Свинското месо е поскъпнало с 25 до 30% за по-малко

...
Свинското месо е поскъпнало с 25 до 30% за по-малко
Коментари Харесай

Свинското поскъпна с 25-30% и ще поскъпва още заради чумата

Свинското месо е поскъпнало с 25 до 30% за по-малко от месец поради Африканската чума по свинете. До есента може да скочи с още 15%, предвижда Румен Андреев, изпълнителен шеф на едно от най-големите предприятия за произвеждане и преправяне на свинско месо у нас.

Той счита, че чумата не е единствената причина за наклонността, а и въздействието на международните пазари.

„ Неизбежно е повишаване на цените, което повишаване е обвързвано със събития, които се случват в целия свят, а освен в България. Китай като страна, която е максимален потребител на свинско месо, унищожи половината от поголовието си - те стартират да внасят доста месо от Европа, което ще повлияе върху цените “.

Ако не се вземат бързи и съответни ограничения, страната ни ще загуби един цялостен бранш, счита Андреев:

У нас през днешния ден е последният ден, в който стопаните на инфектирани животни в Северна България могат непринудено да ги умъртвят: по този начин разпореди през вчерашния ден Министерството на земеделието. Срокът е южната половина от страната е 2 август.

След тази дата никой няма да пита стопаните, а животните им ще бъдат наложително умъртвени.

Разпореждането провокира отвращение поради дадените къси периоди - безусловно от през днешния ден за на следващия ден. На фона на заповедта за заличаване обаче няма гаранция за обезщетение на стопаните.

По този мотив зам.-кметът на Ябланица Стоян Стойчев се възмути, че за ограничения против заболяването Африканска чума по свинете се приказва от години, привикват се епизоотични комисии, само че „ на никое място не се дефинираха бюджети, не се дефинира нищо, а в този момент заповед след заповед “.

„ Как да извърша аз до на следващия ден хората да изколят прасетата. Как ще ги уведомя? Чисто физически аз нямам решение. Ще работим, само че не давам обещание, че ще е известен индивидът. И отново е отговорен пострадалият “ - разяснява той.

Къде ще се загробват труповете също е отговорност, трансферирана на кметовете. Те би трябвало да показват местата.

Вчера първи позитивни проби за чума бяха получени в Южна България. Те са от две отстреляни в Пловдивско диви свине, като резултатите от проучванията се чака през днешния ден да бъдат доказани или опровергани публично.

Заразата настава в Северна България. Нов случай има в индустриална плантация в село Попина, Силистренска област. Потвърдено е и ново огнище при домашни свине в град Бяла. Нов случай на заболяването е открит и в Свищовско.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР