Световноизвестният сръбски музикант Горан Брегович не беше допуснат да влезе

...
Световноизвестният сръбски музикант Горан Брегович не беше допуснат да влезе
Коментари Харесай

Горан Брегович не беше допуснат в Молдова заради „проруска позиция“

Световноизвестният сръбски музикант Горан Брегович не беше позволен да влезе в Молдова поради проруски възгледи. Външното министерство на Сърбия изиска пояснение от Кишинев, написа " ".

В понеделник уредниците на фестивалаGustar, оповестиха, че Брегович и неговата група не са били позволени в страната, откакто към този момент са били кацнали на летището в столицата.

Молдовският външен министърАдриан Ефросмотивира решението пред медиите с думите: „ Г-н Брегович не бе позволен в Молдова поради поддръжката му за съветската анексия на Крим. Освен това от момента на военните дейности в Украйна той показва, че се придържа към проруска позиция “.

Игор Мунтяну- проевропейски демократичен политик и някогашен народен представител, пък разяснява: " Граничната полиция му е отказала достъп, тъй като намерено поддържа анексирането на Крим, възхвалява така наречен съветски свят и е разпален обожател на Путин. Това и поискахме от управляващите, явно те могат, когато изискат ".

Още през2015 година беше анулиран концерт на Брегович в Киев, откакто посети нелегално анексирания година по-рано от Русия украински полуостров Крим, с цел да свири там. Тогава стана ясно, че той не е минал през украински пропускателен пункт, а е дошъл с полет от Москва в Симферопол.

Ефрос означи, че в този момент музикантът е бил известен авансово, че му е неразрешено да влиза в Молдова.

Самият Брегович обаче сподели друго, представен от уеб страницата на уредниците: " Бяхме доста разочаровани, когато не ни позволиха да влезем в Молдова на летището в Кишинев без публично пояснение “.

Той уточни, че обикаля цяла Европа със своите музиканти и на никое място не е имало проблеми.

" Много обичам страната ви и се веселя на всяка опция да изсвирвам в Молдова изключително на подобен ослепителен и неповторим фестивал. Много скърбя, че този път бях лишен от насладата и удоволствието да се появя пред вас “, обърна се той към почитателите си.

Брегович даде обещание, че с екипа му ще се погрижат идващото показване в Молдова да мине без проблеми.

Външният министър на СърбияИвица Дачичкоментира, че сходно решение не е в сходство с обичайно другарските връзки с Молдова и че е било наказано от сръбската общност. Той също означи, че Брегович е свирил по целия свят и в никакъв случай не е имал сходни проблеми, когато е посещавал която и да е страна.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР