Световното производство на вино през тази година ще падне до

...
Световното производство на вино през тази година ще падне до
Коментари Харесай

Гроздето в света е най-малко от 60 години насам

Световното произвеждане на вино през тази година ще падне до най-ниското си равнище от 1961 година насам след неприятното време в Западна Европа, което е засегнало лозята в най-големия индустриален регион в света, оповестява Международната организация по лозата и виното, представена от международните организации.

Очаква се общата продукция да спадне до 246.7 милиона хектолитра, което е с повече от 8% по-малко спрямо предходната година. Това се дължи основно на фрапантния спад в трите най-големи винопроизводителни страни: Италия, Франция и Испания.

Според Европейската комисия реколтата от винено грозде в Европейски Съюз ще се свие до най-ниското равнище за последните 36 години, поради неподходящото време от пролетните студове и летните горещи талази.

Във Франция времето е засегнало множеството от главните региони за развъждане, в това число Бордо и Шампан, а държавното управление планува, че производството ще се намали до най-ниското си равнище от десетилетия насам. Спадът ще е с 19% до 36.7 млн. хектолитра.

 Със 17% по-малко ще е производството на вино във Франция тази година
Със 17% по-малко ще е производството на вино във Франция тази година

Според първични оценки на ведомството тази година производството ще намалее до сред 37 и 38.2 милиона хектолитра

В Италия производството се намалява с 23% до 39.3 млн. хектолитра, я в Испания спада с 15% до 33.5 млн. хектолитра.

" Този спад е пореден във връзка с заплахите, свързани с климата, които засегнаха главните страни производителки, изключително в Европа ", съобщи основаната в Париж междуправителствена организация, която дава научни и механически препоръки за лозята и виното.

В Съединени американски щати, четвъртият максимален винопроизводител и най-големият консуматор в света, производството се чака да спадне единствено с 1% до 23.3 млн. хектолитра.

Международната организация отбелязва, прогнозата се основава на оценките на държавното управление на Съединени американски щати, направени преди експлоадирането на горските пожари в Калифорния, които опустошиха 2 от най-хубавите области на произвеждане на вино в щата: долината Напа и окръг Сонома.

Production mondiale de vins en 2017 estimée à 246,7 Miohl,
en recul de 8,2% par rapport à 2016 #OIVpressconference
— OIV (@OIV_int) 24 октомври 2017 година

Един хектолитър съставлява 100 литра или еквивалента на малко над 133 общоприети бутилки за вино от 750 мл.

Намаленото произвеждане в международен мащаб може да отстрани излишъкa на предлагането над търсенето, следено през последните години, когато потреблението понижа като последица от международната финансова рецесия през 2008 година

Международната организация към този момент чака годишното ползване да бъде от 240.5 до 245.8 млн. хектолитра, само че към момента не разполага с ясни данни за 2017 година

Въздействието на пониженото произвеждане върху действителното предложение на пазара и цените обаче зависи от количеството на запасите от предишни години и от качеството на виното в обичайните индустриални региони.

 €1 милиарда загуби за винарите във Франция след студа
€1 милиарда загуби за винарите във Франция след студа

Французите назовават случилото се " най-голямото злополучие за последните 25 години "

Във Франция, водещ международен експортьор по стойност, производителите показаха вероятността за качествено вино.

Не всички страни обаче имат такива проблеми с винопроизводството. Шест процентното нарастване на производството до 13.9 млн. хектолитра оказа помощ на Австралия да се подреди на пето място. Това е третото поредно годишно нарастване на производството в страната.

Аржентина се възвърне от неприятна годишна продукция от 2016 година, като продукцията се изстреля нагоре с 25% до 11.8 млн. хектолитра. Но страната към момента не се е възстановила до равнището си от 2015 година В прилежащо Чили производството понижава с 6% от към този момент ниските стойности за 2016 година до 9.5 млн. хектолитра.

В Южна Африка производството се е нараснало с 2% до 10.8 млн. хектолитра. Все още няма данни за 2017 година за Китай, които през 2016 година са произвели 11,4 млн. хектолитра.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР