Свидетели сме на това как Нери Терзиева оставя една страхотна

...
Свидетели сме на това как Нери Терзиева оставя една страхотна
Коментари Харесай

Асен Агов с призив към БНТ да нарече студио на Нери Терзиева

Свидетели сме на това по какъв начин Нери Терзиева оставя една страхотна диря в българската публицистика - един свободен човек, който в никакъв случай не направи компромис със свободомислието си. Това съобщи журналистът Асен Агов в " Денят стартира с Георги Любенов ".

Асен Агов става основен редактор и водещ на " По света и у нас " през 1990 година. По-късно двамата с Нери Терзиева стартират да водят новините в новосъздадения Екип 2 - революционната концепция на Нери, поради която два екипа в единствената тогава телевизия работят в конкуренция между тях.

" Създадохме го в една стаичка в новините на четвъртия етаж, с едно окъсано канапе и две пишещи машини " Марица ", на които липсваше капакът от горната страна и трябваше да въртим лентата с пръст, тъй като автоматиката не работеше. след няколко месеца Нери издейства от фабриката в Пловдив да получим две нови машини. Много се тормозехме с тях, толкоз бяха твърди клавиатурите ", описа той.

Именно Екип 2 вкарва човешкия език в новините, от който хората са имали потребност. За Асен Агов свободата на мисълта е задача.

Не се лаская. Ние знаехме, че тази смяна хората би трябвало да я почувстват, тъй като малкия екран беше една. Някои я почувстваха отрицателно, само че доста милиони завоюваха свободата си. Не считам, че сме били мисионери, само че напълно осъзнато работихме в тази посока - хората да получат информацията, която ще им помогне. От една страна времената бяха бурни, от друга - за работа бяха цялостни със събития, които бяха същинско предизвикателство да представяме.

В рамките на месец-два Нери Терзиева е събрала толкоз младежи в Екип 2, че са почнали обвинявания, че задачата е зте да бъдзат манипулирани.

" Никога не ни е минало през мозъка да манипулираме някого. Просто ги учехме на трезва и земна публицистика, в услуга на обществото, каквато е и ролята на публичната телевизия. Тя е и учител в СУ, дейна във Факултета по публицистика, т.е., доста хора са излезли от нейното свърталище. Това е популярна работа, която тя вършеше, тъй като стандартите на свободната публицистика, която е безусловно нужна, с цел да имат хората независимост в страната, този неин принос е това, което аз назовавам, че загубата ѝ е единствено физическа, само че не и духовна ".

Асен Агов прикани управлението на Българска национална телевизия да назова студио на Нери Терзиева.

" Не виждам за какво един човек, толкоз съдействал и толкоз саможертвоготовен като Нери, името ѝ да не служи за мотивация на всички младежи, които неизбежно ще дойдат тук, в малкия екран, да работят ", сподели той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР