България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо

...
България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо
Коментари Харесай

ОИСР ще огласи доклад за социално-емоционалните умения сред 15-годишните

България е хазаин на световно събитие на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Днес ще се анонсират резултатите от световния отчет на организацията за социално-емоционалните умения измежду 15-годишни възпитаници от целия свят.


Въпреки че страната ни към момента не е пълновръстен член на Организацията, България е определена като страна-домакин за представянето на това първо по рода си интернационално изследване. Събитието, под наслов „ Овластяваме новото потомство ”, ще означи интернационалното показване на проучването на Организацията за икономическо сътрудничество и раз „ Социални и прочувствени умения за по-добър живот ”, което е извършено през 2023 година Проучването е осъществено в над 20 страни от четири континента, а Фондация „ Лъчезар Цоцорков “ обезпечава включването на България в него.

В представянето на отчета в България ще вземат участие интернационално приети специалисти, както и публични представители на страните, взели участие в него. Сред тях са проф. Шлайхер - шеф на просветителния департамент на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, Йоахана Лаисаари - зам.-кмет по образованието в Хелзинки, Финландия; Шалейндра Шарма - консултант по образованието в Индия, Ракел Tейшейра - секретар по образованието от Бразилия, доктор Стефани Джоунс - шеф „ Социално-емоционални умения ” към университета „ Харвард ”, доктор Алия А. Самюел - президент на института CASEL от Съединени американски щати, чака се включване на първата дама на Украйна Олена Зеленска и други

Представянето ще бъде излъчено онлайн в над 20 страни - членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, взели присъединяване в изследването.

В изследването на Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще бъдат показани заключения по 5 основни области от социално-емоционалното развиване на учениците: напредничавост (оpen-mindedness), отговорност (task performance), съгласуваност (engaging with others), съдействие (collaboration) и хладнокръвие (emotional regulation), които имат директна връзка с университетския и житейския триумф на учениците. С оглед на поддържаните ниски просветителни резултати, засечени от PISA и представянето на националното външно оценяване у нас, социално-емоционалното обучение предлага евентуално решение и метод, който може да обърне отрицателната наклонност. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР