Свищов. С тържествена церемония за откриване на новата учебна 2017/2018

...
Свищов. С тържествена церемония за откриване на новата учебна 2017/2018
Коментари Харесай

Велико Търново: Стопанската академия в Свищов откри новата учебна година с тържествено посрещане на 82-рия випуск и награждаване на отличници

Свищов. С тържествена гала за разкриване на новата образователна 2017/2018 година, Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” посрещна 82-рия випуск. Това оповестиха от пресцентъра на Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” . В аулата на свищовското висше учебно заведение, студенти в постоянна форма на образование, преподаватели, административен личен състав и посетители приветстваха с овации ректорът доцент доктор Иван Марчевски, придружаван от четиримата зам.-ректори, деканите на четирите факултета, зам.-председателя на Общото заседание и представител на Студентски съвет. Специални посетители на президиума бяха кметът на община Свищов – Генчо Генчев, Протойерей Руслан Личев – архийерейски наместник на Свищовска духовна околия и Милен Михов – депутат в 44 Народно събрание и зам.-председател на Комисията по образованието и науката. Сред гостите на тържествената гала бяха още депутатите Станислава Стоянова, Весела Лечева и Валентин Ламбев, ръководителите на Общинските препоръки във Велико Търново и Свищов, заместник-кметове, ръководители на финансови институции и компании, шефове на учебни заведения.
С приветствено слово, ректорът на Стопанска академия откри новата образователна година. Той акцентира, че първият образователен ден е алегоричен за цялата академична общественост в Свищов, тъй като е поредна крачка към академичната галактика на познанието. „ Първият образователен ден е необикновен ден, тъй като подухва мемоари и буди размишления. Това е един от най-вълнуващите моменти в живота на нашата общественост, тъй като академичното летоброене отбелязва нов потребен ход, задвижващ мощни интелектуални импулси. Всяка есен, макар житейската символика на този сезон, нашата Академия разцъфва и се „ презарежда ” от силата на своите ученици, от младежкото им обаяние, от ентусиазма и творчеството им. Така отговорно извършва задачата си на авторитетна просветителна институция, която с достолепие превъплъщава в каузи завещаното от първостроителите – да основава експерти с висше икономическо обучение, съответни на времето, с креативен заряд и реформаторски дух. Всички ние би трябвало да сме уверени, че положителното обучение през днешния ден е еднакво на разцвет на следващия ден – персонален и на обществото ни като цяло ”, сподели доцент Марчевски. В обръщението си към първокурсниците ректорът акцентира, че създали своя избор в лицето на Стопанска академия, те имат шанса да се образоват в неповторимо за България висше икономическо учебно заведение – „ храм на знанието ”, плод на родолюбивия акт на великия българин Димитър Апостолов Ценов, който преди 105 години прави най-голямото за страната частно подаяние за основаването на Висшето комерсиално учебно заведение в Свищов по модела на немските висши учебни заведения. На всички студенти ректорът пожела да бъдат напористи, поредни и търпеливи при асимилиране на знанията, взискателни към преподавателите и към себе си, тъй като „ знанието е най-висшата полезност на мислещия човек и инвестиция с обезпечена възвръщаемост ”.
С послание за здраве и благополучие на новия випуск и свищовската Алма матер, протойерей Руслан Личев насочи благопожелания към цялата академична общественост. Поздравителни слова към академичната общественост по случай откриването на новата образователна година произнесоха и формалните посетители.
По традиция, на тържествената гала бяха наградени отличниците от ОКС „ бакалавър ”. От дипломиралия се през 2017 година випуск, девет души приключиха с отличен триумф 6.00. С премията на Ректора и академичното управление на Стопанска академия „ Д. А. Ценов ” – почетен плакет на отличниците на випуска, грамота и парична премия в размер на 1000 лева, бяха отличени трима студенти. Доц. Марчевски връчи премиите на Александра Петрова – познавач. „ Финанси ” и Иван Сарафски – познавач. „ Счетоводство и надзор ”. Със същата премия бе отличена и Ирина Николова – познавач. „ Бизнес информатика ”. С решение № 427 от 25 май 2005 година, Общинският съвет – Свищов награждава първенец на випуска с грамота и парична премия в размер на 1000 лева Тази година премията, която бе връчена от кмета на Свищов, е присъдена на Глория Симеонова от познавач. „ Застраховане и обществено дело “. Фондация „ Димитър Ценов ” присъди пет награди за първенец на випуска, които връчи зам.-ректорът по образователна активност и член на УС, проф. доктор Марияна Божинова. Със същите оценки – почетен плакет, грамота и парична премия, бяха наградени Беатрис Любенова, Биляна Дамянова, Деница Кирилова и Даяна Митева от познавач. „ Финанси “, и Христо Топалов от познавач. „ Стратегическо и бизнес обмисляне “. Наградените отличници увериха първокурсниците, че са създали най-хубавия избор като са решили да се образоват точно в Стопанска академия и изрекоха признателност на своите преподаватели за получените от тях познания и поддръжката през миналите четири години.
От името на първокурсниците, на отправените поздравления отговори Ванина Копчева, призната с най-голям бал 29.92 в постоянно образование. „ Днес прекрачвайки този предел, аз съм изпълнена с неспокойствие и удивление към тази величествена институция, дала обучение на мнозина видни българи. Предизвикателствата, които ни предстоят, са значително, само че имам вяра, че желанието за израстване и разцвет, ще ни водят напред. Бидейки, движещата мощ на нашето потомство, считам че Стопанска академия е отлично място за развиване на нашия капацитет, давайки ни платформа за реализация и по-светло бъдеще! ”, съобщи първокурсничката, записана в познавач. „ Финанси “.
В рамките на тържествената гала бяха оповестени нови стипендии, които се дават за свищовските студенти в постоянна форма на образование. Иван Иванов – член на УС на ЗАД „ Булстрад Виена Иншурънс Груп ” АД заяви, че по основана стипендиантска стратегия, компанията ще поддържа млади, амбициозни и дейни хора, търсещи своята реализация. Едната стипендия е на името на Румен Янчев и за нея ще могат да аплайват студенти по магистърска стратегия „ Застраховане ”. Другите две стипендии са „ Булстрад млад водач ”, за които ще могат да аплайват третокурсници и четвъртокурсници. Николай Чернев – притежател на „ Мусала Иншурънс Брокер ” разгласи, че сдружението ще обезпечи две стипендии за студенти от 3 и/или 4 курс, познавач. „ Застраховане и обществено дело ”. Други пет стипендии ще бъдат обезпечени на база подписан меморандум за съдействие сред „ Банка Пиреос България ”, Фондация „ Проф. доктор Минко Русенов ” и катедра „ Финанси и заем ” при Стопанска академия. Председателят на фондацията и началник на катедрата – проф. доктор Андрей Захариев разясни, че стипендиите, всяка от които ще бъде в размер на 3000 лева, са планувани за двама магистри и за трима бакалаври, обучавани в познавач. „ Финанси ”.
В края на тържественото разкриване на новата образователна година в свищовското висше учебно заведение бяха показани и част от получените приветствени адреси до академичната общественост от Красимир Вълчев – министър на образованието и науката, Милена Дамянова – ръководител на Комисията по образованието и науката в 44 Народно събрание и други След церемонията, ректорът на Стопанска академия и формалните лица сервираха цветя пред паметника на Дарителя – Димитър Ценов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР