Световното доверие в лидерството на САЩ се е сринало до

...
Световното доверие в лидерството на САЩ се е сринало до
Коментари Харесай

Германия задмина САЩ като световен лидер

Световното доверие в водачеството на Съединени американски щати се е сринало до рекордно ниско равнище и страната е изпреварена от Китай и Германия, която заема първото място. Това демонстрира годишното изследване на “Галъп ” за световното водачество.

През 2017 година – първата година от президентството на Доналд Тръмп, утвърждението към Съединени американски щати е спаднало до 30% (средно в цялостен свят), демонстрира анкетата, извършена в 134 страни. Това е най-ниското доверие към Съединени американски щати, откогато “Галъп ” стартира да прави такова проучване преди 10 години.

Само година по-рано – през 2016 година, при ръководството на президента Барак Обама, Съединени американски щати бяха признавани за международен водач от 48%.

Сега като международен водач е възприемана Германия, ръководена от най-влиятелната дама измежду политиците – Ангела Меркел. Германия получава утвърждението на 41% от интервюираните. На второ място е Китай с 31% поддръжка. А Русия има утвърждението на 27%.

Досега единствено един път Съединени американски щати са били измествани по утвърждение в международен мащаб – от Китай през последната година от президентството на Джордж Буш-младши (2008 г.).

В съвсем половината от страните, обхванати от допитването (65 от 134), рейтингът на Съединени американски щати е паднал с 10 или повече процентни пункта. Някои от най-големите загуби са регистрирани измежду най-близките съдружници на Вашингтон в Европа, в Латинска Америка и в Австралия (спад от 31%). В 21 от 28 членки на Европейски Съюз е регистриран сериозен спад в доверието към Съединени американски щати. В България утвърждението към US водачеството е 28%, с 2% по-малко от 2016 година

Само в 4 страни утвърждението към Съединени американски щати е повишено с 10 или повече процентни пункта – Беларус, Израел, Македония и Либерия.

Проучването на “Галъп ” удостоверява някои от най-големите опасения на интернационалните анализатори от Европа и Съединени американски щати, че методът на Тръмп “Америка преди всичко ” в комбиниране с непостоянния му темперамент ще отслаби сплотеността на западните демокрации, разяснява в. “Гардиън ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР