Световното търсене на петрол ще нарасне повече от очакваното през

...
Световното търсене на петрол ще нарасне повече от очакваното през
Коментари Харесай

МАЕ: Предстоят нови рекорди в търсенето на петрол

Световното търсене на нефт ще нарасне повече от предстоящото през тази година, защото търсенето на изкопаеми горива в Китай доближи рекордни стойности, като войната сред Израел и Хамас не засегна потоците от доставки, съобщи Международната организация по енергетика (МАЕ), съобщи Агенция Франс Прес.


Базираната в Париж организация заяви, че съгласно прогнозите международното търсене ще доближи исторически връх през 2024 година, макар че ще нараства с внезапно по-бавни темпове.

" Световното търсене на нефт продължава да надвишава упованията ", съобщи МАЕ в месечния си отчет за петролния пазар.

МАЕ уточни, че търсенето от страна на Китай, най-големият вносител на недопечен нефт в света и втората по величина стопанска система, е достигнало още един рекорден връх - 17,1 млн. барела на ден през септември. Според прогнозите на Агенцията международното търсене на нефт през 2023 година ще доближи 102 млн. барела на ден.


" Въпреки растежа, който е с съвсем две трети по-нисък от тазгодишното нарастване, международното търсене на нефт ще се увеличи до рекордно висок годишен индикатор " от 102,9 млн. барела на ден през 2024 година, се споделя още в отчета.

Войната в линията Газа, която стартира предишния месец, породи опасения за по-широк близкоизточен спор, който ще наруши потока на петролните доставки. Но съгласно МАЕ " войната сред Израел и Хамас не е оказала значително въздействие върху потоците на петролните доставки ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР