Свищов. По съвместна инициатива на Община Свищов и Архиерейското наместничество

...
Свищов. По съвместна инициатива на Община Свищов и Архиерейското наместничество
Коментари Харесай

Велико Търново: Започна ремонт и облагородяване на двора в свищовския манастир „Св. св. Петър и Павел“

Свищов. По взаимна самодейност на Община Свищов и Архиерейското наместничество в Свищов започнаха ремонтни действия на най-старата историческа постройка в манастира „ Св. св. Петър и Павел “. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Освен че дружно с иконостаса и стенописите манастирът е монумент на културата, в неговата най-стара постройка е живял и работил от 1813 година до 1836 година Неофит Бозвели – будител за култура и културно възобновление на българския народ и герой за самостоятелност на Българската черква.
На тази постройка следва да бъде изработен ремонт, като сега се възобновява част от покрива. „ В нравствен проект тя е най-наситена с берекет заради наличието на редица бележити духовници “, споделя монахиня Агнеса, която е материално отговорно лице в манастира. По думите ѝ постройката е осветена от самото наличие светия човек Неофит Бозвели, който е живял в нея, както и от редицата свети лица от най-голям ранг, които са обитавали в постройката и са били почтени негови почитатели. Такива са и двете игуменки майка Таисия, която още от 5-годишна е била в манастира, както и майка Ксения, която има огромен принос за построяването на новата жилищна постройка и параклиса. „ Все доста плодородни дами, които са били извънредно предани и които са заровени в двора на манастира “, показва монахиня Агнеса.
Успоредно с ремонтните действия на постройката ще бъде облагороден и дворът на манастира, в който почиват тленните остатъци и на огромните донори на Свищов Еленка и Кирил Аврамови, и Димитър А. Ценов, които подаряват средства за построяването на Първото българско читалище и Висше комерсиално учебно заведение в Свищов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР