Свищов. Стопанска академия Димитър А. Ценов“ бе домакин на кръгла

...
Свищов. Стопанска академия Димитър А. Ценов“ бе домакин на кръгла
Коментари Харесай

Велико Търново: Стопанска академия в Свищов бе домакин на форум за разработване на българо-румънски туристически маршрут по поречието на река Дунав

Свищов. Стопанска академия „ Димитър А. Ценов “ бе хазаин на кръгла маса за публично и експертно разискване по план „ Разработване и промоциране на взаимен културно-исторически туристически артикул: Маршрут „ Римска граница на територията на трансграничния район Румъния-България “. Това оповестиха от пресцентъра на Стопанска академия „ Димитър А. Ценов “ - Свищов . Форумът бе проведен от Асоциацията на дунавските общини „ Дунав “, която взаимно с Камарата за търговия, промишленост, навигация и земеделие - гр. Констанца, Румъния извършва плана, финансиран посредством стратегия Interreg V-A Румъния-България 2014-2020. Целта на плана е да разпространява общото римско културно-историческо завещание на дунавските общини от двете страни на реката посредством основаване на интегриран туристически артикул.
Изпълнителният шеф на Асоциацията Мария Цанкова откри срещата, в която участваха представители на локалните и държавни управляващи, районните и локалните исторически музеи, туристическия отрасъл, неправителствения бранш. Сред участниците в кръглата маса бяха и преподаватели, докторанти и студенти от катедра „ Икономика и ръководство на туризма “ при Стопанска академия.
Като алегорични домакини, участниците във форума приветстваха Росен Маринов – шеф на Дирекция „ Култура и културно завещание “ при община Свищов и зам.-ректорът на Стопанска академия – проф. доктор Марияна Божинова. От името на ректора и на академичната общественост проф. Божинова приветства гостите с „ Добре пристигнали “ в свищовското висше учебно заведение. Тя акцентира значимостта на събитието за Академията като напомни, че по българското поречие на река Дунав няма различен университет, в който да се образоват студенти по бакалавърска компетентност „ Икономика на туризма “, магистърска стратегия „ Икономика и мениджмънт на туризма “ и докторска стратегия „ Икономика и ръководство на туризма “. По думите на проф. Божинова, поречието на Дунав е изолирано в целите на Министерството на туризма по повод развиването на туризма и диверсификацията на туристическия артикул, който може да бъде препоръчан от общините на тази територия. „ Надявам се, след сполучливата реализация на плана, по българското и по румънското поречие на Дунав да се развие и да просперира един интегриран туристически артикул “, сподели още проф. Божинова.
Представяйки резултатите от интегрирано авансово изследване на римското културно-историческо завещание в българо-румънския трансграничен район, Мария Цанкова разясни, че то е извършено на територията на 8 области в България и 7 окръзи в Румъния. Проучването предлага вид на маршрут, който обгръща 62 обекта и е структуриран към река Дунав като основна ос и към историята на Дунавския лимес (северната граница на Римската империя). Основните обекти от българска страна, които ще се разпространяват посредством маршрута, са „ Бонония “ в гр. Видин, „ Улпия Ескус “ в с. Гиген, „ Димум “ в гр. Белене, „ Нове “ в гр. Свищов, „ Ятрус “ в с. Кривина, „ Сексагинта Приста “ в гр. Русе, „ Трансмариска “ в гр. Тутракан. „ Дуросторум “ и Римска гробница в гр. Силистра.
В рамките на кръглата маса бяха обсъждани разработваните сега Стратегия за развиване, рационализиране и иновация на туристическия маршрут и Маркетингова тактика. С презентация, отдадена на маркетинга на туристическите дестинации по Долнодунавския лимес, в полемиката взе участие ас. доктор Стефан Проданов – учител в Стопанска академия и представител на Съвет по туризъм - Свищов.
Обсъждания по плана са извършени общо в пет български дунавски общини. Участниците в кръглите маси се сплотяват към визията, че културно-историческият туризъм е предпочитан за социално-икономическото развиване на Дунавския район, само че с цел да се капитализира неговия капацитет е належащо да се работи в посока на възстановяване на транспортната и туристическа инфраструктура, и повишение на потенциала за даване на услуги. След провеждането на заключителния конгрес в румънския град Констанца, планът планува основаването на набор от атрактивни промоционални материали, които ще се популяризират измежду заинтригуваните страни.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР