Свищов. Стопанска академия Димитър А. Ценов е първото в България

...
Свищов. Стопанска академия Димитър А. Ценов е първото в България
Коментари Харесай

Велико Търново: Първият за България учебен кабинет по митнически контрол и митническо представителство беше открит в Стопанската академия в Свищов

Свищов. Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” е първото в България висше учебно заведение, станало част от Международната мрежа на митническите университети (INCU), а от тази година е и част от развиваната от Световната митническа организация самодейност WCO Academy. Това оповестиха от пресцентъра на Стопанска академия " Д. А. Ценов " . Утвърдила се като водещо висше образователно заведение в страната, разрастващо образование по митнически надзор и митническо посланичество, свищовската академия откри и първият в страната профилиран кабинет за образование на млади експерти в тази област. Това акцентира при формалното разкриване на профилирания образователен кабинет проф. доктор Георги Иванов – началник на катедра „ Контрол и разбор на стопанската активност ” и зам.-ректор „ Акредитация и ръководство на качеството ” на Стопанска академия. Той разясни, че кабинетът по митническия надзор и митническото посланичество е основан по концепция на доцент доктор Момчил Антов – учител към катедрата, осъществена благодарение на целия катедрен състав и Академичния компютърен център.
Създаването на кабинета е подкрепено от Агенция „ Митници ” и дарения от представители на спедиторския отрасъл в страната, партньорски институции, компании и другари на катедра КАСД, представители на част от които участваха и на формалното разкриване. Ритуалното прерязване на трикольорната лента направиха ректорът на Стопанска академия – доцент доктор Иван Марчевски и Камен Данаилов – зам.-началник на Митница Русе. Сред формалните посетители бяха Христина Станкова – управител „ Митнически интервенции ” DHL – България, Николай Ночев – шеф на EUROSPED, доцент доктор Милка Томева – дълготраен учител към катедра КАСД, която преди повече от 20 години слага основите на образованието по митнически надзор в България.
В приветствието си към всички съдействали за основаването на профилирания образователен кабинет, ректорът акцентира, че новата облага ще даде опция на младежите още от студентската пейка в образователна среда да бъдат готови като положителни експерти за практиката в областта на митническия надзор и митническото посланичество. По думите на доцент Марчевски, с реализирането на този план катедра КАСД демонстрира по какъв начин се прави действителна връзка сред висшето обучение и практиката. Ректорът връчи благодарствени писма и плакети за донори на фондация „ Димитър Ценов ” на представителите на Агенция „ Митници ”, DHL – България и EUROSPED. Катедреният състав получи като подарък от доцент доктор Милка Томева първото съглашение сред Стопанска академия и Агенция „ Митници ”, подписано през 2002 година, и нейна персонална сбирка от научна литература по митнически надзор.
Пред присъстващите студенти, преподаватели и посетители, доцент доктор Момчил Антов показа нуждата и изгодите от основаването на кабинета, неговата функционалност и показва работата на самата система. Той разясни, че новооткрития кабинет ще се употребява за застраховане на преподавателската и научно-изследователска активност на катедра „ Контрол и разбор на стопанската активност ”. Инсталираната компютърна техника ще разреши на студентите да употребяват профилиран програмен продукт за обработка на митнически документи, а посредством построения VPN-канал към тестовите сървъри на Агенция „ Митници ”, процесът по митническото оформяне на документите ще е изцяло приключен. „ Потребността от усилване на практическите образования на студентите е подбудена от условията на пазара на труда във връзка с притежаваните от тях основни и професионални пълномощия в региона на митническия надзор и митническото посланичество ”, акцентира доцент Антов. Сред съответните изгоди от реализирането на плана са още: основаване на съответна работна среда, интегрирана към съществуващата вътрешна осведомителна система и виртуална среда на Стопанска академия; използване на осведомителните технологии в образователния развой и в научните проучвания на университетския състав, докторантите и студентите към катедра КАСД в региона на митническия надзор и митническото представителство; повишение интереса на студентите към специалностите на митническия чиновник и митническия представител; благоприятни условия за взаимна работа сред преподаватели, студенти и представители на практиката по съответни проблеми и заложени от практиката проблеми и задачи.
Обучението на студенти в новия профилиран кабинет ще стартира незабавно след формалното му разкриване, а бъдещите изследвания и научни проучвания, осъществени чрез виртуалната лаборатория, биха могли да се употребяват в практиката за повишение на ефикасността и успеваемостта на митническата администрация или на заинтригуваните стопански оператори.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР