Световното първенство по футбол наближава бързо. Остават броени часове, а

...
Световното първенство по футбол наближава бързо. Остават броени часове, а
Коментари Харесай

Училищата в Катар затварят, жени ще бъдат съдии на най-компактната Световна купа

Световното състезание по футбол наближава бързо. Остават броени часове, а началото на мача на откриването ще бъде обещано на 20 ноември, съвсем 12 години от деня, в който Катар получи правото да бъде хазаин на шампионата.

Събитието ще включва 32 тима и ще притегли повече от 1,2 млн. гости в Катар, който ще стане първата страна в Близкия изток, която ще бъде хазаин на най-големия футболен шампионат.

Ето лист на някои други първи събития на тазгодишното Световно състезание по футбол:

Технология за засада

През юли международният управителен орган на футбола ФИФА, разгласи потреблението на полуавтоматична система за засади на Световната купа, която да помогне за бързото и тъкмо присъждане на офсайд.

Според разпоредбите на управителния орган играчът е в състояние на офсайд, в случай че " която и да е част от главата, тялото или краката му се намира в половината на съперника (с изключение на халфовата линия) и която и да е част от главата, тялото или краката му е по-близо до голлинията на съперника, в сравнение с топката и втория по ред съперник ".

Технологията употребява датчик в топката и система от камери за следене на крайниците, с цел да наблюдава придвижванията на играчите. За да се помогне на почитателите и феновете вкъщи да схванат решението на съдията, данните ще се употребяват за прожектиране на 3D изображения на екрани на стадиона.

Смени

Отборите ще имат право на пет смени във всеки мач за разлика от трите от предходното Световно състезание по футбол в Русия през 2018 година

Регламентът беше въведен от определящия разпоредбите на футбола орган - Бордът на Международната футболна асоциация, през 2020 година по-късно, което съгласно него е " световен разбор на продължаващото влияние на COVID-19 върху футбола, както и представителства на няколко основни заинтригувани страни от цялата футболна общественост ".

Ако мач от Световното състезание по футбол влезе в в допълнение време, ще бъде позволена една спомагателна промяна.

Няколко футболни лиги, в това число испанската Ла Лига и Мейджър Лийг Сокър в Съединени американски щати, вкараха тази смяна през последните две години.

Начало през ноември

За разлика от предходните шампионати, Катар 2022 ще се организира през месеците ноември и декември.

Преди това Световната купа постоянно се е провеждала през лятото в Северното полукълбо, постоянно през юни и юли. Промяната беше направена, с цел да се избегнат високите температури в Катар, които могат да доближат до 50 градуса Целзий (122 Фаренхайт) през този интервал.

По време на шампионата се чака температурите да варират от 14C до 31C (57F до 88F).

Разширени описи на съставите

До средата на ноември страните участнички назоваха съставите, съдържащи най-много 26 играчи - с трима повече от позволеното на Световното състезание в Русия.

Според ФИФА смяната е направена заради " неповторимото време " на осъществяване на шампионата през ноември и разстройствата, породени от пандемията COVID-19.

Предварителният лист на състава за Световното състезание също беше уголемен от най-много 35 на 55 играчи.



Жени съдии

За първи път на Световно състезание по футбол измежду 36-те съдии, определени за Катар 2022, бяха включени три дами.

Французойката Стефани Фрапарт, японката Йошими Ямашита и руандийката Салима Мукансанга към този момент са били съдии на шампионат за мъже, в това число на Суперкупата на Европа и Купата на африканските народи.

" Това е мощен знак от страна на ФИФА и управляващите, че в тази страна има дами съдии ", сподели Фрапарт. - Не съм представител на феминистките, само че в случай че това може да накара нещата да се случат... "

Към тях ще се причислят още три дами, които ще служат измежду 69-те асистент-съдии.

" Най-компактната " Световна купа

С повърхност от малко повече от 11 500 кв. км (4 440 кв. мили) и население от към 2,9 млн. души Катар ще бъде най-малката страна, която в миналото е била хазаин на водещия шампионат на ФИФА.

Всичките осем стадиона са ситуирани в радиус от 50 км от столицата Доха. По време на груповите стадии в множеството дни ще има до четири мача.

Макар Катар и ФИФА да настояват, че " компактният " темперамент на шампионата ще разреши на хората да гледат по няколко мача дневно, критиците настояват, че притокът на повече от 1,2 млн. души може да докара до огромни тапи по улиците, което ще затрудни напредването на хората в страната.

" Четири мача дневно са предизвикателство за град като Доха ", съобщи предишния месец Абдулазиз Али Ал-Маулауи от Върховния комитет за доставка и завещание, уредник на шампионата.

" Разбира се, чакаме да има тапи по улиците. "

Училищата в Катар ще останат затворени по време на Световната купа, а работното време на офисите е понижено.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР