Свикнали сме да измиваме всяка храна, която се гласим да

...
Свикнали сме да измиваме всяка храна, която се гласим да
Коментари Харесай

Ето кои храни да не миете преди готвене

Свикнали сме да измиваме всяка храна, която се гласим да ядем непосредствено или да готвим. Някои храни обаче не се нуждаят от измиване преди готвене. Нещо повече, измиването може да навреди на вкусовите и питателните им качества, а от време на време е просто неефикасно, написа az-jenata.bg

Кои са храните, които не би трябвало да миете преди готвене?

Червени меса

Няма потребност да миете аленото месо преди готвене. Това важи за свинското, говеждото и телешкото. Измиването крие риск от напръскване на бактерии от месото по други повърхности на кухненския плот и мивката, от което нямате потребност. Освен това измиването на аленото месо прибавя непотребна влага към него, което може да навреди на структурата на месото при готвене.

Пилешко

Пилешкото месо не се нуждае от измиване преди готвене, тъй като това може да навреди на вкусовите му качества, както и да го направи по-разкашкано при термична обработка. Ако мислите, че измиването отстранява бактериите от месото, също грешите. Само високата температура, при която месото се готви може да убие болестотворните бактерии в него.

Риба

Същото важи и за рибата. Не е нужно да я миете преди готвене. Крехкото ѝ месо единствено ще пострада от непотребната влага, която водата носи. Ако миете рибата, тя ще стане с кашеста конструкция при готвене, което ще скапе вкусовите ѝ качества и текстурата ѝ.

Храни, които е добре да ядете сурови 

Яйца

Миенето на яйцата преди термична обработка е ненужно, тъй като не отмива бактериите от тях. Отново единствено готвенето на висока температура може да направи това. Избягвайте също да миете яйцата с препарат за съдове или сапун, тъй като те проникват през черупката и по-скоро вредят на здравето ви, в сравнение с да оказват помощ за унищожаване на бактериите.

Паста

Една от честите неточности с към този момент сварената паста е да я изплаквате под течаща вода. Много хора вършат това, тъй като мислят, че по този метод отстраняват нишестето от нея. Това напълно не е по този начин, също така се скапват вкусовите качества на пастата. Тя става по-безвкусна и губи забележителна част от текстурата си.

Храни, с които да заместите яйцата в разнообразни предписания
Прочетете още
Гъби

Не е належащо да миете гъбите преди готвене. Достатъчно е да ги обелите с изострен нож, благодарение на който да изстържете горния пласт на гъбите, по който има полепнала пръст и нечистотия. Измиването на гъбите единствено прибавя още течност към тях, което при готвене основава спомагателна влага и ги кара да се разпадат. Ако желаете да не нарушавате текстурата на гъбите, не ги мийте преди готвене.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР