Световното търсене на петрол през 2023 г. ще нарасне с

...
Световното търсене на петрол през 2023 г. ще нарасне с
Коментари Харесай

МАЕ: Световното търсене на петрол ще стигне до рекордните 102 млн. барела на ден

Световното търсене на нефт през 2023 година ще нарасне с 2 млн.  барела дневно по отношение на 2022 година  до рекордните 102 млн. барела на ден. Това се споделя в актуализираната прогноза на мартенския отчет на Международната организация по енергетика (IEA). Експертите чакат, че след понижаване на потреблението с 80 хиляди барела дневно през четвъртото тримесечие на 2022 година, растежът на търсенето ще се форсира в допълнение през 2023 година от 710 хиляди барела дневно през първото тримесечие до 2,6 милиона барела дневно през четвъртото. Според прогнозите на МАЕ Азиатско-тихоокеанският район ще покаже най-хубава динамичност тази година заради възобновяване на Китай след края на „ нулевия Covid “.

Световното предложение на нефт през 2023 година може да нарасне по-малко от търсенето с 1,6 млн. барела дневно заради страни отвън ОПЕК+, се споделя в отчета. В същото време през първата половина на годината предлагането на нефт на пазара ще надвишава търсенето но обстановката ще се промени през втората половина на 2023 година, до края на годината дефицитът на нефт може да доближи 0,4 милиона барела дневно.

Данните от отчета на МАЕ демонстрират, че промишлените ресурси от нефт и петролни артикули в Организацията за икономическо сътрудничество и раз през януари са се нараснали до 2,85 милиарда,барела, като това е максимумът от юли 2021 година По предварителни данни растежът на запасите продължава и през февруари.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР