробутване на американски ползи в района на Централна Азия. Географското разположение на Афганистан е такова, че разрешава на Съединени американски щати да бъде покрай главните си съперници на азиатския континент, а точно Русия, Иран, Китай и Пакистан. И откакто администрацията на президента Доналд Тръмп съумя да утежни връзките на Съединени американски щати с всички тези страни, то преодоляването на афганистанския спор и отдръпването на американския боен контингент не би бил в полза на Съединените щати. Ако това се случи, то Съединени американски щати ще изгубят своя дял и въздействие в огромните покупко-продажби на богатия и просторен азиатски пазар и няма да имат думата по въпроса за тяхното систематизиране.

Този май се появи действителна опция за преустановяване на траялия 18 години спор в Афганистан. Положено бе началото на договаряния сред двата противникови лагера в страната - законното държавно управление, отпред с президента Ашраф Гани, и авторитетното религиозно Движение " Талибани ". Оптимистичното начало обаче бе помрачено. Разговорите в столицата на катарската столица Доха не съумяха да произведат търсения резултат. Целта на помирителния развой беше да се спре кръстосаният огън в страната, да стартира последователното евакуиране на американския контингент от афганистанска земя и да се потърси път към определяне на дълготраен мир. През юни, до момента в който враждуващите страни се опитваха да намерят опорни точки за решаването на бъдещето на страната, талибанските офанзиви зачестиха. Те бяха главно ориентирани против публични лица от законното държавно управление на Афганистан, само че имаше и доста цивилни жертви. От началото на годината до момента 292 афганистанци са починали от терористични атентати на талибаните.

Проблем при почналите диалози бе и фактът, че от страна на талибаните има безапелационен отвод за преговаряне с представители на държавното управление, а минимум с господин Гани, защото

ръководещата върхушка се възприема като марионетка на Запада

Главните паники на ръководещите и опозицията са, че в случай че талибаните се върнат на власт или вземат присъединяване във властта, доста от извоюваните цивилен и обществени права и свободи ще бъдат заличени. Опасенията главно засягат правата и ролята на дамите в афганистанското общество, както и свободата на печата и медиите. С последните си дейности талибаните съумяха да провокират и ускориха локалното и интернационалното неодобрение. Движението съобщи, че афганистанските медии би трябвало да спрат да популяризират това, което те назовават " антиджихадистки и антиталибански настроения " или ще бъдат нарочени като врагове. Въоръжената група издаде изказване, с което даде на малкия екран, радиото и други медии една седмица, с цел да прекратят своята антиталибанска агитация или ще бъдат считани за законни цели за нахлуване. " Ако не вземат поради предизвестието, публицистите или чиновниците на по този начин наречените медийни организации няма да бъдат в сигурност ", се споделя в изказването. Журналистите в Афганистан са застрашени или атакувани освен от талибаните, само че и от бойци от терористичната формация " Ислямска страна ", държавни чиновници и мощни локални фигури, недоволни от тематиката на новините.

Впрочем през 2018 година Афганистан бе разгласен за най-смъртоносното място за публицисти от Комитета за отбрана на публицистите, който цитира 13 убийства същата година, както и от Международната федерация на публицистите, която е преброила 16 смъртни случая.

Друг проблем пред постигането на дълготраен мир в Афганистан е засилващото се наличие на бойци на " Ислямска страна ". След като бе погубен техният халифат, който заемаше част от територията на Сирия и Ирак, терористичната група се пренасочи към земите на размирната страна. Според сведения на локалните управляващи през днешния ден нейните бойци в Афганистан са хиляди. Те са съсредоточени главно в северните провинции на страната и по-точно в Нангархар, Нуристан, Кунар и Лагхман.

От значимо значение за изхода на договарянията ще бъдат и идните президентски избори в Афганистан, които са планувани за 28 септември. Затова е жизненоважно за всички участници в преговорния развой да се реализиран градивни резултати до началото на септември. Настоящият президент Ашраф Гани възнамерява да се кандидатира за нов мандат, което усложни мирните договаряния с талибаните. Решимостта на Гани да остане на власт и неналичието на предпочитание за компромис от негова страна породиха мощни рецензии против него.

Разговорите в Доха, които започнаха на 29 юни, би трябвало да завършват план на съглашение за евентуалното евакуиране на задгранични войски от Афганистан.

Изтеглянето на задграничните войски

и в частност на американските е измежду главните претенции на талибаните, с цел да вземат участие в по-нататъшни договаряния за бъдещето на страната си. Седмият кръг от договарянията сред талибаните и Съединени американски щати, по думите на формалния талибански представител Сухаил Шахин, са удивително достижение от началото на преговорния развой. В началото на юли с посредничеството на Катар и Германия се стигна и до среща сред държавното управление на Кабул и представители на талибаните. Двете страни се споразумяха да се положат старания за преустановяване на въоръжените дейности, до момента в който текат диалозите и да сведат цивилните жертви до нулата.

В същото време Съединени американски щати водят настрана договаряния с талибаните, без присъединяване на Кабул, което провокира остро неодобрение от президента Гани. Според известията страните правят оценка този осми кръг от мирните договаряния като сполучлив, въпреки още да няма съглашение.

Въпреки формалните обещания, последните седмици са наситени с бомбени и въздушни офанзиви, които взеха огромен брой цивилни жертви, измежду които множеството дами и деца.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР