Свищов. Бизнесменът д-р Нгуен Ван Чъ, от Виетнам – възпитаник

...
Свищов. Бизнесменът д-р Нгуен Ван Чъ, от Виетнам – възпитаник
Коментари Харесай

Велико Търново: Възпитаник на Стопанска академия в Свищов осигури за двама студенти едноседмично посещение в Сингапур

Свищов. Бизнесменът доктор Нгуен Ван Чъ, от Виетнам – ученик на Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ”, обезпечи едноседмично посещаване в Сингапур за двама свищовски студенти. Това оповестиха от пресцентъра на Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” - Свищов . Нгуен Ван Чъ приключва висшето си обучение в Свищов през 1984 година, със компетентност „ Обработка и планиране на икономическата информация ”, а по-късно пази докторска дисертация във ВИИ „ Карл Маркс ”, София. Днес доктор Нгуен Чъ e капиталов медиатор, работещ във Виетнам и Сингапур. В родната Алма матер той се завърна за първи път през декември 2018 година по покана на ръководителя на Общото заседание на Стопанска академия – проф. д.н. Борислав Борисов, и бе посетител на тържественото честване на студентския празник. При визитата си, доктор Нгуен Чъ предложи да поеме престоя на двама свищовски студенти в Сингапур, за да се срещнат с тази екзотична страна и с опциите, които има за интензифициране на икономическите връзки с България. По предложение на управлението на Академията, за визитата бяха определени Теодора Димитрова – магистър по „ Икономика и мениджмънт на туризма ” и четвъртокурсникът Цветан Цаков от познавач. „ Маркетинг ”, и двамата изявени студенти – отличници. Според Теодора Свищов вечно ще живее в сърцето на сингапурския жител и ученик на Стопанска академия – Нгуен Ван Чъ, който „ до ден сегашен си спомня с усмивка за града и работи за бъдещето му развиване, изпълнен с хрумвания и оптимизъм ”. По време на визитата си, свищовските студенти съчетаха работни визити, туризъм, опознаване на разпоредбите за живот и бита в островния град-държава в Югоизточна Азия.
Сред първите посетени места са два университета и две политехники (вид висше образователно заведение с 3-годишен период на образование в механически специалности). Гостите имаха опция да прегледат образователни аудитории, студентски стол, спортна база, да се срещнат със системата на висшето обучение и да добият действителна визия за студентския метод на живот в Сингапур. При визитите в няколко бизнеспарка те се срещнаха и разговаряха с предприемач, който реализира интернационална търговия с разнообразни видове артикули. Той показа пред студентите, че досега няма търговски взаимоотношения с България, само че би се радвал да получи оферти и да реализира контакти. По думите му, България може да бъде конкурентна за пазара в Сингапур с био произвеждане на плодове и зеленчуци. При срещи с други представители на бизнеса, свищовските студенти разясниха икономическото развиване и законовата уредба на страната. Сред забележителностите на Сингапур, които съумяха да видят, са светлинното шоу в Gardens by the bay, плажната линия, безбройните небостъргачи и неповторими паркове, China town и Little India.
„ С очите си видяхме съвършено работеща система, без безработица, замърсяване, расизъм и закононарушения. Хората живеят в естетика и съгласие, липсва боязън и съмнение. Изключително общителни са с туристите, постоянно усмихнати и подготвени да оказват помощ ”, показа Цветан след завръщането си в Свищов. Студентите показаха признателност към доктор Чъ за поканата, гостоприемството и предоставената им опция. „ Благодарим Ви доктор Чъ, че ни накарахте още веднъж да повярваме в безкористната добрина и, че ни дадохте образец за това, по какъв начин би трябвало да се държи един съумял човек! Благодарим Ви, че ни показахте Сингапур в цялостния му искра и ни заредихте с позитивна сила, нови хрумвания и упоритости! Тези седем дни ще останат незабравими за нас, по този начин, както за Вас са незабравими студентските Ви години в град Свищов ”, се споделя още в послание на Теодора до доктор Нгуен Ван Чъ.
Според проф. Борисов, с това посещаване на двамата студенти не се изчерпват самодейностите на приятеля на Стопанска академия от Виетнам. Д-р Нгуен Ван Чъ е мощно стимулиран да работи за привличане на сингапурски вложения в новата индустриална зона в Свищов, както и да подкрепи основаването на бизнес учебно заведение „ ЕвроАзия ” към Стопанска академия „ Д. А. Ценов ”.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР