Световноизвестният цирков акробат Енчо Керязов, прославил страната ни в целия

...
Световноизвестният цирков акробат Енчо Керязов, прославил страната ни в целия
Коментари Харесай

Енчо Керязов: С цирка сбъднах детската си мечта

Световноизвестният цирков акробат Енчо Керязов, популяризирал страната ни в целия свят, за седма поредна година провежда грандиозния благотворителен театър "Нощ на звездите ". Събитието ще се състои на 17 март в зала "Арена Армеец ", а подготовката за него тече с цялостна мощ.

Броени дни преди концерта потърсихме Енчо, с цел да разберем повече за това какво ще види публиката тази година.

Къде живее акробатът в този момент, по какъв начин минава един негов ден, защо мечтае и от какво се опасява, разберете от изявлението с него на Венелина Стоянова за Vesti.bg

- Спомняте ли си по какъв начин пристигна концепцията за основаването на това събитие и кое съгласно Вас го прави толкоз сполучливо към този момент седем години?

- Първо, концепцията пристигна от кмета на град Ямбол Георги Славов. Той искаше да направи коледно празненство в общината. Свърза се с мен и ми предложи да наградя деца от Ямбол, които са постигнали триумфи в образованието и в спорта. Разбира се, незабавно одобрих, взех дарове на децата, само че заради финансови аргументи събитието по този начин и не се състоя. Въпреки това остана опцията да раздам премиите и грамотите, само че при липса на събитие, камери, аудитория ми беше ясно, че тези деца няма по какъв начин нито да ги впечатлим, нито да ги вдъхновим, с цел да не престават да вършат това, в което са най-хубави. И от там пристигна концепцията да се направи събитие.

Разбира се, "Нощ на звездите " няма нищо общо с първичната концепция: нямаше циркови номера – напълно различен вид самодейност беше. И с цел да може всичко да минава по естествен и публично открит метод беше основана и фондацията "Енчо Керязов ".

Шоуто е извънредно грандиозно. Ако сравним някое шоу в Мулен Руж и Лидо в Париж, Солей, в Лас Вегас – мога да се обзаложа, че публиката на тези места не е виждала в програмата повече от един призьор от Монте Карло, а тази година българската аудитория ще види шестима призьори на едно място. Изключително огромни имена в цирковото изкуство, събрани на една сцена. Съвсем отговорно мога да заявя, че такова нещо не може да се види на никое място по света.

Защо е сполучливо... Много просто ще го обясня.

Идеята е доста благородна и притегля доста свестни хора, които ми оказват помощ. Прилагам едно само предписание, което съблюдавах доста прецизно като актьор и в този момент го съблюдавам още от първата „ Нощ на звездите”: Никога не неистини публиката! Напротив, давай повече, в сравнение с феновете чакат.

1. Не излизам от у дома без... телефона.

2. Като дете си мечтаех. .. за цирк

3. Искам някой ден... всички българи от чужбина да се върнат в България.

- Какви рискови неща ще види тази година публиката?

- Много по-лесно ще ми е да кажа кое няма да е рисково, тъй като рисковите неща ще бъдат доста. Ще ви изброя няколко без да ги градуирам по трудност, тъй като няма да мога.

Атуро Пузло ще направи задно салто вълна back flip waif с мотор, прелитащ 18-метрова сцена с 60 музиканти на нея.

Григорий Лобко ще направи опит за нов връх на Гинес – тройно салто с ролер скейт.

Фреди Нок, собственик на 22 международни върха, ще премине по опънато въже над цялото игрално поле без никакви защитни средства.

Няма по какъв начин да не споменем и Христо Мутафчиев, който ще застане като жива цел с ябълка на главата. Това, което ще направи Мутафчиев граничи с полуда.

- За спектакъла Вие събирате участници от над 10 страни? Кое е най-трудното в организацията на такова събитие и кое Ви стимулира да продължавате да го вършиме толкоз години?

- Изключително комплицирано е да организираш едно толкоз огромно събитие. Говорим за номинации, кандидатстване на деца от цяла България, които са постигнали съществени триумфи в това, с което се занимават. Те чакат да бъдат оценени почтено. Трябва да имаме формуляри, точкова система, с цел да бъде всичко допустимо най-обективно. Трябва да имаме комисия във всяка една категория, и то от хора, на които имаме доверие. Те би трябвало да са задоволително способени по какъв начин да вършат своя избор.

Тази година имаме на 400 подадени кандидатури. Децата имат неповторими достижения, да селектираме единствено три от тях е извънредно мъчно. Това е едната страна на монетата.

От друга страна, имаме един величествен театър, който се прави в името на тези деца. Събираме се плеяда от изключителни имена в цирковото изкуство и освен. Тук идва и един различен миг – би трябвало да подберем точните номера, които биха се вписали най-добре в зала „ Арена Армеец “, тъй като това е една голяма сцена.

Хората, които вземат участие, би трябвало да бъдат мои доста положителни познати, тъй като другояче няма по какъв начин да дойдат тук. Тези хора са ужасно ангажирани, те би трябвало да си освободят уговорките, в случай че имат такива. Аз да вземем за пример съм ангажиран до 2021 година и сега, в случай че ми посочите дата – мога да кажа в какъв брой часа имам зрелище и къде.

Виждам, че от ден на ден кандидатури от деца се подават, от ден на ден хора се желаят да ни оказват помощ с подготовката, все по-голяма аудитория идва на събитието - това демонстрира, че сме в вярната посока и няма по какъв начин да не ме стимулира.

4. Любимата ми закуска е... еклери.

5. Страхувам се... от простаци.

- Израснали сте в семейство на учители, по какъв начин се зароди ползата към акробатиката и цирковото изкуство?

- Всичко почнало с това, че моите родители са ме завели на цирк. Изключително доста съм се впечатлил от акробатите и от техните умения. След този случай безусловно в спалнята на майка ми и татко ми, на леглото съм почнал да скачам и да се пробвам да върша номера като тези, които съм видял.

После дядо ми направил лост, на който независимо да тествам разнообразни неща. След това съм се разболял и майка ми решила да ме запише на спорт, с цел да ми укрепне имунната система. И защото е било зима, с цел да не е по игрища или някаква интензивност на открито – тя ме е записала на акробатика.

С работата си в цирка реализирах детската си фантазия. Исках да упражнявам акробатика, с цел да стана цирков актьор.

6. Ненавиждам... лъжата.

7. За последно плаках... преди два месеца.

8. Никога не бих... изложил децата си на заплаха.

- Помните ли първия си номер в цирка? Какво си мислехте в оня миг?

- За първи път със личния си номер – в случай че може изобщо да се назова номер – беше в Свиленград на празника на града. Бях извънредно обезпокоен, мислех си, че от това се решаваше ориста ми.

- Кой е бил най-големият Ви мотив на горделивост до момента?

- Безспорно това е, когато завоювах Сребърния Клоун в Монте Карло.

- Можете ли да споделите на нашите читатели някой смешен миг, случил се по време на зрелище?

- Сега се дръзвам от сърце на доста от моментите в предишното, които тогава по никакъв начин не са ми били смешни. Най-смешният, когато чух публиката да се смее даже повече, в сравнение с клоуна, в Кралския спектакъл в Амстердам. Тогава още в напълно началото на моето осъществяване при разтваряне на краката ми се скъса панталона. Публиката се смееше с глас, а аз се чудех да продължа, или да се прибера назад. Реших, че по-зле няма по какъв начин да стане и продължих. Хората най-после ме изпратиха с овации. Мисля си, че това беше поради куража да продължа все пак.

9. В свободното си време обичам... да играя тенис.

10. Най-краткият анекдот, който знам, е... Жена праща мъжа си за ориз и кола го прегазва. Съседка я пита по какъв начин се усеща, а тя дава отговор: "Е по какъв начин да се усещам доста зле, в този момент би трябвало да мисля нещо с картофи ".

- Къде живеете в този момент и по какъв начин минава един ден на Енчо Керязов?

- От няколко месеца пребивавам и работя в Париж. Денят ми е напълно е зает със събитието, което организираме с фондацията в България. Старая се да подкрепям и равнището на моята работа, тъй като упованията към всеки актьор тук са огромни, изключително в случай че си в завършващата част на шоуто. Ако би трябвало да съм почтен мъчно се оправям, тъй като цялата ми сила е съсредоточена в организацията за спектакъла.

- Ако би трябвало да опишете живота си с една дума, коя ще бъде тя?

- Забавление.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР