Световноизвестният режисьор Андрей Кончаловски, който днес навършва 85 години, е

...
Световноизвестният режисьор Андрей Кончаловски, който днес навършва 85 години, е
Коментари Харесай

Андрей Кончаловски снима сериал за Октомврийската революция

Световноизвестният режисьор Андрей Кончаловски, който през днешния ден навършва 85 години, е почнал работа по ефирен сериал за събитията към Октомврийската гражданска война. В края на август би трябвало да завърши кастингът за артисти, а фотосите са планувани за есента, като се чака те да продължат към година. Това заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на организация ТАСС.

Режисьорът, сценарист и продуцент Андрей Кончаловски, повторен притежател на огромната премия " Сребърен лъв " от кинофестивала във Венеция, споделя пред съветската осведомителна организация, че се отнася умерено към годишнината си и не я възприема като " мотив за нещо световно ". Обикновено на този ден със брачната половинка си Юлия се среща с близки другари, без обилни тържества. 

Кончаловски възнамерява да работи и в театъра. През пролетта се състоя негова премиера в Московския градски спектакъл, където той сложи " Укротяване на опърничавата " по Уилям Шекспир. Както преди време направи трилогия по Чехов, в този момент счита да сложи и трилогия по Шекспир – комедия, покруса и фентъзи. Следващото заглавие, с което има желание да се заеме, е " Макбет ". Заради фотосите на сериала работата по театралната продукция обаче е отсрочена за края на 2023 година

За 85-годишнината на кинематографиста най-хубавите филми на Кончаловски ще бъдат излъчени по съветски телевизионни канали. Ретроспектива на най-известните филми на режисьора ще има и в кината в цяла Русия до 31 декември. В нея са включени заглавия от " Първият преподавател " (1965) до " Скъпи приятели! " (2020). В Москва, Санкт Петербург, Калининград, Новосибирск и Екатеринбург пък се организира ретроспектива на създателя от дванадесет определени негови кино лентата.

Андрей Кончаловски е наследник на писателя и стихотворец Сергей Михалков, брат е на режисьора Никита Михалков. След триумфа на екранния му епос " Сибириада " на Международния кинофестивал в Кан през 1979 година, той емигрира в Съединени американски щати, а през 90-те се завръща в родината си. Кончаловски е измежду малцината съветски режисьори, известни в целия свят: работи в „ Мосфилм “ и в Холивуд, прави театрални и оперни спектакли в разграничи страни, написа сюжети и книги, снима за малкия екран.

Сред известните филми на Кончаловски са " Романс за влюбени ", " Историята на Ася Клячина, която обичаше, само че не се омъжи ", почетен с премията на Международната асоциация на филмовите критици на Берлинале през 1988 година и с две награди " Ника ", " Дворянско гнездо ", „ Сибириада “, " Влакът дезертьор ", " Танго и Кеш ", " Вуйчо Ваньо ", " Домът на глупците ", „ Лъвът през зимата “, " Одисей ", " Белите нощи на пощальона Алексей Тряпицин ", " Рай ", " Грях " и др. 

През към този момент 85-годишния си живот Андрей Кончаловски е написал 34 сюжета (вкл. за „ Андрей Рубльов “ на Тарковски), режисирал е 27 кино лентата, сложил е три пиеси и пет опери, разгласил е шест книги и повече от 100 публицистични публикации. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР