Свищов. Кръгла маса на тема Управлението на проекти – предизвикателство

...
Свищов. Кръгла маса на тема Управлението на проекти – предизвикателство
Коментари Харесай

Управлението на проекти бе дискутирано на кръгла маса в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”-Свищов

Свищов. Кръгла маса на тематика „ Управлението на планове – предизвикателство пред актуалната просвета и процедура ” се организира в Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ”-Свищов, оповестиха от пресцентъра на висшето образователно заведение . Форумът, проведен от катедра „ Стратегическо обмисляне ”, бе част от план 2-2019 „ Методика за гъвкаво ръководство на планове в обществения бранш ”, финансиран със средства от държавния бюджет за присъщата на държавните висши учебни заведения научна активност. Кръглата маса събра над 60 участници от: Стопанска академия – преподаватели, докторанти и студенти; УНСС; свищовски междинни училища; общинските администрации в Свищов, Левски, Долна Митрополия, Никопол и Павликени; кметство с. Петокладенци, община Белене; Областен информативен център – Плевен и ОИЦ – Русе; Дирекция „ Социално подкрепяне, Дирекция „ Бюро по труда ”, Туристически информативен център, Съвет по туризъм, Българско сдружение за отбрана на птиците – Свищов; ръководители на компании от общината. Сред гостите бе Вр.ИД кметът на община Свищов – Анелия Димитрова. Тя поздрави уредниците и показа опит на Общината при реализирането на планове с разнообразни източници на финансиране.
Кръглата маса откри ръководителят на плана – проф. доктор Маргарита Богданова, която е и началник на катедра „ Стратегическо обмисляне ”. Тя приветства участниците и показа плановия екип, формиран от преподаватели и докторанти към катедрата и студенти, обучавани по двете специалности към катедрата – „ Управление на планове ” и „ Публична администрация ”.
Акцентът в извършената полемика бе подложен върху гъвкавото ръководство на планове (Agile Project Management), като авангарден метод, стартирал през 2001 година в IT бранша, а по-късно навлязъл в така наречен „ несофтуерни ” промишлености. Проф. Богданова презентира резултатите от проучването, като съпостави обичайния метод за ръководство на планове и гъвкавия (Agile) метод.
Методиката за гъвкаво ръководство на планове в обществения бранш показа гл. ас. доктор Евелина Парашкевова. Чрез тази методика екипът се надява да разпространява Agile методологията и да запълни най-малко отчасти една от нишите в знанието за плановото ръководство, което става все по-успешен инструмент за ръководство в бизнес бранша, само че не се употребява задоволително в обществения бранш. Според проф. Богданова гъвкавото ръководство на планове понастоящем е най-хубавата организационна иновация, която може да способства за по-добро качество на обществените услуги, по-кратки периоди и по-ниски разноски за тяхното даване, по-голямата бистрота в работата на администрацията, по-успешно съдействие със заинтригуваните страни.
След оживена полемика и споделени практики, участниците се сплотиха към мнението, че гъвкавото ръководство на планове е и огромна отговорност. То изисква нов метод на мислене, подобаващ „ звук на върха ”, който да стимулира и подкрепя основаването и развиването на екипи по другите планове в една администрация. Това е дълъг развой, само че той е пътят към организационна зрялост, защото при него се съчетават сполучливо двата метода „ отгоре-надолу ” и „ отдолу-нагоре ”.
Според плановия екип, методиката не е панацея за решение на всички проблеми, изключително в организациите от обществения бранш, които са мощно детерминирани от голям брой регулаторни механизми. Тя обаче е първата стъпка към създаване на организационна просвета, на настройки и държание в администрацията, които лека-полека да я трансфорат в съвременна и новаторска, съответна на потребностите на общността. „ Вярваме, че сме дали един потребен инструмент за организациите от обществения бранш и сме съдействали за прехвърлянето на познание към тях, като част от концепцията за „ Новия обществен мениджмънт ”, сподели в умозаключение ръководителят на плана, проф. Богданова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР